Hírek

2015.09.23. 18:28

Schengen is kockán forog - Zárul a horvát határ

Szeptember 23-án este Brüsszelben elkezdődött az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek a migránsválság ügyében összehívott rendkívüli csúcsértekezlete. Szerdán itthon is zajlott az élet: a horvát határra menekültek újabb ezrei, Nagykanizsára pedig katonák érkeztek.

Horváth-Balogh Attila

Az EU-s csúcsértekezlet előtt Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európa Tanács elnöke azt mondta: a találkozó legsürgősebb kérdése, hogy a tagállamok miként nyerhetik vissza az ellenőrzést az Európai Unió külső határai felett. A politikus közölte: többféle intézkedésre is javaslatot tesz majd az értekezleten, amelyek „nem vetnek véget a válságnak”, de szükségesek a helyes irány érdekében. Tusk világossá tette: a schengeni övezet jövője is kockán forog.

A csúcsértekezletre érkezve Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb kérdés a görög határok megvédése, és azt kellene elérni, hogy ha erre Athén maga nem képes, akkor azt Európa közösen tehesse meg.

A magyar kormányfő újságírók előtt úgy fogalmazott: ha a görög határokat nem sikerül megvédeni, akkor ahhoz kell támogatást szerezni, hogy Magyarország érvényt szerezhessen a Schengeni Egyezménynek, miután a fizikai határzár elkészültével a horvát zöldhatárt is lezárja.

- Ha ebben nem támogatnak, akkor mondják meg világosan, hogy Schengennek nincs többé kötelező ereje, és szervezünk egy korridort, melyen keresztül a bevándorlók elmehetnek Ausztriába vagy Németországba - nyomatékosította Orbán Viktor.

Újságírói kérdésre, hogy hibáztatja-e Németországot a menekültáradatért, a miniszterelnök azt mondta: ez kizárt, sosem hibáztatna senkit, a legkevésbé Németországot.

Angela Merkel német kancellár szintén még a lapzártánk előtt nem sokkal megkezdődött csúcstalálkozó előtt több támogatást szorgalmazott Törökországnak és a Szíriával szomszédos többi országnak a menekültválság rájuk nehezedő terhének enyhítésére. A politikus ugyancsak fontos feladatnak nevezte a külső határok biztosításának módját, valamint a menekültek tisztességes elosztását és a külső határok mentén regisztrációs pontok működtetését.

David Cameron brit miniszterelnök érkezésekor azt hangsúlyozta: a menekültáradat megállítása érdekében lépéseket kell tenni a kiinduló országok stabilizálására.

Eközben Gyékényes és Zákány környezetében is erőltetett tempóban zajlott a gyorsan telepíthető drótakadály (GYODA) építése, sőt, a vasúti vágányt eltorlaszoló, pengés dróttal felszerelt vagon már el is készült tudtuk meg Jankó Szabolcs zákányi polgármestertől. Aki kérdésünkre azt is elmondta: továbbra is folyamatos a menekültek érkezése a zöldhatáron, akiket ahogy eddig vonatszerelvényekkel visznek tovább, egyszerre 1500-2000 főt. Egyelőre még mindig nyugodtan zajlik a menekültek beszállítása a vasúti kocsikba, bár kedden kétszer is meghúzták a vészféket az álló szerelvényeken a migránsok. De miután sikerült elhárítani az akadályt, természetesen a vonatok útnak indultak. Nap végi beszélgetésünk során tudtuk meg a polgármestertől, hogy péntek óta tegnap estig immár 20 ezer migráns jött be Zákány közelében az országba a zöldhatáron át.

A gyorstelepítésű drótakadály a Zákány-Botovo vasútvonal mellett a magyar-horvát határnál, Zákány közelében 2015. szeptember 23-án. MTI Fotó: Varga György

Letenyén szintén gőzerővel zajlik a határzár kialakítása, a határ menti település autópálya határátkelőjére tegnap délelőtt 500 migráns érkezett horvát buszokkal. Az MTI híradása szerint az utasok között ezúttal sok volt a nő és a gyermek, akiket a Magyar Vöröskereszt aktivistái láttak el vízzel és ennivalóval. Letenyéről magyar autóbuszok vitték tovább a menekülteket, a járműveket Nagykanizsán is látták. Farkas Szilárd, a település polgármestere kérdésünkre azt mondta: úgy tűnik, vége a vasárnap este óta tartó idillnek (akkor érkeztek Letenyére utoljára migránsokat szállító horvát buszok), biztos benne, hogy a következő napokban újabb tömeg várható.

Murakeresztúron Pavlicz Lajos polgármester közlése szerint teljes a nyugalom, de a katonák Zákányhoz és Letenyéhez hasonlóan itt is jelen vannak.

Visszatérve Nagykanizsához: katonai teherautók jelentek meg a volt határőr laktanyánál, folyamatosan érkeztek, és délelőtt leszállt itt egy helikopter is. Úgy tudjuk, több száz katonát szállásolnak el, akik Kaposvárról érkeznek és a feladatuk a gyorstelepítésű drótakadály építése lesz. Állítólag az évekig üresen állt katonai objektumban csak katonákat helyeznek el, migránsokat nem. Információink megerősítését kértük a Honvédelmi Minisztériumtól, ám a tárca válasza lapzártánkig nem érkezett meg.

A katonák betelepítésének tényét Dénes Sándor polgármester is megerősítette, ám részleteket ő sem tudott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!