Hírek

2015.01.02. 18:45

2015-ös újdonságok: szigorítások, újdonságok

Rendeletek, törvények változtak, illetve újak keletkeztek az új évtől. Többségük a költségvetési bevételt növeli, de kedvezmények is hatályba lépnek. Néhány a változások közül.

Hajdu Péter

Az új év kiterjesztett adókat is hozott. Januártól például termékdíjat kell fizetni egy sor tisztálkodó- és kozmetikai szer, valamint műanyag termék után. Többe kerülhet a mosás, tisztálkodás, de a szőrtelenítés és a hajfestés is: az erre használt szereket kilogrammonként 57 forinttal terhelik, a mosó- és tisztítószereket pedig 11 forinttal.

Hatalmas terhet kapnak a nagy árbevételű áruházláncok, ugyanis az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a többszörösére emelték. Az élelmiszerek előállítása, termelése és forgalmazása után eddig a nettó árbevétel 0,1 százaléka volt a díj. 2015-től sávosan 6 százalékig emelkednek a kulcsok. A szarvasmarha-, juh- és kecskehús feldolgozók, termelők által fizetendő áfája 27-ről 5 százalékra csökken (tehát nem a bolti árat terhelő adóról van szó, a cél az áfacsalások visszaszorítása). A kormány emelte a reklámadó mértékét a legmagasabb kulcsot 40-ről 50 százalékra növelik, ez különösen az RTL Klubnak fájhat nagyon (a cégcsoport kábelcsatornáit eközben Luxemburgba költözteti).

A szupermarketek idén is megszorításokkal számolhatnak, Katona Péter éppen egy kisebb bevásárláson volt a Tesco-ban. Fotó: Katona Tibor

Kisebb változások történtek a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalkozói adó (kiva) területén is. A kisadózóknál például törölték a vállalkozás szünetelésére vonatkozó havi bejelentési kötelezettséget, és lazítottak a megszűnéskori szabályokon is. A kisvállalati adót választók körében pedig megszüntették az adóelőleg megállapításának, bevallásának és megfizetésének havi kötelezettségét.

A vendéglátó-ipari vállalkozások január elsejétől átlagosan 19,5 százalékkal kisebb jogdíjat fizetnek az egységekben szóló zene után a szerzőknek, előadóknak és kiadóknak. Azok a vendéglátó vállalkozók, akik önként jelentkeznek be az Artisjus nyilvántartásába, az üzlet indulásának évében 10 százalékos, majd a következő évben 5 százalékos jogdíjcsökkentést érvényesíthetnek.

A minimálbér 105 ezer, a garantált bérminimum 122 ezer forintra nő.

A cafeteria rendszere 2015-ben úgy alakul, hogy 200 ezer forintig lényegében változatlan formában, elemekkel és adóterheléssel – azaz 35,7 százalékos közteherrel – lehet nyújtani, 200 ezer és 450 ezer forint közötti béren kívüli juttatást pedig SZÉP-kártyán lehet az eddigi adóteher mellett adni. 450 ezer forint felett több mint 51 százalékos lesz az adóteher.

Az új év elejétől adókedvezményben részesülhetnek a friss házasok. A havi 5 ezer forintos adókedvezményre minden olyan házaspár jogosult, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Szintén januártól élő változás, hogy az autóbontóknak minden egyes kibontott alkatrészt dokumentálniuk kell – így módosította a kormány a hulladékká vált gépjárművekről szóló rendeletét. Minden kibontott és eladásra előkészített alkatrészről külön, naprakész nyilvántartást kell vezetni, és rögzíteni kell, hogy melyik járműből szerelték ki.

Nemcsak a cégek, magánszemélyek is pórul járhatnak január 1-jétől, ha a bankjuk által kiküldött felhívás ellenére sem töltötték ki az úgynevezett tényleges tulajdonosi nyilatkozatot. A pénzintézet természetes személy ügyfele köteles volt 2014 végéig írásbeli nyilatkozatot tenni arról, hogy a saját, vagy a tényleges tulajdonos nevében, érdekében jár el.

Az önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárak januártól kötelesek megtagadni azon tagjaik ügyleti megbízásait, akiknél az ügyfél-átvilágítás eredményei nem állnak teljes körűen rendelkezésükre. Ha az ügyfél-átvilágítás nem történt meg az év végéig, az ügyfél januártól nem tud például egészségpénztári kártyával fizetni.

Működésbe lépett az áfacsalók ellen tervezett fő fegyver, a fuvarozók ellenőrzésére hivatott Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER). Ez megnehezíti a csalók dolgát azzal, hogy a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb gépjárművekkel végzett fuvarokat előre regisztrálni kell. Belföldi szállításnál a feladó jelzi a fuvar indítását, a címzett a megérkezését. Uniós országba irányuló exportnál a magyar feladó jelenti be a fuvart, importnál pedig a magyar címzett felelőssége, hogy a szállítást az indulás előtt bejelentse, majd az áru megérkezését is neki kell rögzítenie a rendszerben.

Önkormányzati jutalomcsomag

Régi bánata volt az önkormányzatoknak, hogy nem kaptak forrást a feladatokhoz. Most nem panaszkodhatnak, egyrészt korábban sok milliárdért szanálták őket, és itt az új lehetőség. A törvényben megengedték, hogy lényegében bármely vagyontárgyra adót vessenek ki. Az adócsomag általános indoklása szerint a települések adót „vezethetnek be bármely adótárgyra, ha az nem képezi törvényben szabályozott közteher tárgyát".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!