Hírek

2014.09.04. 08:58

Különleges ajándék a Csodalámpa alapítványtól

Nagykanizsa - Kisméretű, Dexter tehenet kapott 6. születésnapjára Jakab Zsófia.

Benedek Bálint

A ritka periodikus láz szindrómában szenvedő kislányt a Csodalámpa Alapítvány lepte meg a nem mindennapi ajándékkal. A legkisebb szarvasmarha fajtát, egy kiskunmajsai tenyésztőtől kapta meg a családjával a kisbagolai hegyen élő Zsófia.

Fotó: Szakony Attila

- Nem olcsó a tej, a testvéreimmel viszont nagyon szeretjük a pudingot, a joghurtot, a túrót, a csokoládét, ezért egy tehénre vágytam – mondta határozottan a kislány. – Viszont az anyukám nagyon fél a nagytestű tehenektől, apukám az interneten talált rá erre a speciális fajtára.

A cserfes kislány és családja évek óta a kisbagolai hegyen élnek, távol a város zajától egy takaros borospincéből átalakított családi házban. Zsófia testvérei a 2 éves Anna és a 7 éves Boglárka korán keltek, s nagy izgalommal várták az új családtag érkezését. Nagy örömükre a tenyésztő, Hanga Lajos is szeretett volna felhőtlen boldogságot okozni. Az ország közepéről, Kiskunmajsáról hajnali kettőkor indult útnak, s jól kiszámolta a menetidejét, egy percet sem késett. Jól tudja, milyen egy apróság őszinte mosolya, hiszen hét gyermeket nevelt fel.

- Különösen fontos küldetésnek tettem eleget, ugyanis az ember szíve összecsavarodik, amikor egy beteg gyermeket lát – tette hozzá a tenyésztő. – Zsófia hat éves, a Dexter tehén pedig hat hónapos lesz ma, így bízom benne, hamar egymásra találnak. Ez a fajta amellett, hogy kifejlett korában is feleakkora lesz, mint a közönséges szarvasmarha, kiegyensúlyozott és kifejezetten nyugodt fajta.

Az új környezetében egészen Zsófia megjelenéséig izgágán viselkedett, az első érintéstől viszont varázsütésre – képzavarral élve – kezes báránnyá változott.

- Ezekért a pillanatokért érdemes önkéntesként dolgozni – ezt már Lakatos Edinától az ajándékozó Csodalámpa Alapítvány munkatársától hallottuk. – A siófoki földgáz szállító cég képviselőjeként a szervezet főtámogatói vagyunk, épp az ilyen csodálatos mosolyokért megéri autóba ülni, s olykor átszelni az országot. Először azt hittük a Dexter tehén rajzfilmhős, de amint megtudtuk, hogy létező fajta, azonnal cselekedtünk.

Az alapítványt Patzauer Gábor és felesége hozták létre, akik 8,5 éves lányukat veszítették el. A kórházi tapasztalataik alapján úgy érezték, hogy az életveszélyes betegségben szenvedő 3-18 év közötti gyermekeknek szükségük van különleges lelki támogatásra, amely friss erőt ad a kezelések elviseléséhez, reményt ad, hogy van visszaút és igenis van jövőjük. Az alapítvány 11 éves fennállása alatt 2300 gyermek számára okozott boldogságot. A legtöbben laptopot kérnek, sokan pusztán egy állat simogatásra vágytak, mások találkozhattak olyan sztárokkal, mint a filmsztár Johnny Depp vagy éppen a Forma 1-es pilóta Mark Webber.

- A Marshall-szindróma van, hogy hetekig nem jelentkezik, a tünetei viszont leginkább az influenzához hasonlítanak, bár izomgyengeség helyett Zsófia hirtelen sokat beszél, mozog, szinte hiperaktívvá válik – mesélte az édesanya, Varga Melinda. – A betegség nagyon ritka, a lányomon kívül az országban még két kisfiút diagnosztizáltak ezzel a gén hibával. Előfordul, hogy olykor az életveszélyes tartományba, olykor tartósan 42 fokosra felszökik a láza, amit kizárólag csak szteroiddal lehet kezelni. A sok gyógyszer viszont más szerveit is károsíthatja.

Varga Melindát az orvosok azzal nyugtatták, hogy a mozgás és az immunrendszer erősítése használhat a lányának és felnőtt korára akár el is nőheti a betegséget. Zsófia az állat cirógatása közben elárulta: ilyen jó születésnapja még soha nem volt. Annak is örült, hogy egészségesen üdvözölhette az új jószágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!