Hírek

2015.01.26. 09:52

Egyedülállóan modern orvostechnikai eszközök a Kanizsai Dorottya Kórházban

Nagykanizsa - A mozgásszervi betegségek kezeléséhez használható új, egyedülállóan modern orvostechnikai eszközök érkeztek a Kanizsai Dorottya Kórházba, közel 4 millió forint értékben.

Horváth-Balogh Attila

A fejlesztésről és a további tervekről dr. Fliszár Mária, a mozgásszervi rehabilitációs osztály főorvosa adott tájékoztatást.

- Két készülékkel gyarapodott a gépparkunk, az egyik lézerkezelésre alkalmas, a másik pedig egy kombinált elektroterápiás készülék - bocsátotta előre a főorvosnő. - Lézerünk korábban is volt, de gyakran tönkrement, és mivel helyettesíteni nehezen tudtuk, muszáj volt újjal pótolnunk.

A főorvosnő elmondta: ez az eszköz úgynevezett lágy lézerrel, infravörös fénnyel lazítja fel a károsodott, „beállt" szöveteket, javítva azok keringését és így csökkentve az ízületi károsodás okozta fájdalmakat. Mivel a korábbi pontlézer technikához viszonyítva nagyobb bőrfelületen jut be a lézerfény, ezért sokkal hatékonyabb is az új eszköz, mint amilyen a régi volt.

Balogh Viktória és Fekete Jánosné, az osztály munkatársai az egyik új berendezés egyfajta működését mutatják. Fotó: Szakony Attila

- A kezelőfej zuhanyfejhez hasonlít, amiben sok-sok dióda van, s ezzel jóval nagyobb területet tudunk kezelni - magyarázta dr. Fliszár Mária. - Sérülések, törések, kopásos panaszok esetén nagyon jó eredménnyel használható.

A másik, kombinált elektroterápiás készülék szintén egyedülálló a maga nemében, ugyanis párhuzamosan két beteg kezelhető vele, illetve egyszerre nem csak egyféle terápiás eljárást „tud", hanem egy időben használható ultrahangozásra, elektroterápiára és még a lézer is csatlakoztatható hozzá.

- Ez azt jelenti, ha a háromféle terápia egy területet érint, akkor ezek egyszerre, egy időben elvégezhetők és nem kell őket külön-külön - tette hozzá. Azt is elárulta: ez a berendezés fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, izomlazításra alkalmas, fokozza a vérbőséget és beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

A főorvosnő szólt a tervekről is. Mint mondta: szeretnének vásárolni egy úgynevezett ízületbemozgató gépet, ami a balesetet szenvedett betegek esetében, vagy a protézisbeültetettek rehabilitációjánál tehet jó szolgálatot. Terveik közt szerepel még egy úgynevezett mofetta, azaz szénsavkabin beszerzése, ami nem csak a reumás, hanem a cukorbetegek, érbetegek gyógyításához is használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!