Hírek

2015.08.14. 09:39

Remény az üszkös romok között - A városi önkormányzat is segíti a ságodi tűzkárosultat

Zalaegerszeg - Ságod: Üszkös romok, összeégett falak, körülöttük megpörkölődött fenyőfák, felismerhetetlen berendezési tárgyak.

Arany Horváth Zsuzsa

A kormos kupacok mellett félig égett könyvlapokon lépdel az egerésző macska, reggelit visz a minap született kölykeinek.  A kút mellett a szabad ég alatt áll a fürdőkád, a kert sarkában paradicsom, paprika ágyás, a távoli fa alatt új zöld sátor.

- Tudja, tizenöt év alatt nekem semmi sem sikerült, most meg ez is hogy elbánt velem - leteszi az ásót. Muszáj csinálnia valamit, különben megbolondulna, teszi hozzá. Tenyere kérges, kézfogása illemtudó. - A jó időben még tudok fürdeni a kút mellett, a sátrat egy egyetemistától kaptam, meg sok ruhát is küldtek, azt a faluban tárolom. Nem gondoltam, hogy az internetesek ennyire segítenek.

Pénteken kora reggel állunk a hatvan éves, egyedül élő, másfél éve munkakereső Németh György amúgy szép fekvésű telkén, amely karnyújtásnyira van a megyeszékhely egyik legszebb kirándulóhelyétől. Most azonban egy tűzeset tragédiájának díszlete. Szerencsére nincs egyedül a bajban, ezért is vagyunk itt.

Tolvaj Márta alpolgármester, Németh György károsult, Balaicz Zoltán polgármester. Fotó: Katona Tibor

A ságodi ház toldalékaival együtt egy hete égett le. A házigazda kerti hulladéka kapott lángra, pillanatok alatt tüntetve el a hosszú évek gyűjtögető életmódjának termékeit. Aki nem módos, az mindent meg akar őrizni, ami bekerül a háztartásba. Gyuri még az összeégett motorról is úgy hiszi, talán meg tudja javítani.

Először Bor Nikolett, a szerencsétlenül járt ember barátjának a lánya sietett a segítségére.

- Gyerekkorom óta ismerem Gyurit, erkölcsi kötelesség, hogy segítsek - mondja a környezetvédelmi tanulmányokat folytató fiatal nő, aki két hónapos kisfia mellett járja a hivatalokat, hatóságokat a talajt vesztett férfi érdekében. Már ő sincs egyedül.

Mivelhogy a helyszínen számos szakember méri fel éppen a terepet. Ugyanis a zalaegerszegi önkormányzat felkarolta a károsultat. Ezért jelen van Balaicz Zoltán polgármester, Tolvaj Márta alpolgármester, a LÉSZ Kft, a Zala_Depo hulladékgazdálkodási kft., a városgazdálkodási vállalat és a Kontakt Humán Kft.  jónéhány szakembere. A hulladékok elszállításához a konténer már a kapu előtt áll, az omladozó falmaradványokat pedig elbontanák a városi cégek részlegei.

- Én is láttam aznap a nagy füstöt - mondja Tolvaj Márta alpolgármester, akit aztán Bor Nikolett keresett fel, tudakolván az önkormányzat lehetőségeit. - Most a takarítás, az áram visszakapcsolása és az iratok beszerzése a legfontosabb. Számlát is nyitottak a károsultnak, mi pedig idehívtuk mindazokat, akik a romok bontásában,  elszállításában gyakorlottak.

Az önkormányzat egyszeri rendkívüli segélyt folyósít az asztalos végzettségű, de valaha a pécsi szénbányában segédvájár, a bútorgyárban segédmunkás, majd több helyütt kertészeti munkás férfinak, akinek nincs saját családja, szülei már rég meghaltak. Az ő házukat cserélte erre a szép telekre, de építkezésre már nem maradt fedezete.

- Augusztus 20-a után kezdenek hozzá a szakemberek a romeltakarításhoz, addig Németh György összeszedi, kiválogatja, amit szeretne megőrizni. Abból is lesz egy kis bevétele, amit a MÉH-ben értékesíthet. A műszaki osztály statikusa pedig felügyeli a munkákat, hiszen most balesetveszélyes ez a környezet  - tájékoztat a gyors „kerekasztal-megbeszélés” után a polgármester. - A többit majd azután látjuk meg. Talán munkát is tudunk találni számára, de a segítői a nyugdíjhoz szükséges ügyintézést is elindították, hiszen elégtek az iratai.

Az internetes közösségi gyűjtőoldalnak hála, a hírek szerint Felső-Ausztriából lakókocsit és mobil faházat küldenének. Önkéntesek már el is indultak érte. Gyuri hálásan emeli egyik emberről a másikra a tekintetét, hinni nem akarja, hogy lehet valami szerencséje a szerencsétlenségben.

- Nem így terveztem én az életet - nyúl újra az ásó után, miután lassan távozik a népes társaság a romok közül.

Ezek is érdekelhetik