Hírek

2015.04.14. 16:45

Motorosok szezonnyitója

Zalaegerszeg – A legfontosabb biztonságban hazaérni, mert mindenkit vár otthon a családja. Röviden így foglalta össze az első számú motorkerékpáros szabályt Pummer Csaba rendőr alezredes.

Arany Gábor

A tavaszi motorkerékpáros szezon kezdetére tekintettel a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztály forgalom ellenőrző alosztályának vezetője a Kéklámpás Ördögök Motoros Egyesület tagjaival közösen tartott figyelemfelhívó demonstrációt és sajtótájékoztatót kedden délután. Mégpedig a megyeszékhelyhez közeli két olyan helyszínen, ahol történtek már motorkerékpáros tragédiák.

Ezek egyik a Gellénházára vezető út, annak is az alsóerdei szakasza. Itt tavaly március 9-én délelőtt a nyílegyenes, jól belátható, ám forgalmas szakaszon személygépkocsiba rohant hátulról motorkerékpáros. Vélhetően későn észlelte, hogy az előtte haladó autós balra be akar fordulna az Aranyoslapi-forrás felé, pedig ezen a kereszteződésen át sokan közelítik meg a város déli részét.

Szezonnyitó demonstráció: a Kéklámpás Ördögök az alsóerdei úton vonultak végig Fotók: a szerző

A másik helyszín, ahová átvonult és pár percre megállt a motoros konvoj a 76-os út kapornaki tetőn átvezető szakasza. A főút átépítése még be sem fejeződött, amikor 2013 szeptemberében már kettő motorkerékpáros szenvedett halálos baleset. Emiatt azóta a szakaszon figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki, és az is szóba került, hogy szakemberek megvizsgálják, milyen műszaki megoldással lehet a kicsúszásos baleseteknél csökkenteni a motorosok megsérülésének kockázatát. Felvetődött például, hogy hálóval vagy gumiborítással látnák el az út mentén a korlátokat, erre van példa Ausztriában, de ezek egyike sem valósult eddig még meg.

Gyakran csak a szerencsén múlik, hogy az autós észleli a tükörben felbukkanó motorkerékpárost

Az alosztályvezető utalt rá, az autósok számára a motorkerékpár sokkal nehezebben észlelhető kisebb mérete, nagyobb sebessége, intenzívebb gyorsulása miatt. A tükörben felbukkanó motorkerékpár sebességét rosszul ítélik meg, emiatt gyakori, hogy az autós a motorkerékpáros elé hajt vagy kanyarodik. Emiatt a motorosoknak saját érdekükben mindig meg kell győződni róla, hogy a közlekedés több résztvevői észlelik-e őket. Hiába volt vétlen a motoros, ha a baleset bekövetkezett, tette hozzá.

Pummer Csaba emlékeztetett rá, fontos a motorok műszaki állapota és a vezetők begyakorlottsága is. E téren évek óta segítséget nyújt a Zalai 76-os Motoros Egyesület és a megyei főkapitányság által szervezett tréning. Ezt idén hatodik alkalommal tartják, mégpedig április 25-én nyolc órától a főkapitányság parkolójából indulva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!