Hírek

2015.09.06. 16:24

Fejtő emlékhely nyílt - Méltatták az írót, történészt és embert

Nagykanizsa – Fejtő Ferenc születésének 106. évfordulója alkalmából az újságíróról és történészről elnevezett alapítvány konferenciát szervezett vasárnap a Zsidó Hitközség termében, s megnyílt a Fejtő-emlékház.

MTI

A Fejtő Ferenc Alapítvány öt évvel ezelőtt alakult, s célként tűzte ki a névadó szellemi hagyatékának ápolását, valamint gondolatainak megismertetését a felnövekvő generációval.

– Ezenkívül célunk, hogy a tanítása ne holt anyag, hanem eleven valóság legyen – fogalmazott a konferencia köszöntőjében Kovács Loránt, az alapítvány elnöke.

Kovács Loránt a Fejtő Ferenc Emlékhely elkészültére utalt, amely vasárnap nyílt meg a Nagykanizsai Zsidó Hitközség épületében. Az emlékhely az író és történész személyes tárgyai, bútorai, könyvei mellett magyar, francia és osztrák állami kitüntetéseit is bemutatja, továbbá az alapítvány és a névadó fia, Charles Fejtő jóvoltából Nagykanizsára került iratokat és fotókat. A kiállítás és az emlékház megnyitóján Fejtő egykori barátjaként Varnus Xavér orgonaművész úgy fogalmazott: „életszilánkok" láthatók a tárlaton.

Károlyi György (balról), Heller Ágnes és Kovács Loránt a Fejtő Ferenc tiszteltére tartott konferencián. Fotó: Szakony Attila

A Fejtő hagyaték egy jó részét – könyvtárát, kéziratait, levelezését – a Fejér megyei Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban őrzik. Az ottani alapítvány vezetője, Károlyi György párizsi magyar nagykövet szintén ellátogatott a konferenciára, hiszen személyes jó barátja volt Fejtő, aki még életében döntött arról, hogy a Károlyi-kastélyban legyenek az iratai.

– Fejtőt olyannak ismertem meg, akit minden érdekelt, kíváncsisága, empátiás készsége valósággal lenyűgözött – mondta a nagykövet. – A korkülönbség ellenére is őszinte barátság fűzött hozzá, a fiaként tekintett rám, s ez az érzelmi kapcsolat lehet az oka, hogy az értékes gyűjteményét most mi kezelhetjük.

A konferencián Fejtő Ferenc barátai, tisztelői méltatták az újságírót, a történészt és az embert. Párizsi barátja, Kende Péter szociológus szellemi önéletrajzába engedett betekintést. Majd Heller Ágnes filozófus, esztéta a kanizsai születésű író Heine című könyvét elemezte. Elmondta: ez a portré bizonyos értelemben önéletrajzi, önarckép is. Nemcsak az akkori Fejtő Ferencnek, hanem valamilyen módon a jövendőbelinek. Heine és Fejtő azonossága tapintható az írásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!