Hírek

2015.11.04. 15:09

Kitört a gázkút - csak gyakorlat volt

Pusztaederics – Rutinos csapat kerekedett fel, amikor szerdán délelőtt végigúszott a falu felett a sziréna hangja.

Arany Gábor

A fület tépő zaj azt volt hivatott jelezni, hogy a település szélén álló H 26-os gázkút sérülés miatt kitört, a 135 bar nyomáson kiáramló anyag begyulladt. Az erős északi széllel a lángok átterjedtek a kút környezetére, ezért a legközelebbi házak lakóit ki kell költöztetni, az épületek megvédésére is fel kell készülni. Röviden így foglalható össze az a szerencsére csak elméleti szituáció, amiben a nemrég megalakult 15 fős települési önkéntes mentőcsapatnak bizonyítania kellett a felkészültségét, mert ez egyben debütálásuk, a rendszerbe állító gyakorlatuk is volt.

A lentiből érkezett tűzoltók feladata volt a közeli házak védelme. Az előtérben: Kiss Balázs és Györe András sugárvezető (balról-jobbra)

– Az elmúlt másfél évtizedben minden esztendőben tartottunk gyakorlatot, az abban résztvevők adják a most megalakult csapat magját  – árulta el a 177 lakosú község polgármestere, Gál Lászlóné. – Ez újabb lehetőség számunkra, hogy bizonyítsuk, szükség esetén tudunk magunkon segíteni. Kis település vagyunk, az itt élők megértették, hogy a bajban legelőször és elsősorban magunkra számíthatunk – tette hozzá. A mentőcsoport feladat volt ez alkalommal a kút körbehatárolása, a növényzet eltávolítása, hogy a tűz ne terjedhessen tovább. Időközben pedig megérkeztek a hivatásos tűzoltók Lentiből, akikre a lángok megfékezése várt.

Munkában a települési önkéntesek, eltakarítják a növényzetet a gázkút környezetében

Azt már Cseresznyés Dániel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője árulta el, hogy szerdán három helyszínen zajlott az úgynevezett külső és belső védelmi terv gyakorlata. A község határban működő pusztaedericsi gáztárolónál üzemi baleset, egy cső felhasadása miatt kellett beavatkozni. A gázömlés, valamint a lángok elfojtására a megyeszékhelyről érkeztek a hivatásos tűzoltók.

Munkában a települési önkéntesek, eltakarítják a növényzetet a gázkút környeztében

– Ez kiemelt fontosságú üzem, ilyen baleset bekövetkeztekor a külső védelmi terv is életbe lép, azaz a közeli településeken, Tófejen és Pusztaedericsen is intézkedni kell. A két településen hasonló szituáció szerint zajlik a gyakorlat, azaz ott is gázkút sérülése miatt keletkezik tűz, ami átterjed a környezetükre. A települési mentőcsoportok kapnak ebben feladatot. A szükséges lakosságvédelmi intézkedésekről pedig az irányítótörzset vezető polgárvédelmi parancsnokok, tehát a polgármesterek döntenek – mondta.

Munkában az önkéntes mentőcsapat, az előtérben: Demeter György, Tóth Ferenc, Koltai Lajos, Tóth Szabolcs (jobbról-balra) Fotó: Arany Gábor

Feladatuk van bőven, hiszen ők határoztak a katasztrófavédelem mellett a társszervek – megyei védelmi bizottság, mentők, rendőrség – értesítéséről is. Gondoskodtak a kitelepítés esetére a befogadóhelyek megnyitásáról, berendezésről, az emberek szállításáról és ellátásáról is, valamint a hátrahagyott értékek megóvásáról.

Szerencsére mindezt főleg elméletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!