Hírek

2015.01.01. 11:10

Zala megyében történt 2014-ben II. rész

A második félévben is sok új vagy felújított létesítmény avatására került sor, lezajlottak az önkormányzati választások, de a megye egyes területeinek volt része árvízben is.

Szente Ottó

Zala megyében történt 2014-ben I. rész

Július 7. – Katasztrófavédelmi őrsöt avattak Pacsán. A 22 település 13 ezer lakóját érintő új szervezet, a keszthelyi tűzoltó parancsnokság alárendeltségébe tartozik, s azt várták tőle, hogy a korábbi közel felére, negyed órára rövidüljön a tűzoltók vonulási ideje.

Július 10. – Az elmúlt évek legnagyobb térségi agrárfejlesztését avatták Nagykanizsán. A Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. beruházása keretében egy kétszer 16 állásos fejőház, hozzá kapcsolódó hűtési technológia és egy 100 férőhelyes tehénistálló valósult meg. Összesen 334 millió forintba került, ennek 40 százalékát tette ki az állami támogatás. Az új telep 20 embernek ad munkát.

Július 11. – Letették a Zala Megyei Kórház új kardiológiai centrumának alapkövét. A közel 5,5 milliárd forint összköltségű beruházáshoz az Európai Unió 4,3 milliárd forinttal járul hozzá. Várhatóan 2015 tavaszára készül el.

Július 14. – A felszámoló értékesítette a sármelléki repülőtér vagyonelemeit. Széles Gábor cége alulmaradt a versenyben, ám a nyertes, Linusz Imre képviselte befektetői csoport nem fizette ki határidőre a 800 millió forintos vételár előlegét, ezért a felszámoló új pályázatot írt ki. Végül október 4-én a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Kft. köthetett szerződést a felszámolóval a repülőtér eszközállományának megvásárlásáról. Széles Gábor 140-150 milliárd forintos fejlesztést helyezett kilátásba.

Augusztus 1. – Mányoki Attila zalaegerszegi hosszútávúszó átúszta a japán Tsugaru szorost, a világon 13-dikként, a valaha volt második legjobb idővel: 7 óra 29 perc alatt 37,1 kilométert úszott.

Augusztus 19. – Meghalt dr. Bussay László, az egyik legismertebb zalai borász, Zala megye díszpolgára, aki muraszemenyei háziorvosént is dolgozott. 57 évet élt.

Augusztus 20. – Átadták a Zalaco új üzemét Zalaegerszegen, családi nap keretében. Szeptember 22-én aztán – amikor megkezdte a próbaüzemelést a Zalaco új zalaegerszegi üzeme – újra avató ünnepséget rendeztek, amelyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében avatták fel az új létesítményt. A 2800 négyzetméter alapterületű csarnok több mint 1 milliárd forintos beruházás keretében épült meg, amihez 312,8 millió forintos támogatás társult. Az új üzemben fagyasztott termékek előállításához szükséges tésztafeldolgozó berendezéseket és hűtési technológiát telepítettek. ezzel a Zalaco 51 új munkahelyet teremtett.

Szeptember 13. – A Zalaváron megtartott megyenapi ünnepségen Adorján József címzetes igazgató, zenetanár, karnagy, a Musica Antiqua zenekar vezetője kapta a Zala megye díszpolgára kitüntetést.

Szeptember 13-14-15. – A rövid idő alatt nagy mennyiségben lehullott eső súlyos árvizeket idézett elő a megye déli részén. lenti térségében lakosokat kellett kiköltöztetni, miután a lendvadedesi tározó túlcsordult. Ötszáz önkéntes is részt vett a védekezésben a hivatásos szervek és az érintettek mellett. A Mura Letenyénél 554 centiméterrel tetőzött, ez 40 centiméterrel haladta meg az 1972-es legendás „nagy árvíz" idején mért szintet.

Szeptember 18. – A zalaegerszegi önkormányzat elfogadta Kugler László, az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetőjének lemondását. A cég vezetőjévé Bánhegyi Péter zalaegerszegi közgazdászt választotta meg a közgyűlés.

Szeptember 27. – A rédicsi Bazsika Mónika kettős győzelmet aratott lapunk jubileumi, 25. alkalommal megrendezett szépségversenyén: nem csak a Zala Szépe koronája került a fejére, hanem a közönségdíjat is elnyerte. Az első udvarhölgy Török Bettina (Nagykanizsa), a második udvarhölgy Horváth Zsanett (Nagykanizsa) lett.

2014-ben megrendezett versenyen Bazsika Mónika fejére került a Zala Szépe koronája, első udvarhölgye Török Bettina, a második udvarhölgye Horváth Zsanett lett. Fotó: Pezzetta Umberto

Szeptember 30. – Felavatták a felújított pózvai idősotthont. A 216 millió forintba kerülő teljes rekonstrukció 180 millió forintos uniós támogatással valósult mneg, 85 idős ember él az otthonban.

Október 2. – Látogatóközpontot avattak Gyenesdiáson. A Természet Házát egy kilátókat, pihenőhelyeket is magában foglaló ökoturisztikai projekt keretében 296 millió forintos EU-s támogatással és 50 milliós önrésszel létesítetette a Bakonyerdő Zrt.

