Hírek

2015.08.06. 14:12

Újraélesztés a balatoni strandokon

Gyenesdiás - Azt újraélesztést is megtanulhatják a vízimentőktől a balatoni standokon pihenők.

Keszey Ágnes

A közelmúltbeli vonyarcvashegyi eset után határozták el a vízimentők, hogy felkeresik a balatoni strandokat, hogy személyesen hívják fel a figyelmet a fürdőzés veszélyeire és jó tanácsokkal lássák el a strandolókat. Akkor a figyelmeztetések és a viharjelzés ellenére többen a Balatonban maradtak, majd a fürdőzők közé csapó villám miatt egy nőt újra kellett éleszteni, és többeket is kórházba szállítani. Most „A kezed életet menthet!" szlogennel az újraélesztés technikáját is megtanítják, mert bárki, bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy rajta múlhat egy másik ember élete. A vízimentők tapasztalatai szerint hiába tanultak a gépkocsivezetők elsősegélynyújtó ismereteket, sokan nem tudják, mit tegyenek vészhelyzetben.

Tápay Tamás vízimentő az egyik strandvendégnek,  Móré Norbertnek mondta el, hogyan kezdje az újraélesztést. Az érdeklődők meg is tanulhatták  a helyes kéztartást és a módszert a bábun. Fotó: Keszey Ágnes

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata road showjának csütörtöki állomása a gyenesdiási és a vonyarcvashegyi strand volt, majd a déli parton folytatódik a program, de a zalai strandolók találkozhatnak még velük: augusztus 11-én 14:00-17:00 óra között a balatongyöröki strandon.

- Felhívjuk a figyelmet a fürdőzés és Balaton veszélyeire. Az emberek nem ismerik és nem veszik komolyan a viharjelzést, sokszor a figyelmeztetéseket sem fogadják meg. A sekély vízbe ugrálás, a fürdőzők közötti vízibiciklizés, s a vízibicikliről való csúszdázás is veszélyes, mert ezekből komoly balesetek lehetnek - szólt a tapasztalatokról Illés Zoltán vízimentő.

A strandolók azt is megtanulhatták, ha 10 másodperc alatt nincs két lélegzetvétel, meg kell kezdeni az újraélesztést: Minden harmincadik mellkas-kompressziót két befúvásnak kell követnie - míg újra nem indul a légzés.

Viharos széllel, villámlással érkezett a zivatar a Balatonra - többen kerültek bajba

Videó: amikor villám csapott a strandolók közé a Balatonon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!