Hírek

2015.07.01. 10:58

Szakács és pincér mesterjelöltek vizsgáztak a Báthory szakképző iskolában

Zalaegerszeg – A zalai megyeszékhelyen, a Báthory szakképző iskolában tartották meg a szakács és pincér mesterjelöltek gyakorlati vizsgájának első részét. .

Hajdu Péter

Nyolc szakács és tizenöt pincér szakmunkás, azaz mesterjelölt érkezett el a gyakorlati vizsgák első részéhez, amikoris a szakácsoknak egy-egy vizsgaremeket kellett készíteni, ami hagyományosan egy-egy hidegtál, apró falatokból összeállítva, első ránézésre az embernek fél fogára sem elég.

– Némelyikük inkább túl nagy. Ezek előételek, kis darabok, de sokféle van belőlük, és ha egy tányérra kerülnek, túl sok lesz, ami nem kívánatos. A szárnyasoktól a tejterméken át a bárányig, borjúhúsig terjednek az alapanyagok, amikből a jelöltek ötletessége, szakmai tudása, fantáziája szerint áll össze a hidegtál – mondta érdeklődésünkre Bangó László, a szakács vizsgabizottság elnöke, a egyik balatongyöröki hotel igazgatója.

Az aulában a pincér mesterjelöltek szorgoskodtak, s mint érdeklődésünkre Varga Zoltán vizsgabizottsági elnök, az egyik zalakarosi hotel vendéglátó vezetője elmondta, a jelölteknek egy-egy díszterítés a feladata.

– Előre meghatározott alkalomra kell egy ötfogásos ételsort összeállítani, és a hozzá illő italsort, valamint két nyelvű menükártyát. Mindehhez összeállítani a terítést – részletezte az elnök a feladatot, ami csöppet sem volt könnyű, a vizsgabizottság tagjainak minden munkához volt hozzáfűzni valójuk, javaslatuk. A vizsgák csütörtökön a szakácsok gyakorlati menüsor főzésével folytatódik, amit a pincéreknek kell szervírozniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!