Hírek

2015.11.03. 14:13

Kicsalták az elmebeteg férfi minden értékét

Zalaegerszeg – Elmebetegségben szenvedő férfit szabadított még értékeitől az a kompánia, amelynek tagjait kedden ítélte el jogerősen az egerszegi törvényszék.

Arany Gábor

Az ügyet másodfokon tárgyaló bíró fórumhoz a védők azért fellebbeztek, hogy a vádlottak mentsék fel a csalás vádja alól, mert a megkárosított férfi lényegében önként adta át értékeit.

Mint kedden a törvényszéken az ítélet indoklásában elhangzott, a büntetőeljárásban a vádlottak elismerték, előttük is hamar nyilvánvalóvá vált a férfi viselkedése alapján, hogy pszichésen beteg. Ezt kihasználva, felismerve az ebben rejlő lehetőséget, elhíresztelték a rokonságban, hogy milyen könnyű pénzt szerezni újdonsült ismerősüktől.

A bíróságig jutott történet 2010. május 1-jén kezdődött, amikor a kertváros templomba igyekezvén betért egy közeli családi házba, mert úgy érezte, ezt parancsolja neki az Úr. Ott beszélgetni kezdett szentekről, sátánról az akkor 71 éves K. Miklósnéval, aki felismerve, hogy könnyen befolyásolható a hívatlan vendég, lakásfelújításra pénzt kért tőle kölcsön. A férfi nem habozott, hazament és 2000 svájci frankkal tért vissza, amit a nő kérésére, a kétéves unokájának adott oda. Ekkor már hazaért K. Miklósné fia, K. Tibor(40) és unokája, J. Sándor Milán(23) is. Ők látva a férfi zavart viselkedését, beteg gyerek gyógyítására kértek pénzt, és kaptak is 3000 frankot, amiért kocsival a lakásához vitték a férfit. Ekkor derült ki, hogy komoly összeget, ékszereket is birtokol, ezeket szintén a beteg gyerek gyógyítására hivatkozva elkértek tőle.  A következő napon további pénzt, valamint ékszereket vett át J. Sándor Milán. Végül összesen 3,6 millió forintot jelentő értékét adta át a hasadásos elmebetegségben szenvedő ember.

A férfi pár nappal később közjegyző előtt hitelesített szerződéssel unokatestvérének ajándékozta egerszegi és zalaszentlőrinci ingatlanát, majd öngyilkosságot kísérelt meg. A pszichiátrián egy hónapig kezelt férfihoz, magát rokonának kiadva május 14-én bement J. Sándor Milán unokatestvére, J. János, aki L-né T. Mónikával együtt kihozta őt és a városban hitelre nagy értékű televíziót, tűzhelyet, mobiltelefont vásároltatott vele. A férfihoz pszichiátriai kezelése idején rendszeresen bejárt L. Zoltán és élettársa F. Zsuzsanna(44) is, akik rávették, hogy az említett ingatlanok ajándékozását vonja vissza, ehhez elkísérték a közjegyzőhöz, ennek díját F. Zsuzsanna adta oda. A kórházból kikerülve pedig hozzájuk költözött, majd elhitették vele, hogy a beteg gyerek kezelésre elment minden pénzük, rávette a férfit, hogy a két ingatlanát adja el. Ezek hirdetését F. Zsuzsanna intézte. Az ingatlanokat értékük alatt adatták el a férfival és a kapott pénzt, 5,6 millió forintot F. Zsuzsanna elvette tőle. Ráadásul az eladás előtt az ingatlanokból a rokonaik segítségével minden értékesítettek: több millió forintot érő könyv- és pénzgyűjteményt, értékes régi rádiókat, valamint festményeket, háztartási eszközöket Ezzel összesen 14,1 millió forint kárt okoztak a férfinak, akinek bankkártyáját is megszerezte F. Zsuzsanna és rendszeresen pénzt, több százezer forintot vett fel vele.

Ezen túlmenően az ügy egyes szereplőit még lopásért, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt és kábítószer birtoklásáért marasztalták el. L. Zoltán és J. Sándor Milán, meg K. István ugyanis fémhulladékot, használt akkumulátorokat vásárolt vagy lopott Ausztriában és engedély nélkül hozott be az országba. J. Sándor Milánnál pedig egy rendőri igazoltatásnál marihuána maradékot találtak, a laborvizsgálat amfetamin és kannabisz fogyasztását jelezte. A csalások és más bűncselekmények miatt L. Zoltán 3 év, J. Sándor Milán 3 és fél év letöltendő börtönt, míg a többiek rövidebb idejű, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, jogerősen. A törvényszék F. Zsuzsanna  büntetését tegnap 2 évről 3 év 2 hónap börtönre súlyosbította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!