Hírek

2015.08.18. 11:44

Vasutas villámcsődület a férfiak nyugdíjáért

Zalaegerszeg - A vasútállomás előtt kisebb csoport beszélgetett kedden, s a mintegy 15-20 ember egy óra körül nyomtatott papírlapokat emelt maga elé.

Hajdu Péter

Az állomásnál vasutasok és volános dolgozók szerveztek egy villámcsődületet, flashmob-ot, amivel a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét követelték. Illetve az e célt szolgáló népszavazási kezdeményezés erősítésére is felhívták a figyelmet. A népszavazáshoz szükséges országos aláírásgyűjtés egyéni kezdeményezője, Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete képviseletében is a zalaegerszegiekkel tartott.

– Magyarországon 2011-ben egy választási ígéretként bevezetésre került a nők 40 év munkaviszonya utáni nyugdíjba vonulás lehetősége. Kezdeményezésünk alapja, hogy a 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szól. A törvényben meghatározták, hogy a kormány feladata, hogy az esélyegyenlőséget biztosítsa férfiak és nők számára egyaránt. A férfiak számára bevezetendő 40 év utáni nyugdíjlehetőség politikai pártállástól függetlenül fontos mindeki életében. Negyven év befizetett nyugdíjjárulékának elégnek kell lenni, hogy a jelenlegi adataink szerint azon munkavállalók, akik megérték ezt a munkaviszonyt, biztonsággal nyugdíjba mehessenek, ez persze nem kötelező – mondta Bodnár József.

Hozzátette, 2017-től látják bevezethetőnek a rendszert, s kérdésünkre, hol tart a júliusban megkezdett, népszavazási aláírásgyűjtés, elmondta, mintegy 40 ezer aláírás gyűlt össze eddig. A megjelent volános szakszervezetek nevében Horváth László elmondta, ágazatukban is nagyon fontos, hogy a megszüntetett korkedvezmény kérdését felelevenítsék, hiszen nem megnyugtató, hogy 60-63 éves kollégák buszt vezessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!