Hírek

2014.06.25. 08:49

Péterfy Bori most a színház helyett is az éneklésre koncentrál

Én vagyok az origó, én vagyok a központ, vagyis ami ebben a zenekarban történik, azt mindent hozzám igazítunk – fogalmaz Péterfy Bori.

Gyuricza Ferenc

Az egyik legismertebb hazai popdíva szerint egyetlen lehetősége van ma annak, aki ma talpon akar maradni, iszonyatosan jól kell végeznie munkáját.

Néha azonban még ez is kevés, hiszen a kritikák szerint hiába a tavaly novemberben kiadott Fehér éjszakák a legjobb Péterfy Bori & Love Band album, ha a rádiók nem nagyon játsszák annak dalait. Az énekesnő szerint mindez azonban nem a nagylemez, s nem is a zenekar hibája, hanem a rádióké.

- Azt látom a közönség reakcióin, hogy akikhez eljutottak a Fehér éjszakák dalai, azok nagyon is szeretik – mondta a lapunknak adott interjúban. - Nekünk azonban arra is számítanunk kell, hogy a koncertjeinken megjelennek olyanok, akik ezeket a számainkat kevésbé ismerik. Ilyenkor jön az én feladatom, fel kell ajzanom az állóvizet. Egy koncert ugyanis olyan a zenekar számára, mint a szörfösnek a tenger, meglovagolható hullámok nélkül mit sem ér.

Péterfy Bori úgy véli, szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen az országot sújtó általános recesszió ellenére az ő koncertjeikre még eljárnak az emberek. Azt azonban megtanulta, hogy nincs nagyon értelme előre tervezni, hiszen a jövő szinte kiszámíthatatlan.

- Nagyon érződik, hogy elment eltűnt az országból több, mint félmillió honfitársunk – folytatta. - Az elszegényedő társadalomból menekülve pedig főleg a fiatalok mennek el, ami még kilátástalanabbá teszi a jövőt – folytatta. - Vidéken igenis lehet érezni a városok elhagyását, eltűnőben van egy olyan réteg, amiből a mi közönségünk termelődik ki, ugyanakkor az is tovább nehezíti a művészek életét és jövőképét, hogy az állam szintén a kultúrától vette el első körben a pénzt. Mindennek ellenére bizakodó vagyok, azt látom a koncertjeimen és a színházban is, hogy az emberek inkább nem vásárolnak, de az előadásokra akkor is eljárnak, mert szükségük van arra a szellemi töltekezésre, amit a kultúra nyújt számukra. Iszonyatosan jól kell tenni a dolgunkat, ez az egyetlen lehetőség, s persze reménykedni, hogy ez mégiscsak számít valahol, ha másutt nem, az égben biztosan.

Péterfy Bori 2013 kezdetétől fokozatosan vonult vissza a színházak világától. Ebben közrejátszott terhessége, de a hazai kultúrpolitika is, mint mondotta: ha egy olyan kicsi országban, mint amilyen hazánk is, ennyire szétszakítják a színésztársadalmat, azt nem kell tétlenül tűrni, ki kell ellene állni. A színház helyett ezért is koncentrál most teljes erejével a zenekarára, illetve elvállalt egy filmes felkérést, az HBO-n futó Terápia című nagy sikerű sorozat új évadjának lesz az egyik főszereplője.

- Amikor terhes lettem folyamatosan adtam vissza a színházi szerepeimet, az utolsó darab, amiben játszottam, a Kramer kontra Kramer volt a Belvárosi színházban, de az is kifutott már – árulta el.

- A családanyai szerep új lehetőségeket nyitott előttem, a terhességem alatt hirtelen rengeteg időm lett, amit a zenekarra tudtam fordítani, a Fehér éjszakák album munkáiban sokkal aktívabban vettem részt, arra például sokkal több szöveget írtam, mint a korábbiakra. Bár a lemezkészítés közös munka a zenésztársakkal, de én vagyok az origó, én vagyok a középpont, vagyis ami ebben a zenekarban történik, mindent hozzám igazítunk. Én mondom meg, hogy miről szóljon egy adott dal, s ha nem is személyesen írom a szöveget, de témát biztosan én adom meg hozzá, a színpadon pedig azt csinálok, amit akarok. Ez a kivételezett állapot nagyon tetszik, így bár továbbra is számos színházi felkérést kapok, de most nem akartam új szerepet elfogadni. A zenekar és kisfiam teljesen leköt, a nyáron rengeteg a koncertünk, a közelmúltban új dallal jöttünk ki, a Lángol a parlamentként is ismert Bosszúálló rockandroll már része is a koncertprogramnak, illetve tervezzük a következő nagylemezt is, ami talán tavaszra készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!