Hírek

2015.02.09. 14:08

Keszthelyi kikötő: felülvizsgálatot kér az Együtt

Keszthely - Az ügyészséghez, az Állami Számvevőszékhez és a zalai Kormányhivatalhoz fordul a keszthelyi Yachtkikötő ügyében, illetve a létesítményt üzemeltető cég értékesítése miatt az Együtt – Korszakváltók Pártja. Erről tartott sajtótájékoztatót Pápa Levente, a párt elnökségi tagja.

Keszey Ágnes

A sajtótájékoztató felvezetéseként Molnár Tibor, az Együtt választókerületi elnöke arról szólt, hogy az elmúlt hetekben a párt több észrevételt kapott a keszthelyi vitorláskikötő ügyében tett nyilatkozatai miatt:

Ruzsics Ferenc polgármester úr többször is minősítette a Phoenix vitorláskikötővel kapcsolatos tényfeltáró tevékenységünket. Az Együtt – a Korszakváltók Pártja a polgárok érdekeinek védelmében lép fel az ilyen és ehhez hasonló gyanús ügyekben, nem pedig öncélú szereplési vágytól vezérelve.

Pápa Levente, a párt elnökségei elmondta: információi szerint a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egy olyan banktól felvett hitelből finanszírozta az ügyleteket, mely 49%-os állami tulajdonban van.

– Ez törvényes, de etikailag kifogásolható. Állami tulajdonú bank ad kölcsönt Orbán vejének kedvezményes kamatozású jegybanki, „Matolcsy-hitelből". Informátorom szerint 360 millió forint plusz ÁFA értékű hitelkeretről beszélünk, melyet a Gránit Bank biztosított. Ez az a kedvezményes jegybanki hitel, amit a kereskedelmi bankok 2.5%-os hitelkamattal folyósítanak, a jegybank pedig 0%-on adja a pénzt ehhez. A cehhet majd az állam állja valamikor. Azaz mi – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mint arról többször beszámoltunk, a Nyugati-medence kikötőfejlesztő Kft. hét millió forintért vette meg a keszthelyi önkormányzattól a a létesítményt üzemeltető céget.

Az Együtt elnökségi tagja sajtótájékoztatóján az általa „keszthelyi modellnek" elnevezett folyamatról szólt. A párt álláspontja szerint törvénysértő az ügylet, ezért azt várják a hivatalos szervektől, hogy az eladási szerződést nyilvánítsák semmisnek.

– Ha az önkormányzatok működését ellenőrző hatóságok elfogadják, akkor az egész állami vagyont el lehet adni pályáztatás nélkül. A „keszthelyi-modell" röviden arról szól, hogy a valódi vételárat nem a hivatalos vételár keretében fizetik meg, hanem azt megelőzően tőkeemelés formájában. Így kijátszható az a törvényi előírás, hogy 25 millió forint feletti értékű köztulajdon eladásánál pályázatot kell kiírni.- mondta Pápa Levente, idézve blogján is megjelent gondolatmenetét.

Megkerestük Keszthely polgármesterét az újabb fejleményekkel kapcsolatban, aki a keddi napon ismerteti álláspontját.

Keszthelyi kikötői történet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!