Hírek

2014.09.04. 19:07

A megegyezés a cél - A mediációról tartottak tanácskozást

Keszthely - Néhány éve jelent meg a bírósági eljárásokban a megegyezésre törekvő, közvetítő bevonásával zajló mediáció.

Keszey Ágnes

A hazai tapasztalatokat és a nemzetközi gyakorlatot is áttekintik a mediációs konferencia résztvevői. Perbeszéd helyett párbeszéd – ezzel a jelmondattal próbálják megismertetni az emberekkel a mediációt a bíróságok. A közvetítés segíthet munkaügyekben, polgári jogi vitákban, családjogi problémákban - ez év tavaszától például a házasság felbontásakor vagy a szülői felügyeleti joggal kapcsolatosan. Megyénkben hat kijelölt bírósági közvetítő van -  Lenti kivételével minden járásbíróságon, illetve a törvényszéken - mondta dr. Sorok Norbert a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke a Mediációs panoráma című nemzetközi konferencia előtt. Ez segítség a feleknek, hiszen kikerülnek a szigorú eljárási rend alól.

– Így kötetlenebb formában tudják rendezni problémáikat, többfajta ügyben. Sokszor több évig tartó jogvitában sikerült megegyezni a feleknek a mediátor közreműködésével néhány nap alatt. Az eljárás gyors, költségkedvezményesen vehető igénybe és a megszülető megállapodás mindkét fél elégedettségére szolgál – mondta az elnök.

A konferenciát a Bírók a Mediációért Egyesület szervezte. Dr. Gyengéné Nagy Márta elnök kiemelte: a mediáció által biztosított döntési szabadság szemléletváltást jelent a hazai gyakorlatban. Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint van a jogászkodó ítélkezés és van a mediáció. A bírónak bizonyos ügyekben félre kell tenni a jogászkodást, fel kell ismernie korlátait, tudnia kell, hogy mikor kell nagyobb szerepet kapnia az emberségnek, a jóérzésnek. A közvetítési eljárások 80%-a megállapodással végződik, 90%-át be is tartják. Az elégedettség ugyanilyen arányú – összegezte Patyi Gergely, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!