Hírek

2015.07.31. 10:26

Autistáknak készült farm Újnéppusztán

Magyarszerdahely - A beruházás célja, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés sikerélményt jelentsen az autizmus spektrumzavarban szenvedő embertársainknak, akiknek ily módon erősödhet az önbecsülése és a társadalomban is könnyebben megtalálják a helyüket.

Horváth-Balogh Attila

A fejlesztés kapcsán Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója elmondta: a beruházást az indukálta, hogy a Magyarországon autizmussal élő felnőtteknek mindössze 15-19 százaléka volt valaha foglalkoztatásban, többségük betanított munkásként.

- A kutatási eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a diagnosztizált autizmussal élők foglalkoztatottsága rendkívül alacsony a munkaerőpiacon - jelentette ki az igazgatónő. Ennek számos oka van, többek közt az, hogy korlátozott és súlyossági szinttől függő az autizmus spektrumzavarral élők által végezhető munkatevékenységek fajtája, a munkára fordítható idő hossza, illetve az autisták terhelhetősége. Ezen kívül az autizmussal élők, illetve az egyéb megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását felvállaló cégek, intézmények, szervezetek komoly infrastrukturális (termelőeszközök, ingatlan, szállítóeszközök, megfelelő gyártósorok) kapacitáshiánnyal küzdenek, ami alapvetően meghatározza az általuk foglalkoztatható személyek számát és a végezhető munkatevékenységeket.

De mi is valójában az autizmus? Györe Edina elmondta: olyan, a személyiségfejlődés egészét érintő, átható fejlődési zavar, amely eltérő mértékben és minőségben akadályozza az evvel érintettek harmonikus fejlődését, akik emiatt nehezebben kommunikálnak, teremtenek társas kapcsolatokat, ennélfogva akadályba ütközik a szociális környezetbe való beilleszkedésük is.

- Hogy ma pontosan hány embertársunk él ezzel a szindrómával hazánkban, nem tudni - folytatta az igazgatónő. Csak a nemzetközi statisztikák adataira hagyatkozhatunk, melyek szerint a lakosság 5-6 ezreléke élhet autizmus spektrumzavarral, ami Magyarországon nagyjából 60 ezer személyt jelent. Sajnos, az autizmus intézményesült ellátórendszere hazánkban jelentős kapacitáshiánnyal küzd, továbbá területi eloszlása is meglehetősen egyenlőtlen. Azt gondoljuk, hogy a magyarszerdahelyi-újnéppusztai fejlesztéssel jelentősen lendítünk előre ezen Zala megyében.

- Intézményünk feladata az aktív korú, autizmussal élő, illetve más, megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja, ám a foglalkoztatáshoz szükséges megfelelő munkaeszközök, kapacitások jelenleg nem állnak rendelkezésre - vette át a szót Virt Gyuláné, a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona igazgatója. A beruházás révén váló foglalkoztatási lehetőségek bővülése alternatívát és változatosságot jelent majd az ellátottaknak. Akikben a különböző munkafolyamatok betanítása és begyakoroltatása révén helyreállítjuk, fejlesztjük, illetve kialakítjuk az önálló munkavégző képességet. Ezt mi úgy mondjuk, hogy itt, az intézményben úgynevezett védett munka keretében készítjük fel az autizmussal élő ellátottakat a nyílt munkaerőpiacon végzendő önálló munkavégzésre, az elhelyezkedésre. Jelenleg 14 autista ellátottunk van, akik az értelmi fogyatékos személyeknél is több figyelmet kívánnak a foglalkoztatás során. Mentális állapotuknak megfelelően hol jobban, hol kevésbé jobban teljesítenek. Kedvelik az ismétlődő feladatokat, a segítő személyek állandóságát, a változások megviselik őket. Gyenge kommunikációjuk és a szociális készségek fejletlensége miatt társas kapcsolataik alig vannak, szívesen dolgoznak magányosan, vagy kis közösségben. A magunk részéről eddig is mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon: textiles, kerámia, papírmerítő, kézműves műhelyben foglalkoztatjuk az ellátottakat, illetve van egy ker- és parkgondozó brigádunk is. Tapasztalataink szerint a hasznos és értékteremtő munka nagyban hozzájárul az ellátottak önbecsülésének, fizikai és mentális állapotának megőrzéséhez is.

Virt Gyuláné, az újnéppusztai intézmény vezetője (jobbról a 3.) mutatta be az új fejlesztéseket Györe Edina igazgatónak (a kép jobb szélén) és munkatársainak (balról jobbra): Jánoki Evelinnek, Bánné Baksa Tímeának, Gruff Istvánnak és Pásti Gábornak Fotó: Gergely Szilárd

A hamarosan átadandó zalai autista farmot Györe Edina mutatta be. Elmondta: 80 négyzetméteres üvegház épült, hagyományos falusi udvart, pajtát, baromfiudvart, konyhakertet és sertéstelepet alakítottak ki az újnéppusztai intézmény, illetve a szomszédos lakásotthon területén. Az üvegházban termesztik majd az intézményhez tartozó földterületre szánt zöldségpalántákat, a sertésólban pedig 100-110 disznót nevelnek.. A jószágnak szükséges takarmány nagy részben is megtermelhető a rendelkezésre álló 7 hektáros földterületen. A megtermelt tojás, a majdan levágandó disznók húsa, valamint a kertben előállított zöldségfélék az újnéppusztai és a muraszemenyei intézmény önellátását szolgálják. De ez csak az egyik szempont. Van egy ennél sokkal fontosabb.

A zöldségtermesztés sikerélményt nyújt az autizmus spektrumzavarral küszködőknek. Képünkön az újnéppusztai már meglévő fóliasátrak egyikében paprikát kapál (balról jobbra) Pepita Tünde, Orsós Aranka, takarásban Czömpöl Kitti, Kenner Tímea és Danics László Fotó: Gergely Szilárd

- Tizenegy munkahelyet hozunk létre, ebből ötöt autisták számára, hat új munkahelyet pedig a közeli településeken élő megváltozott munkaképességű emberek részére - mondta Györe Edina. Amikor a beruházás itteni megvalósításáról döntöttünk, figyelembe vettük a környék vidékies jellegét és azt, hogy az itt élő autista emberek majd a térségben találnak munkát maguknak. S nem utolsósorban: az is sokat nyomott a latban, hogy az újnéppusztai intézmény felkészült szakemberei már komoly eredményeket értek el autista embertársaink fejlesztésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!