Hírek

2016.03.09. 13:44

Egészségre nevelnek

Nagykanizsa – Egészséges táplálkozás, mini tornaterem, hétvégente napi 15 perc torna – a Nagykanizsai Gyermekotthonban a helyes életmódra nevelő programot vezettek be.

Horváth-Balogh Attila

Az „Érték az egészség” című programot az év elején indították el a gyermekotthonban, melynek jelenleg 40 lakója van.

A gyerekek az otthonban tornáznak: Krudenszky Imre, Bogdán Laura, Bogdán Cintia, Bogdán Marcell, Bogdán István, Orsós Boglárka, Bogdán Henrietta és Bogdán Márk Fotó: Szakony Attila

– Az életmódprogramunk célja, hogy az intézményben lakó gyermekek egészségügyi állapotán javítsunk, illetve az egészséges életmód az életük részévé váljon és egyfajta rendszeresség alakuljon ki – mondta el lapunknak Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója. – Már a korábbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az intézményben az egészséges táplálkozás, több zöldség, gyümölcs, továbbá köles, valamint kevesebb só és cukor szerepel az étrendben. A belső, irodai struktúra átgondolásával pedig saját forrásból sikerült kialakítanunk egy sportszobát, ahova a gyerekek hét közben is szívesen bejárnak és veszik igénybe a kondigépeket, de szeretnek bokszolni, bordásfalra mászni és élvezik a trambulin használatát is. Azt gondoljuk, ezzel, illetve hogy a hétvégi napokon – amikor nincs iskolai tanítás és a gyerekek végig az intézményünkben tartózkodnak – napi 15 perces tornát vezettünk be, nem csak az egészségi állapotukon javíthatunk sokat, de segíthetünk nekik „ledolgozni” az összezártságból fakadó esetleges feszültségeket is. Ezzel kapcsolatban van egy izgalmas tervünk: az idei gyermeknapi rendezvény keretében körülbelül 45 perc erejéig szeretnénk a zalai szakellátásban élő összes, azaz 485 gyermeket együtt megmozgatni.

Azt már Marton Balázs, a gyermekotthon megbízott vezetője tette hozzá: minden tornafoglalkozáson a felelős gondozónő fényképeket készít, s annak a gyermeknek a fotóját, amelyik a legügyesebben mozog, kiteszik a dicsőségfalra, ez pluszmotivációt jelenthet. Jelezte továbbá: személyes példát is akarnak mutatni a gyerekeknek, ezért rendszeresen meghívnak sportolókat az otthonba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!