Hírek

2015.10.13. 14:36

A menekültválság megérintette a 250 éves templom hívő közösségét

Nagykanizsa – Éppen 250 évvel ezelőtt építették fel Miklósfa templomát, melyhez fogható nem sok van az országban, ugyanis az alaprajza görögkeresztet formáz.

Horváth-Balogh Attila

Miklósfa a dél-zalai város, Nagykanizsa része. Egykoron a Zenth Myklós, 1872-től a Horváthszentmiklós, majd a 19. századtól a Somogyszentmiklós nevet viselte. A középkori eredetű falu a neve alapján Szent Miklósnak szentelt plébániatemplommal rendelkezett. A templomnak egyes források szerint 1554-ben már nem volt plébánosa, az 1590-es évekre pedig a török pusztítása következtében szinte teljesen kihalt a település, amely 1733-ban a Festetics-család birtokába került – a neves arisztokrata família egy tagja jegyzi a templomépítést is.

- A templomot Festetics Kristóf kegyúr építtette barokk stílusban 1765-ben – hallottuk Bojtor Róbert miklósfai esperes-plébánostól. - A különlegességét az adja, hogy az alaprajza egy görögkeresztet formáz, úgy tudom, ehhez hasonló, még ma is működő templom ezen kívül csupán egy van az országban. Hogy miért volt ez a különleges forma a kegyúr elképzelése, nem tudni és valószínűleg végleg az ő titka is marad. A templom azonban ezen kívül is még számos művészeti, kultúrhistóriai értéket tartogat. Ha az Isten házába betérő feltekint például a kupolába, ott a központi freskó a templom titulusát, Mária mennybevételét ábrázolja az angyalok kórusával és a Szentháromsággal. Az oszlopfők fölött a 4 evangélista látható, Máté, Márk, Lukács és János, illetve a félkupolák alsó sarkaiban a Lorettoi-litánia Mária szimbólumai: A Tükör, az Elefántcsonttorony, a Kapu és a Csillag. A freskókat állítólag a 17. században élt virtuóz festő, Maulbertsch valamelyik tanítványa festette, akinek a pontos személye sajnos, nem ismert. További érdekesség, hogy a köríves falak miatt csak kis méretű, szintén íves ablakokat tudtak beépíteni.

Bojtor Róbert jelezte: a miklósfai templomot 2010-ben újraszentelték, azt megelőzően egy 3 éven át tartó generálfelújításra kerül sor. Kívül és belül egyaránt leverték a vakolatot, a falakat szigetelték, egy évnyi száradást követően újrafugázták, vakolták és festették, a belső járóburkolat szintjéből egy méter mélységben kitermelték és kivitték a templomból az évek alatt átvizesedett földet, valamint sor került a nyílászárók cseréjére is. Ugyancsak kicserélték a padokat (kivéve az oldalkaréj lócáit, ezek megújítását eztán tervezik), a korábbi, fagerendás és megroppant karzatot újjáépítették, továbbá a főhajó két oldalán egy-egy üveges, vasszelvényes galériát is kialakítottak. Erre a befogadóképesség növelése miatt volt szükség, mert a falu gyakorlatilag kinőtte a templomot, amelyhez hozzáépíteni viszont nem lehet. Róbert atya felvetésünkre, hogy ez voltaképpen jó hír, hiszen azt jelzi, hogy Miklósfa hívő népe szép arányban képviselteti magát a szentmiséken, arra figyelmeztet: minden relatív. Sietve hozzátette, panaszra ugyan nincsen oka, mert szerencsére, nagyon sok fiatal, illetve középosztálybeli és gyermekes család rendszeresen felkeresi a templomot, de a misére járók száma „telt ház" esetén is még csak a miklósfai lélekszám 10 százaléka. Ami persze, azt is jelenti, ha mondjuk a városrész lakóinak a fele járna misére, akkor el kellene gondolkodni egy új templom építésén...

De kanyarodjunk vissza beszélgetésünk fő témájához.

- A felújítás során sajnos, ki kellett dobnunk a régi, 9 regiszteres, kétmanuálos Angster orgonánkat, ugyanis nagyon rossz állapotban volt, a fa alkatrészeket teljesen megették a szúk – folytatta a plébános a munkálatok részletezését. - A helyére egy 25 regiszteres, hárommanuálos új orgonát építettünk be, ami a térség legmodernebb hangszere ma. Még akkor is, ha mechanikus, sőt, ennek nagy előnye, hogy elektronika híján gyakorlatilag elnyűhetetlen.

Bojtor Róbert hozzáfűzte végül: a 250. születésnapot nívós rendezvénysorozattal ünnepelték, melyek közül egy-kettő még hátravan. Mivel a Szentatya 2015-öt a megszentelt élet évének nyilvánította, az atya különböző szerzetesrendek, így a karmeliták, a ferencesek, a ciszterciek és a piaristák egy-egy képviselőjét hívta meg misézni, s a tervek szerint decemberben a pálosok zárják a sort advent harmadik hetében egy lelkigyakorlatos hétvégével.

- Fontosnak tartom azt is megemlíteni, hogy mivel a menekültválság iszonyatos terhet ró az emberekre, nagykilencedbe kezdtünk és 9 hónapon át minden pénteken engesztelő imaórát tartunk Európáért és édes hazánkért – fűzte hozzá Bojtor Róbert, aki azt is elárulta: a jubileumi év zárásaként egy kis ajándékkal készül a híveket meglepni az év utolsó hónapjában – de hogy mivel, az még titok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!