Hírek

2015.08.23. 14:55

A fiatalokat aktivizálják Zalaszentbalázson

Zalaszentbalázs - Számos fejlesztés zajlott a közelmúltban a településen, ezek egy részének megvalósításába a helyi fiatalokat is bevonták.

Horváth-Balogh Attila

Erről tájékoztatta lapunkat Hencsei Margit, Zalaszentbalázs polgármestere.

– A tavalyi esőzések több utat és csapadékvízelvezető árkot is megrongáltak a településen – bocsátotta előre a polgármester. – A helyreállítás költségeire két alkalommal nyújtottunk be vis maior támogatási igényt az év folyamán. Az első káresemény helyreállításához 30 százalékos önerő vállalása mellett 2 millió forint támogatást kaptunk. A múlt hónapban ebből helyreállítottuk a Petőfi utcában a burkolt csapadékvíz elvezető árkot, valamint földárok is készült. Az ősszel benyújtott igényünket pedig egymillió forinttal támogatta a Belügyminisztérium. Ebből a temetőhöz vezető belterületi utat állítottuk helyre, mely stabilizált zúzottkő burkolatot kapott. Jelenleg folyamatban van mindkét pályázat elszámolása.

A templomlépcső korlátját festi Huszár Bianka, Sütő Rebeka, Tóth Marcell, Fülöp Klaudia, Lakatos Balázs és Szabó Zoltán
Fotó: Szakony Attila

Folytatva a megvalósult fejlesztések ismertetését, a polgármester elmondta: a sportegyesület által elnyert MOL Zöldövezet pályázati támogatásból elkészült a falu kemencéje a sportpályánál. Reményeik szerint az augusztus 29-i falunapon sikeresen felavathatják – természetesen, valamilyen kemencés finomság készítésével.

A tavasz folyamán a szombathelyi Türr István Képző- és Kutató Intézet szervezésében park- és temetőgondozó képzés zajlott a faluban 14 fő részére. A tanfolyamon a gyakorlati munkák elsajátításához 300 ezer forint értékben biztosított a képző évelő növényeket, melyeket a település központjában ültettek el és kialakítottak egy nagyobb parkot is. Mivel kisméretűek a növények, még az idén nem olyan látványosak, de egy-két éven belül talán sokat javítanak majd a településközpont utcaképén, arculatán.

– Júliusban 5 diákot is foglalkoztathattunk 1 hónap időtartamra a munkaügyi központ 100 százalékos támogatásával – folytatta Hencsei Margit. – Régóta terveztük és most velük sikerült megvalósítani a kultúrház mindennapos nyári nyitva tartását. Lehetőség van folyóirat olvasásra, lehet pingpongozni, csocsózni, tollas- és röplabdázni, továbbá a vakációjukat töltő gyerekek rendelkezésére áll többféle társasjáték és kártya. A technikai feltételek adottak, így igény szerint szervezhető filmvetítés és zenehallgatás is. Nemrég újabb 6 diákfoglalkoztatott kezdte meg a munkát. Ők most a templomlépcső melletti korlátot festik, hogy a tavaly megújult templom mellett a lépcső környéke is megszépüljön. A fiatalok a ravatalozó nyílászáróit is lekezelik majd lazúrral. A bánatom csak annyi, hogy eredetileg 10-10 fiatalt szerettünk volna foglalkoztatni, de csak ennyire kaptunk finanszírozást. Talán majd jövőre...

Ezek is érdekelhetik