Hírek

2015.11.01. 09:56

A "vizsgázó" önkéntes tűzoltó-egyesületek a hivatásos erők tökéletes partnerei lesznek

Nagykanizsa – A megyében elsőként a gelsei és a miháldi önkéntes tűzoltóknak sikerült teljesíteni azt a vizsgát, ami feljogosítja őket az önálló beavatkozásra.

Horváth-Balogh Attila

A katasztrófavédelem szerint minél több egyesület teljesíti a rendszerbeállító gyakorlat követelményeit, annál jobban nőhet a lakosság biztonságérzete. Az önkéntes tűzoltók szerint pedig mára az önállóan beavatkozó minősítés megszerzése lett a fejlődés kulcsa.

– Megyénkben 30 önkéntes tűzoltóegyesületnek van együttműködési megállapodása a hivatásos tűzoltóságokkal, ebből 3 jelezte, hogy önállóan beavatkozó szeretne lenni – tudtuk meg Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagytól, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. – A Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület az első önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület megyénkben, és hamarosan követi őket a Miháldi ÖTE is. A minősítő vizsgát eddig ez a két csapat teljesítette, ugyanis az említett rendszerbeállító gyakorlat elengedhetetlen része, alapvető feltétele az önálló beavatkozásnak. – A rendszerbeállító gyakorlat során feltételezett szituáció alapján kell egy tűzesetet, egy műszaki mentést és egy vízkár-elhárítást megoldaniuk a beavatkozó tűzoltóknak – folytatta a szóvivő. – Elöljáróik ellenőrzik a végrehajtás szakszerűségét, a védőeszközök használatát, a megfelelő rádióforgalmazást és értékelik a tűzoltásvezető döntéseit. Tűzesetnél a szimulált tűzeset eloltásához szükséges vízsugarak megszerelését és a légzésvédelmi eszközök használatának tökéletességét is kontrollálják.

De miért fontos, hogy minél többen legyenek a gelseihez és a miháldihoz hasonló, önálló beavatkozásra képes egyesületek?

– A katasztrófavédelem célja, hogy ne legyen az országban olyan terület, ahol húsz percnél hosszabb idő telhet el a tűzoltó riasztása és a kárhelyhez érkezés között – jelentette ki Cseresznyés Dániel. – Ennek érdekében alkottuk meg az őrsprogramot, melynek keretében hamarosan Letenyén is létesül egy őrs. A stratégia másik fontos momentuma az önkéntes tűzoltó egyesületek minél nagyobb mértékű bevonása. Azáltal, hogy ezeknek az egyesületeknek önállóan beavatkozó „jogosítványt" adunk, tovább csökken a vonulási idő, még gyorsabban avatkozhatnak be tűzoltók a hivatásos kollégák kiérkezéséig.

Baján Sándor, a Gelsei ÖTE elnöke büszke rá, hogy elsőként teljesítették a vizsgát

– Manapság ez az egyetlen módja annak, hogy egy önkéntes tűzoltó egyesület fejlődni tudjon – hallottuk már Márfi Szilárdtól, a miháldi szervezet parancsnokától. – Ezt támogatják központilag is, havonta kapunk támogatást a működésünkhöz, így valóban megteremtődik a lehetősége annak, hogy ne függjünk senkitől, mert mi magunk meg tudjuk termelni a bevételeinket. Ráadásul megmaradnak azok a pályázati lehetőségek is, melyek révén az eszközbeszerzést finanszírozhatjuk.

A Gelsei ÖTE éppen most gyarapodott egy új szolgálati autóval, tudtuk meg Baján Sándor elnöktől. A vizsgát Zalában elsőként teljesítő egyesülethez éppen jókor érkezett a jármű, ugyanis vasárnaptól már önálló beavatkozóként dolgoznak.

– Mi 3000 órányi szolgálat teljesítését vállaltuk egy évre – hallottuk tőle. – Tíz perc a riasztási idő, ami azt jelenti, hogy mindenki teheti a dolgát, de ha baj van, akkor 10 percen belül el kell indulni. Igazából nálunk ez 5 perc alatt működik, tehát nem okoz nehézséget. Gelse, Kilimán, Gelsesziget, Kacorlak, Pölöskefő és Zalaszentbalázs tartozik hozzánk. A kisebb káreseteket felszámolhatjuk önállóan, mi magunk is, de a nehezebb szituációknál továbbra is a hivatásos kollégákkal együtt dolgozunk.

Munkában a miháldiak. Balról jobbra Süle József, Lukács Lívia és Márfi Szilárd. Fotó: Szakony Attila, Németh István tű. ezredes

Cseresznyés Dániel is megerősítette: a sikeres vizsgát követően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlására együttműködési megállapodást köt az egyesület a megyei igazgatósággal, ez alapján történik a működés finanszírozása.

– A beavatkozó egyesület havi 100-170 ezer forint támogatást kap az országos szervtől. Ezen kívül az önkéntes tűzoltó egyesületek valóban pályázhatnak továbbra is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt, egyre bővülő keretösszegű pályázatokra. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a továbbiakban is mindenben segíti az önkéntes egyesületek munkáját, hiszen a hivatásos és önkéntes tűzoltók számára is a legfontosabb, hogy a jövőben is a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat a megye lakosai – szögezte le végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!