Hírek

2014.10.28. 20:25

Martonyi János Lendva díszpolgára

Lendva - A Bánffy Központban szervezett pódiumbeszélgetést a lendvai magyar konzuli iroda kedden.

Korosa Titanilla

A Nemzeti kisebbségek helye Európában címmel megtartott fórumon részt vett Martonyi János korábbi külügyminiszter, valamint Boris Jesih, a Határon túli szlovének hivatalának volt elnöke, Szent-Iványi István ljubljanai magyar nagykövet, Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő, Horváth Ferenc a Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke és Hajós Ferenc nyugalmazott nagykövet.

Anton Balažek (balról) Lendva polgármestere adta át a település díszpolgári címét Martonyi Jánosnak. Fotó: Kósa Róbert

A Márky Zoltán lendvai magyar konzul által vezetett pódiumbeszélgetés során a résztvevők egyebek mellett megfogalmazták véleményüket a szlovén – magyar kapcsolatokról is. Martonyi János kifejtette, a sikeres nemzetpolitikának egyik feltétele, hogy jó viszonyt ápoljunk a szomszédos országokkal. A Szlovéniával folytatott együttműködést kifejezetten pozitívnak nevezte, hiszen a nemzeti kisebbségek helyzetét tekintve is széles körű együttműködés áll fenn a két ország között. A témához kapcsolódóan valamennyien megfogalmazták, a közép-európai kapcsolatokat a jövőben még inkább erősíteni szükséges gazdasági, kulturális és egyéb vonalon is. Ennek jelentősége az utóbbi években mind magyar, mind szlovén oldalon felerősödött.

Göncz László a magyar közösség nevében a kisebbségvédelmi intézkedések jelentőségét hangsúlyozta, melyben a szlovén és a magyar partner együttműködése precedens értékű is lehetne Európában.

A pódiumbeszélgetést követően a Zsinagógában tartották Lendva Község Napját. Idén tizennyolcadik alkalommal került sor a rendezvényre, melynek keretében a helyi magyar közösség kezdeményezésére Martonyi János megkapta a Lendva község díszpolgára címet. A volt külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, nagy öröm számára ez a kitüntetés, úgy gondolja nemcsak személyének, hanem a két ország közti jó kapcsolatnak is szól, ezt az együttműködést a jövőben tovább kell erősíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!