Hírek

2014.09.04. 15:50

Méltó helyet a bortérképen - A zalai dombokon kiemelkedő minőségű nedűk születnek

Zalaegerszeg - Visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz, amit nemcsak a szeptemberi dátum, hanem az időjárás is egyértelműen jelez. Sokan nem kedvelik ezt az időszakot, mivel rövidülnek a nappalok és az időjárás nyirkossá, hűvössé, borongóssá válik.

Harmath Virág

 

Általánosságban elmondható, hogy régen sem gondolták ezt másképp, gondoljunk csak nagy költőink műveire, akik az őszt általában az elmúlással, magánnyal és a nihil érzetével azonosították.

Vigadalomra azonban az ősz is ad okot: ilyenkor kezdődik ugyanis a szüreti mulatságok ideje. Városunkban a VII. Belvárosi Szüret és Zalai Teríték, Bor- és Gasztrofesztivál garantálja, hogy a nyár végeztével se érjen véget a fesztiválszezon, a szüret és az ennek eredményeképpen létrejövő bor apropója köré szervezett rendezvény változatos programokkal várja az érdeklődőket.

A Belvárosi Szüretre azonban nemcsak a koncertek miatt érdemes kilátogatnunk, hanem azért is, mert lehetőségünk nyílik a kiváló minőségű, zalai lankákon termett nedűk kóstolására, megismerésére.

A Zalai dombság kiváló bortermő vidék. Bár sokan nem tudják, a Kárpát-medence szőlőtermesztésének gyökerei ehhez a tájhoz kötődnek. A zalai bor az elmúlt századokban messze földön híres volt, 1874-ben a londoni bor világkiállításon egy zalaszabari rajnai rizling kapott rangos elismerést. Ennek ellenére jelenleg a borszőlő termőterületek kb. 20 százalékát használjuk.

Többek között ezen arányok javítása érdekében jött létre 2012 őszén a Zalai Borturisztikai Klaszter, aminek a nemrégiben elhunyt dr. Bussay László volt az egyik alapító tagja.

A zalaegerszegi Belvárosi Szüret nem csak különféle programokkal, de jóféle borokkal is várja a vendégeket. Képünk a gyenesdiási Rádi Pincészet pavilonja előtt készült, akik kóstolgatnak (balról jobbra): Vaski Mónika, Kiss László, Rádi László és Seffer Gábor. Vasárnap estig tart a szüreti forgatag. Fotó: Pezzetta Umberto

A megye leghíresebb borászaként számon tartott Bussay Lászlót amellett, hogy megyénk díszpolgára és a Magyar Borakadémia tagja volt, 2006-ban az angol Decanter szaklap beválasztotta a 2004-es Esküvét a világ 10 legjobb rizlingje közé, 2013-ban átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, idén pedig jelölték a „Borászok borásza" címre is.

A mester felismerte, hogy Zala megye a borászati megítélés szempontjából hátrányban van, ezért haláláig azon fáradozott, hogy a zalai bor újra méltó helyet foglalhasson el az ország bortérképén. Az általa is támogatott összefogás célja, hogy a pártolja a feltörekvő borászokat, borászatokat.

– A Zalai Borvidék egyébként egykor az egyik legnagyobb magyar borvidék volt. A hazánkban nagy pusztítást végző filoxéra járvány azonban véget vetett a borászat virágkorának. A minőségi bortermelés megyénkben ezután csak a rendszerváltást követően indult el újra. Ez nagy kiesés, emiatt vagyunk még most is ilyen nagy hátrányban – tudtuk meg Pál Jánostól, a Zalai Borturisztikai Klaszter

elnökétől. – A szervezet tagjai között jelenleg négy borászat, illetve három pártoló borászat szerepel, emellett különböző intézményekkel is együttműködünk. Mindannyiunk célja az, hogy a zalai borvidéket népszerűsítsük, illetve felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zalai dombok között adott évjáratban kiemelkedő minőségű borok születnek.

A borklaszter emellett a kulturált borfogyasztás népszerűsítésében is szerepet vállal. – Azokon a rendezvényeken, ahol meg tudunk jelenni, szakszerűen kóstoltatunk, illetve bemutatjuk zalai borászok termékeit is – mondta Pál János.

– A soron következő ilyen esemény a Budavári Borfesztivál, amelyen Zala Gyöngyei fantázianévvel veszünk részt és ahol először fog egységesen megjelenni a nyilvánosság előtt a zalai borászati összefogás – tájékoztatott minket Pál János, végezetül hozzátéve: – Keressék a kitűnő zalai borokat a városi bor-ünnepen is!

Bussay Lászlóról írták

„Az ország egyik legfelkészültebb vincellére, főként, ha figyelembe vesszük, hogy a nagy borok világra hozatalához a szűken vett szakmai ismeretek mellett, nagy fokú szabadságra és igényességre is szükség van. Ha Bussay László nem Csörnyeföldön, hanem a Balaton északi partján vagy Tokajhegyalján kezdett volna borkészítésbe, alighanem Szepsy Istvánnal együtt emlegetnék a nevét!" (Alkonyi László: 7x7, 49 birtokleírás)„A filozofikus ember, Bussay László rendkívüli tudással rendelkezett a borról, és rengeteg fiatal borász szemét felnyitotta a zalai régió terroirjában rejlő óriásai potenciált illetően." (www.decanter.com)„Kis birtok – nagy név. Dr. Bussay László háziorvos hobbiborászból lett a legismertebb körorvos, azaz egy hajdan közismert borvidék első (de remélhetőleg nem utolsó) mohikánja. ...Bussay László tudása az arányteremtő képesség, ennek birtokában szép, férfias, de a savakat nagy testbe komponáló borokat készít." (www.elitbor.hu)

Kapcsolódó cikkek:

Elkezdődött a Belvárosi szüret

Amit tudnia kell a Belvárosi Szüret és Zalai Teríték Bor- és Gasztrofesztiválról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!