Hírek

2015.12.29. 16:05

Az ajándékcsere gyakori oka a nem megfelelő méret és szín

Zalaegerszeg – Előfordul, hogy a karácsonyi ajándékkal kétszer is meg kell fordulni a boltban. Egyszer a megvásárlásakor, másodszor a kicserélésekor.

Hajdu Péter

Vagy visszaváltásakor, mert néha előfordul, hogy a termék hibás, a karácsony utáni termékcserék esetében azonban többnyire az a jellemző, hogy nem az ajándék minőségi hibája az ok. Többnyire a nem megfelelő méret, szín, késztet cserére, vagy egyszerűen csak nem tetszik. Ezek miatt indul ilyenkor a második menet a boltokba. A cseréért folyamodó vevő többnyire szerény, tudja, hogy „kuncsorogni” jön. Hiszen, ha a termék nem hibás, a kereskedő jóindulatán múlik a csere. Illetve nem csak azon. Többségük ugyanis tudja, hogy a csere lehetősége üzleti érdeke is.

– Nagyon fontosnak tartom a csere lehetőségét. Ez egy jó kapcsolatépítési lehetőség a vevővel. Tudom, hogy akivel sikerül a számára nem megfelelő ajándékot kicserélnem olyanra, ami tetszik neki, az boldogan megy ki az üzletből, és valószínűleg később is a vevőnk marad – mondja Tóthné Prenner Beáta, egy zalaegerszegi bőrdíszmű szaküzlet tulajdonosa.

Elsősorban a színek alapján cseréltek karácsonyi ajándékként kapott táskákat az emberek, mondta Tóthné Prenner Beáta

Táska, pénztárca, övek, egyszóval bőráruk sorakoznak a polcokon, vajon mennyire gyakori, hogy e termékkört cserélik az emberek?

– Nem gyakori, de a nagy ajándékozási időszakban előfordul, hiszen még saját magunknak is nehéz vásárolni, nemhogy ajándékba női táskát, vagy a férj számára olyan pénztárcát, ami tetszik neki. Nem mindenkinek sikerül kitalálni azt, ami tetszik. Mindenkit úgy engedtünk útjára a karácsonyi vásárlás során, hogy ha nem tetszik a termék, akkor az ünnepek között is nyitva vagyunk, és szívesen cserélünk. Az első nap, 28-án volt is rá példa, pénztárcát, táskát is cseréltek. Mindenkinek meg tudtuk oldani a problémáját, megtalálta a számára megfelelő csere terméket. Természetesen blokk ellenében cserélünk, de van olyan ajándékozó, aki nem szívesen adja oda a blokkot, ezért nem tudja magával hozni, aki cserél. Mi azonban megismerjük a saját termékeinket, és ilyen esetben is kicseréljük – mondta a bőrdíszmű bolt vezetője.

A Csipke Üzletházban levő, alkalmi ruhákat kínáló üzletben az első két nap nem jelentkezett cserére vevő, de mint Sótiné Horváth Gabriella tulajdonos elmondta, lehet, hogy majd január elején jönnek, nála ugyanis nincs szoros csere határidő, bármikor eleget tesz a kérésnek.

– A leggyakoribb csere ok az, hogy a vevő nem tudja a méretet, pláne, ha férfi a vásárló. Volt úgy, hogy felpróbáltam a ruhát, úgy már látta, hogy egy kicsit erősebb alkatú a felesége, akiről aztán kiderült, törzsvevőm, jött is, és természetesen cseréltünk. Volt egy kedves eset, az úr nem tudta, mekkora a hölgy. Kérdeztem, negyvenes? Nem tudta, végül vásárlási utalványt kért, mert tudta, hogy a felesége ide jár, így megoldottuk a problémát – mondott példákat Sótiné Horváth Gabriella.

Lentiben a felkeresett kereskedők szerint üzletükben nem igazán jellemző az áruk visszacserélése. Az elmúlt napokban csak néhány vásárló érkezett egy-egy karácsonyi ajándék visszacserélésének szándékával.

Az egyik műszaki cikkeket árusító kereskedést eddig összesen hárman keresték fel, akik ajándékot szerettek volna cserélni.

– Vásárlóközönségünk – úgy gondolom – minőségi árut tudott vásárolni az ünnepek előtt – mondta Molnár Sándor üzletvezető. – A minőségi, prémium kategóriás árukat részesítettük előnyben a beszerzésnél. Ebből adódóan eddig mindössze három termékre kértek cserét, egy kenyérpirító helyett másikat vittek, egy aprítógépet más szerkezetű, felépítésű készülékre cseréltek, hibás készülék cseréje csak egy esetben történt, egy telefon helyett vásároltak más terméket.

Cseke László, az egyik lenti műszaki áruház értékesítője egy mosogatógépet mutat. Többen is vásároltak ilyen vagy hasonló eszközt karácsonyi ajándéknak, de csere eddig csak kisgépek esetében fordult elő

Molnár Sándor azt is elmondta, olyan esetben is van lehetőség a cserére, ha az ajándékba kapott meglepetés nem tetszik új tulajdonosának.

– Ha megvan a blokk, minden további nélkül cseréljük. Bár nem kötelező a csere, de szinte minden nálunk vásárolt árucikknél készen állunk rá, hiszen ez vásárlót megtartó szolgáltatás, illetve fontos hírnevünk megőrzése és a piacon való megmaradás miatt is.

Az üzletvezető tájékoztatása szerint idén nem volt igazán slágertermék karácsonykor, széles volt a paletta, konyhai kisgépeket nagyobb számban vásároltak, a televíziók is fogytak, de csak kisebb mértékben, illetve – meglepő módon – hűtőgépeket is vásároltak, pedig ennek nincs télen szezonja. A mosógépcsere program szünetel, így abból nem is kelt el egy sem, de mosogatógépet többen is vásároltak. A forgalom nem volt kiemelkedően magas az elmúlt évhez képest, viszont többen is éltek az ingyen hitel lehetőségével.

A város több ruházati terméket árusító üzletét felkeresve a kereskedők tapasztalatai alapján elmondható: egyre kevesebben ajándékoznak ruhaneműt karácsonyra, főként látatlanba. Inkább az a jellemző, hogy közösen, az ajándékozottal együtt választják ki a szimpatikus darabot, így nincs gond a fazonnal, színnel és a mérettel sem, vagyis nem lesz szükség cserére. Persze, ha mégiscsak előfordul, hogy a nagymamától ajándékba kapott ruhadarab nem az igazi, a csere lehetősége, blokk ellenében, adott az üzletekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!