Hírek

2014.10.21. 15:30

Gyűlölet helyett megbékélés

Különleges dátum hazánk történelmében a 25 évvel ezelőtti október 23-a: ez a nap volt a rendszerváltás zenitje, ekkor kiáltották ki a Magyar Köztársaságot, s ekkortól lehetett immár nyíltan ünnepelni az '56-os forradalmat. A Zalai Hírlap 1989. október 24-én számolt be az előző nap fővárosi és megyei eseményekről. A jubileum apropóján e korabeli cikkekből idézünk.

BUDAPEST - „Történelmi esemény színhelye volt hétfőn délben a Parlament előtti Kossuth tér: 12 órakor, a déli harangszót követően Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, ideiglenes köztársasági elnök az Országház erkélyéről kikiáltotta a magyar köztársaságot. Az ország új államformájáról és nevéről szóló bejelentés hatalmas ováció, hosszan tartó viharos taps köszöntötte, harsonák díszjeleket fújtak. A téren a magyar Országgyűlés felhívására több tízezren gyűltek össze, ott voltak az Országgyűlés tisztségviselői és igen sok képviselő, a Minisztertanács tagjai, a pártok, az egyházak, a társadalmi és tömegszervezetek képviselői, meghívást kaptak a Budapestre akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői. Ünnepélyes keretek között felvonták az állami zászlót, az Országház előtti téren katonai díszegység sorakozott fel. A magyar nép sorsfordulóihoz kötődő történelmi zászlókat az állami zászlóhoz vitték".

KESZTHELY - „Tegnap délután 5 órakor kezdődött Keszthelyen az a megemlékezés, amelyet a Magyar Demokrata Fórum, a Kisgazda Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt szervezett a Balaton-parti város főterén, a templom előtt, ahol mintegy kétezren gyűltek össze. A Himnusz közös eléneklése után elsőként Tar Ferenc, a Balatoni Múzeum munkatársa emlékezett az 1956-os forradalom mártírjaira. Ezt követően Elekes József – frissen belépett MDF tag – szavalt, majd Szunyogh János, az FKgP országos vezetőségének tagja lépett a pódiumra. A Pacsán 1956-ban forradalmi bizottsági tag párhuzamot vont 1848 és 1956 között. Beszéde végén annak a reményének adott kifejezést, hogy ezután nem a gyűlölet, hanem a megbékélés diadalmaskodik hazánkban. Őt Kovács József, a Kereszténydemokrata Néppárt keszthelyi vezetőségi tagja követte, aki a keresztény eszmeiség nevében óvott a viszálytól, s ugyancsak megbékélésre szólított fel.

Végezetül Csengey Dénes író, az MDF országos elnökségének tagja lépett a mikrofonhoz. Érzelemtől átitatott beszédében elsőként köszöntötte a Magyar Köztársaság jelenlévő polgárait. Utalt rá, hogy az elmúlt hónapokban a hazai demokrácia több győzelmet aratott, amelyekre a koronát a déli 12 órakor történt bejelentés tette fel... Napjaink békés forradalmát győzedelmesnek értékelte, és egyidejűleg felszólított minden tenni akarót a munka megkezdésére, az ország szebbé-jobbá tételére. Utalt arra, hogy a reformkommunistáknak is voltak érdemeik a közös eredmények létrehozásában napjaink politikájában. A hatalomért harc lesz – mondta –, de ez a harc békés kell, hogy legyen a parlamenti, választási csatározások színterén..."

