Hírek

2014.07.25. 14:10

Pont partit tartottak

Feszült csendben okostelefonok sorakoztak az asztalon, minden csörrenésre vagy pittyenésre összerándultak a gyomrok, izzadtak a tenyerek. A kanizsai Batthyány-gimnázium négy végzőse a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése alkalmából pénteken éppen nyolc órára pont partit szervezett.

Benedek Bálint

Az elmúlt évtized összehasonlító adatai némileg csökkenő létszámot mutatnak

– A várakozás eléggé idegörlő, ráadásul a felvételi ponthatárokat először nyilvánosságra hozó internetes oldal is elérhetetlen – nyugtalankodott Németh Dorottya, Rajkó Petra, Richter Zsóka és Tóth Erika. – Eddig minden évre azt ígérték, nem „fagy le" a rendszer, ám úgy tűnik, a hibát ezúttal sem sikerült kiküszöbölni.

 

A lányok felkészültek: már az előző estét is Tóth Erikáék zalakarosi házában töltötték, hiszen Dorottya 19. születésnapját ünnepelték, de megtartottak egy pezsgőt. Az este nyolc órakor induló pont partira kellően rápihentek, próbáltak lazítani, de mint elmondták: ha lehunyták a szemüket a saját pontszámaik villantak be.

– Az érettségit követően mindannyian azonnal összeadtuk a pontokat, s az előző évek adataihoz viszonyítva igyekeztük kisakkozni, hogy mi várható majd ebben az évben – vette át a szót Richter Zsóka. – Ez persze tulajdonképpen lehetetlen, hiszen mindig változnak az arányok, de próbáltuk megnyugtatni a lelkünket.

Németh Dorottya a kereskedelmi-marketing szakot célozta meg 464 ponttal, Rajkó Petra 436 pontjával tanítóképzőbe felvételizett, míg Tóth Erika 440 pontjával a turizmus-vendéglátás szakot választotta. Richter Zsóka Budapesten, Pécsen és Szegeden is az orvos hivatásra vállalkozott 456 pontjával, s bár már sejtette, nem lesz gond, de szerinte az a bizonyos szöveges üzenet mindennél többet érő bizonyíték.

Teltek a percek, az SMS-ek csak nem akartak megérkezni. A lányok a számítóséges és telefonos szolgáltató rendszer lassúságával nyugtatták magukat. A szülők pedig forró drótot tartottak csemetéikkel, akik szinte minden egyes csörrenésre összerezzentek. Batthyányos osztályfőnökük, Tislérné Tóth Zsuzsanna is szintén lelkes volt, hiszen első kézből szerette volna tudni egykori tanítványaik eredményét. A barátok ugyancsak fürkészték a világhálót, akinek sikerült bejutnia a egyedi jelszavával a felvételi oldalra elcsíphetett egy-egy biztató adatot.

– Bármi történik, mindenképpen felbontjuk a pezsgőt, hiszen mindegyikünknek van „B" terve is, nem dől össze a világ, ha nem sikerül – tette hozzá Tóth Erika.

Ahogy ezt kimondta, barátnője Dorottya magasra emelte a kezét, a 47. percben megkapta a várva várt üzenetet miszerint sikerült, felvették a kiszemelt szakra. Ezután már percenként záporoztak az SMS-ek, s szinte hallottuk, ahogy a négy lány lelkéről legördülnek a kövek. Pukkant a pezsgő és jöhetett a jól megérdemelt koccintás. Az orvosi egyetemekre 401 ponttal már be lehetett kerülni, de a tanító 298 pontját is jócskán felülmúlták a tehetéges kanizsai fiatalok. Nos, persze időközben kiderült, hogy mindegyikőjük legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, de például Zsókának németből és angolból is felsőfokú tudása van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!