Hírek

2015.01.05. 15:20

Települési adót szedhetnek

Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Zalalövő - Január elsejétől lényegében szabad kezet kaptak az önkormányzatok az adóztatás terén. Bármilyen, úgynevezett települési adót kivethetnek (akár többet is), amelyet törvény nem tilt. A települési adót olyan adótárgyakra lehet megállapítani, amelyeket törvényben szabályozott közteher nem terhel, alanya pedig nem lehet szervezet vagy vállalkozó. Eszerint a települési adó magánszemélyeket terhelhet. Megkérdeztük, Zalában tervezik-e ilyen adó bevezetését.

Szabó Judit

A települések ennek megfelelően kivethetnek például földadót a magánszemélyekre, de akár az úszómedencéket is megadóztathatják, vagy - amint Budapest nyolcadik kerületében január elsejével bevezették - pénzt szedhetnek a bérbe adott lakások után.

A Csongrád megyei Zsombón a magas építményekre (víztorony, telefontorony) vetettek ki települési adót, de van olyan település is, ahol a gépjárműadót terjesztették ki a mezőgazdasági vontatókra, a lassú járművekre és pótkocsijaikra, amelyek után eddig nem kellett fizetni.

Zala megyében megkérdeztünk néhány önkormányzatot a települési adóról. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta: nem gondolkodnak a bevezetésén, mivel a város még az eddig rendelkezésre álló lehetőségeket sem használta ki az adóztatás terén. Hangsúlyozta: Zalaegerszeg a 23 megyei jogú város közül az egyetlen, ahol csak iparűzési adó van, valamint idegenforgalmi adó, az utóbbi azonban mindössze évi 12 millió forint bevételt jelent. A többi megyei jogú város közül huszonkettőben építményadót is szed az önkormányzat, kilencben emellett telekadót, és három városban mindezeken túl kommunális adót.

– Az új helyi adót véleményem szerint olyan településeken fogják alkalmazni, ahol már kimerítették a többi adóztatási lehetőséget – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, hogy Zalaegerszeg költségvetési helyzete a kormány 800 milliós támogatásának köszönhetően jelentősen javult, ugyanakkor hosszabb távon saját lábra kell állnia a városnak. Február ötödikén foglalkozik az önkormányzat a költségvetéssel, akkor megvizsgálják a bevételek növelésének lehetőségét, tette hozzá Balaicz Zoltán, s hangsúlyozta: nem gondokodnak a magánszemélyek adóterheinek növelésében.

Zalaegerszeg egyik ipari övezete. A városban a helyi iparűzésin kívül csak idegenfogalmi adót vetett ki az önkormányzat. Fotó: Katona Tibor

Megkérdeztük Dénes Sándort, Nagykanizsa polgármesterét is, aki úgy látja: egyáltalán nem indokolt új adók bevezetése, sem most, sem később.

– Mi nem változtatunk, hiszen semmi sem indokolja, egyszerűen nem aktuális. Marad minden a „régi" kerékvágásban – nyilatkozta a város polgármestere.

Zalalövőn sem fontolgatják, hogy bevezetik a települési adót, tudtuk meg Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyzőtől. Mint elmondta: az önkormányzat iparűzési, idegenforgalmi és kommunális adót vezetett be eddig, továbbiakat nem tervez, s ezeket sem könnyű behajtani, meglehetősen nagy a kintlévőség.

Az ado.hu a közelmúltban arról írt, hogy az önkormányzatoknak nyújtott egyes állami támogatások mértéke az úgynevezett egy főre jutó adóerőtől függ, amit az iparűzési adóbevételből kiindulva számolnak ki. Idén az iparűzis adót nagyobb arányban veszik figyelembe, mint tavaly.

Ennek megfelelően azok az önkormányzatok jobban járhatnak, amelyek nem elsősorban az iparűzési adóra, hanem más bevételi forrásokra helyezik a hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!