Keszthelyen az 1989. október 23-ai ünnepség szónoka Csengey Dénes volt. „A hatalomért harc lesz, de ez a harc békés kell, hogy legyen a parlamenti, választási csatározások színterén", mondta

NAGYKANIZSA - „Tegnap délután 17 órakor a Kossuth téren gyülekeztek az MDF nagykanizsai szervezetének tagjai, s az érdeklődők, akik... táblákkal, valamint égő gyertyákat, fáklyákat a kezükben tartva vonultak a Deák térre. Az itteni '48-as szobor talapzatánál rövid emlékműsor hangzott el, majd a mintegy ezer főre növekedett tömeg átvonult a Szabadság térre, arra a helyre, ahol 33 évvel ezelőtt a kanizsai nép is bátran kifejezte a véleményét, az akkori eseményekről... Ezt követően a résztvevők a Károlyi-kertbe vonultak az egykori ávós laktanya elé, ahol kopjafát állítottak a 33 évvel ezelőtti forradalom, s áldozatai emlékére. A kopjafát Németh Ferenc, a Tungsram nagykanizsai gyárának dolgozója faragta. Itt került sor az ünnepi beszédre, amelyet Tarnóczky Attila tanár, az MDF nagykanizsai választmányának tagja mondott.

Fél hatkor a Landler Jenő Gimnázium előtt tartotta megemlékezését az MSZP nagykanizsai ideiglenes szervező bizottsága. A mintegy 300 résztvevő először meghallgatta a Himnuszt, amelyet a gimnázium énekkara énekelt, majd dr. Vári László, az MSZP Megyei Ideiglenes Koordinációs Tanácsának elnöke méltatta a nap jelentőségét. Beszédében hangsúlyozta, hogy október 23-a az emlékezés napja. Emlékezünk mindazokra, akik a barikádok valamelyik oldalán elestek. Magyarország népe vérrel áldozott, hogy megmutassa a világnak a szabadsághoz és az igazsághoz való ragaszkodását. Ez a nap megtalálta és megőrizte igazi hatalmát, ellenállhatatlanul sodor és ragad magával tovább, most már az emberi szembenézés felé... A Szózat hangjaival ért véget a megemlékezés".

ZALAEGERSZEG - „Zalaegerszegen a Dísz téren délután 5 órakor az ellenzéki pártok és szervezetek – MDF, MSZDP, SZDSZ, Fidesz – emlékeztek meg az 1956-os események 33. évfordulójáról... A megemlékezés ünnepi szónoka Müller Imre, az MDF egerszegi szervezetének tagja volt... Mint mondta, gyermekfejjel élte meg a forradalmi eseményeket. Megdöbbentő képsorokban vázolta soha el nem múló megrázkódtatásait. A szónoklat után Pénzes Csaba, az SZDSZ képviselője Bibó István egykori államminiszter november 4-ei kiáltványát olvasta fel, majd Nagy Imre november 4-ei rádióbeszédéből hangzott el részlet. A megemlékezés a népszerű dal: Ha én rózsa volnék... dallamaival zárult.

Az ünnepség után az érdeklődők egy része az SZMK teaházába vonult, ahol Rosta Sándor, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének tagja, az MSZDP képviselője nyitotta meg az '56 című kiállítást. Itt eredeti dokumentumokat, újságokat tekinthetnek meg az érdeklődök...

Dr. Ólmosi Zoltán előadása. Jogos népharag söpörte el a szocializmus orcájába bújtatott rendszert – hangzott el 1956. október 23-áról. Fotó: ZH Archívum

Zalaegerszegen délután 4 órakor a megyei pártház földszinti tanácskozótermében mintegy félszáz érdeklődő részvételével tartották meg az emlékülést. A megjelenteket az MSZP megyei ideiglenes koordinációs tanácsa, valamint a városi ideiglenes szervező bizottság nevében dr. Balogh Miklós köszöntötte. 1956-ról dr. Ólmosi Zoltán történész, a Párttörténeti Intézet munkatársa emlékezett meg. Október 23-ról szólva kifejtette: jogos népharag söpörte el a szocializmus orcájába bújtatott rendszert, ugyanakkor polgári restaurációs jelenségek is fellelhetők voltak 33 évvel ezelőtt... Mint mondta, mindenkinek saját lelkiismerete szerint kell eldönteni, hogyan minősíti akkori tettét".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!