Hírek

2015.12.08. 14:45

Lehet házi sütit kínálni

Kínálni lehet, árusítani nem házi süteményeket jótékonysági céllal – ezt a szakhatóság képviselője mondta lapunknak.

Keszey Ágnes

Az országos média híradásai szerint Győrben egy bejelentés nyomán az illetékes hatóság betiltott egy jótékonysági süteményvásárt, mert házi készítésű finomságokat kínáltak, amelyekért cserébe az emberek adományt adhattak. Ott egy gyermekmentő alapítvány számára egy életmentő készülékre gyűjtöttek, becsületkasszában. Az esetről először hírt adó RTL Klub tudósításában elhangzott: „A hatóságnál azt mondják, az otthon készült ételeket nem kínálhatják a vásárban, csak azokat, amelyeknek az eredetét igazolni tudják. A közfogyasztásra szánt élelmiszert csak engedélyezett helyen és körülmények között lehet előállítani, a házi sütemények pedig ezeknek a szabályoknak nem felelnek meg”. Az országos sajtóban hallható, olvasható hírek alapján országszerte, és most vasárnap Hévízen is előfordult olyan eset, hogy a szervezők nem valósították meg az évek óta hagyományos jótékonysági süteményvásárt.

Ám nem csak jótékonysági céllal kínálnak sok helyen süteményeket. Települések közösségi rendezvényei is gyakorta előfordul, hogy például a helyi nyugdíjasklub asszonyai által sütött házi rétest, süteményeket kóstolhatnak a vendégek, iskolai farsangra a szülők visznek harapnivalót, vagy szabadtéri rendezvényeken a helyiek bográcsos ételt főznek, kolbászt sütnek. A különböző főző – és sütőversenyeken is olyan alapanyagokat használnak a baráti közösségek, melyek eredete nem dokumentált. A hírek alapján vajon ezek is szabályellenesek? – merülhet fel a kérdés. Lapunk megkereste az illetékes szakhatóságot: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

– Ez félreértés – kezdte válaszát Zoltai Anna, a Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály vezetője.

– Az európai uniós élelmiszerjogot, amely a fogyasztók egészségvédelmét garantálja, úgy fogalmazták meg, hogy azok az élelmiszeripari vállalkozásokra vonatkoznak. Ezeket a szabályokat nem lehet megkövetelni azoktól a magánszemélyektől, önkéntesektől, akik alkalmilag egy helyi, közösségi, jótékonysági vagy templomi rendezvényen szerveznek valamilyen ellátást. Mi ezt soha nem is követeljük meg. Ez a győri egy szerencsétlen helyzet volt: nem lehetett elkülöníteni a jótékonysági céllal kínált és az árusított sütemények. Soha, senki nem korlátozta be a jótékonysági vagy közösségi rendezvényeket jogilag. Viszont azt tudni kell a jelenlevőknek, hogy nem élelmiszerláncból, hanem magánháztartásból származó termékkel találkoznak – elemezte a szakember.

Továbbra is lehet tehát kínálni közösségi rendezvényeken házi finomságokat.

– Az ilyen rendezvények korlátozásra jogunk nincs, ám a fogyasztóknak tisztában kell lenni azzal, hogy ezeknek van kockázata. Egy dolgot azonban tudni kell: a háztartásban előállított élelmiszert tilos forgalomba hozni – hangsúlyozta Zoltai Anna.

Tehát árulni nem lehet a házi finomságokat, de jótékonysági céllal adományt vagy becsületkasszába dobott pénzt adhatnak érte a résztvevők. A szervezők a NÉBIH-től tanácsokat kérhetnek, milyen feltétekkel szervezhetnek hasonló rendezvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!