Hírek

2015.02.03. 14:49

Késik a háziorvosok pénze - béremelésre fordítható

Zalaegerszeg - Mégsem érkezett meg kedden a háziorvosok számlájára a beígért havi 130 ezer forintos plusz forrás.

Magyar Hajnalka

A  késlekedésnek  adminisztratív okai vannak, az utalást hamarosan pótolja az OEP. A fentieket dr. Selmeczi Kamilltól, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökétől tudtuk meg. A pénz későbbi utalásának az az oka, hogy a háziorvosi, valamint házi gyermekorvosi praxisok 130 ezer forintos kiegészítő támogatásáról megalkotott kormányrendelet hibásan jelent meg, ezért azt módosítani kellett.  Emiatt  azonban már – a bejelentés ellenére – nem volt  idő a rendeletkorrekciónak megfelelően elindítani a kiegészítő finanszírozást tartalmazó utalásokat.  Selmeczi Kamill elmondta, ígéretet kaptak, hogy már a jövő héten, vagy a hónap közepéig  külön elutalja az OEP a januárra és februárra  eső állami kiegészítést.

– Az  a legfontosabb, hogy  a praxisonként egységesen járó havi  plusz 130  ezer forint  szabadon felhasználható forrás, ami végre alkalmat teremt  a háziorvosok   jövedelmének növelésére  – emeli ki dr. Selmeczi Kamill. –  A forrás ugyan rezsitámogatás címkén érkezik a költségvetésből, de nem kötelező erre fordítani.  Ha mégis így jár el valaki, akkor viszont az alap OEP  finanszírozásból tudja növelni a  jövedelmét. A cél  hosszabb  távon  az, hogy a háziorvosok jövedelme elérje, s  talán meg is haladja  a kórházi szakorvosok bérét, hiszen csak így lehet visszaszerezni a háziorvosi praxisok megtépázott vonzerejét.

Dr. Selmeczi Kamill: – Többletet juttatnak a rendszerbe. Fotó: Archív

A korábbi, kisebb léptékű finanszírozási korrekciókhoz képest  ezt a lépést úgy értékelik, hogy  e kormányzati ciklusban valóban megvalósul az alapellátás prioritása, egyértelműen többletet juttatnak a rendszerbe.  A háziorvosi szakma jelen állapotát tekintve alapvető  jelentőségű a praxisok létbiztonságának, forgalomképességének  megteremtése. Ez ugyanis  feltétele az áhított generációváltásnak.

Tudakoljuk,  a plusz forrásból kell-e emelni  a szakdolgozók bérét is?  Mint halljuk: nem.   A nővérek, asszisztensek   bérének szinten tartásához a háziorvosok külön soron kapnak forrást. Körükben 3,4 százalékos bruttó béremelésre tettek ajánlást az egyeztetéseken, ami a finanszírozásból kigazdálkodható. Nullához közelítő infláció mellett  ez valódi reálbér növelést jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!