Október 8. – Zöldmezős beruházást indított a Zalai Nyomdát is üzemeltető Edelmann csoport Zalaegerszegen. A 4,5 milliárd forint értékű beruházással 12 ezer négyzetméteres csarnok épül, 100 munkahely létesül. A finanszírozáshoz 500 millió forintos uniós és magyar állami támogatás társul. Az új üzemben hajtogatott papírdobozokat és címkéket gyártanak majd.

Október 9. – Felavatták a felújított zalaegerszegi Dísz teret. Közel 230 millió forintba került, a költség nagyobbik részét – 127 millió forintot – támogatásként kapta a város.

Október 9. – Telekvásárlási szerződést írt alá a zalaegerszegi önkormányzattal az osztrák ADA csoport magyar leányvállalata, a Nova Bútorgyár Kft., amely 1 milliárd forintos beruházással matracgyártó üzemet létesít a megyeszékhelyi déli ipari parkban.

Október 10. – 21 hallgatóval nemzetközileg is egyedülálló képzést indított a Pannon Egyetem nagykanizsai kampusza, a Hidrofilt Kft. bevonásával – víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető szakmérnököket képeznek.

Október 12. – Zalában az országostól valamelyest elmaradt az önkormányzati választásokon való részvétel aránya, 43,29 százalékot tett ki. A városok többségében a Fidesz -KDNP szövetség jelöltje nyerte el a polgármesteri tisztséget: Zalaegerszeg Balaicz Zoltán (63,57 százalékkal), Nagykanizsán Dénes Sándor (50,12 százalék), Keszthelyen Ruzsics Ferenc (53,12 százalék), Lentiben Horváth László (89,09 százalék), Zalakaroson Novák Ferenc (60,82 százalék), Hévízen Papp Gábor (47,26 százalék). Meglepetésként értékelhető, hogy Zalaszentgróton Baracskai József (DK) meg tudta őrízni polgármesteri tisztségét (56,34 százalékkal győzött), s hogy Letenyén és Pacsán nem a fidesz jelöltje futott be. hanem Farkas Szilárd független jelölt (45,96 százalék), illetve Pacsán az ugyancsak függetlenként indult Kelemen Tamás (49,77 százalék). Zalalövőn Pintér Antal függetlenként megőrízte polgármesteri tisztségét (65,73 százalékkal nyert). A megyei közgyűlésben ugyancsak a Fidesz-KDNP szerzett többséget, a 15 tagú testületben 9 mandátumot szerzett. A Jobbik 4, az MSZP és a DK 1-1 taggal képviselteti magát a testületben. A megyei közgyűlés elnökévé később a Fidesz-KDNP listavezetőjét, dr. Pál Attilát választották meg.

Október 17. – Nagykanizsán, a HSMK-ban került sor a Zalai Prima-díjak átadására. Ezúttal Kiss István zalaegerszegi néptáncoktató, Hella Ferenc nagykanizsai református lelkész és Varga Endre, a hévízi Musica Antiqua együttes művészeti vezetője kapta az elismerést. A lapunkban lezajlott szavazás eredményeként a közönségdíjat Kiss István kapta.

A 2014. évi Prima-díjasok: Hella Ferenc, Kiss István és Varga Endre. Fotó: Szakony Attila

Október 30. – A nagykanizsai szennyvíztisztító telep átadásával lezárult az elmúlt évek legnagyobb dél-zalai beruházása, a várost és térségét érintő csatornaépítés. Összesen 11,1 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg a fejlesztés, Nagykanizsán kívül további 12 települést érintve. Az összköltségen belül 3 milliárd forintot költöttek a nagykanizsai szennyvíztelep korszerűsítésére és bővítésére.

November 9. – Bejelentették, hogy a török riviérára is indulnak charter járatok a Hévíz-Balaton Airportról a jövő nyáron.

November 17. – Zala két városában, Nagykanizsán és Keszthelyen is csatlakoztak ahhoz a tüntetéshez, amelyet a „közfelháborodás napjaként" hirdettek meg, s amelynek résztvevői Budapest mellett több vidéki városban, s Európa több fővárosában is a magyarországi korrupció, illetve az Orbán-kormány politikája ellen emelték fel a szavukat.

December 1. – Bioinnovációs központot avattak Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán. Az intézmény laboratóriumaiban termelők, gazdálkodók részére nyújtanak szolgáltatásokat, akkreditált vizsgálatokat, ugyanakkor a tudásbázis szerepét is betölti.

December 4. – Bejelentették, illetve a megyegyűlésen bemutatták az új megyei rendőr-főkapitány jelöltet, dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy személyében. A megyegyűlés egyetértett a kinevezéssel .

December 5. – Balatongyörök nyerte el a Virágos Magyarországért verseny rangos kitüntetését: falu kategóriában országos 1. helyezést szerzett. Így 2015-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale) a falvak kategóriájában Balatongyörök képviseli Magyarországot.

December 10. – Elkészült a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének II. üteme. A beruházás egyaránt szolgálja a vízninőség javítását, a vizes élőhelyek megóvását, az ár- és belvíz elleni védelmet, valamint a Balaton ökológiai értékeinek megőrzését. A II. ütem 6,2 milliárd forintból valósult meg, töltések, zsilipek, hallépcsők, hidak létesültek, kikotorták a csatornák medrét, monitoring rendszert építettek ki.

December 16. – Felavatták a zalaegerszegi nyugdíjas otthonház felújított épületét, a szociális városrehabilitáció részeként. 440 millió forintba került, s EU-s támogatással valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!