Hírek

2014.11.07. 18:45

Vasárnap vásárnap? Korlátoznák bizonyos üzletek nyitva tartását

Nagykanizsa - A boltok tulajdonosai inkább prüszkölnek, a dolgozók a bajszuk alatt mosolyognak, a vásárlók álláspontja pedig megoszlik a vasárnapi nyitva tartás korlátozása kapcsán. Érvek, s ellenérvek sorakoznak.

Pásztor András

Ahogy azt sejteni lehetett, benyújtották a Parlament elé az üzletek vasárnapi zárva tartását célzó törvényjavaslatot. A tízoldalas, a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezése alapján megszületett dokumentum vasárnap és munkaszüneti napokon tiltaná meg a jövőben az üzletek nyitva tartását. A többi esetben – így például szombaton is – kizárólag időbeli korlátok közé szorítaná azt.

A tervezet főszabálya szerint az üzletek reggel 6 óra és este 10 óra között lehetnek majd nyitva Magyarországon. Deklarált cél az is, hogy a családi vállalkozások működését ne akadályozzák akkor, ha a tevékenységet kisebb méretű boltban (400 négyzetmétert meg nem haladó árusító területen) folytatják, és az általános zárva tartási időszakban a kereskedelmi tevékenységet maguk a tulajdonosok, vagy segítő családtagjaik végzik. Ezenkívül egyéb kivételeket is tartalmaz a javaslat, eszerint a benzinkutak, gyógyszertárak, dohányboltok, virág- és újságárusok, pékek – korlátozott időben –, de nyitva tarthatnak vasárnap is.

Az ügyben az érintetteket, kereskedőket és vásárlókat kérdeztünk meg.

Ellátogattunk egy átlagos ABC-be, a Kanizsához tartozó miklósfai városrészben található üzletet vállalkozásban működtetik, de nem a családtagok állnak a pultok mögött.

– Nem tudom, hogy ránk vonatkozik-e a vasárnapi nyitva tartás korlátozása, de nem örülnék, ha a hét utolsó napján zárva kellene tartanunk – jelezte Balazsin István, a bolt tulajdonosa. – Való igaz, hogy évtizedekkel ezelőtt nem voltak nyitva a boltok vasárnap, a folyamatos nyitva tartást a multik honosították meg, így a kis boltoknak is ehhez kellett alkalmazkodni. Időközben persze az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy vasárnap is lehet friss zöldséget, gyümölcsöt, pékárut vásárolni a boltokban, ezért azt gondolom, hogy sokan felháborodnának, ha megszűnne ez a lehetőség. Másfelől azért sem gondolom, hogy időszerű lenne ez a téma, mert a mai viszonyok között, bizony minden forintra szükség van a talponmaradáshoz. A mi esetünkben is bevételkiesést eredményezne, ha vasárnap nem lehetnénk nyitva.

Gerencsér Lászlóné felvágottat vesz a miklósfai boltban. Szerinte a vasárnapi pihenés a kereskedőknek, így Erdős Ferencnének is megjár. Fotó: Szakony Attila

A vásárlóközönség véleménye megoszlik a téma kapcsán, van, aki támogatja a kezdeményezést, más ugyanakkor teljes agyrémnek tartja a javaslatot.

– Egyetértek azzal, hogy a boltok, üzletek zárva tartsanak vasárnap, egyrészt mindenkinek megjár a pihenőnap, másrészt ha a család együtt töltheti a vasárnapot, az más pozitív hatásokat is elindíthat, például csökkenthet a válások száma – mondta a kanizsai Bedő Gábor.

Gyuranecz Sándor nem szeret a hétvégén boltba járni, ő már pénteken megejtette a nagybevásárlást. Fotó: Szakony Attila

– És mikor vásároljon az, aki szombaton is dolgozik? – tette fel a kérdést Herczeg Árpád, aki szerint a bevásárlás is lehet közös és hasznos családi program.

Hogy konkrétan mi lesz a javaslat sorsa, azt egyelőre még nem lehet tudni, állítólag több módosító indítványra lehet számítani a kormánypártok és nyilvánvalóan az ellenzék részéről is. Ugyanakkor érdemes néhány adatok figyelembe venni, a Gfk Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből ugyanis az derül ki, hogy Magyarországon egy átlagos vasárnap 873 ezer család vásárol napi fogyasztási cikket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!