Hírek

2014.06.15. 17:00

Hatvan év Jézus szolgálatában

Zalatárnok – Papi szolgálatának hatvan éves jubileumát ünnepelte szombaton Varga Imre kanonok, az Év zalai embere cím első kitüntetettje. A zalatárnoki templomban megtartott koncelebrációs gyémántmisét dr. Veres András megyéspüspök vezette.

Gyuricza Ferenc

Az életének 94. évében járó Varga Imre atya egészségi állapota miatt kevesebb szerepet vállalt az ünnepi szentmisén, de  a gyémántmisés áldást ő mondta az istentiszteleten.

Varga Imre gyémántmisés áldását mondja, mellette dr. Veres András megyés püspök (jobbról) és Tóth András novai plébános (Fotó: A szerző)

– Hatvan éves papi szolgálatért hálát adni elképzelhetetlenül szép érzés lehet – kezdte prédikációjában a megyéspüspök, aki többek között arra hívta fel a figyelmet: Varga Imrét 1954-ben, vagyis akkor szentelték pappá, amikor egyházellenes harcos ateizmussal szemben kellett vállalnia a hit és Isten felé is kinyilatkoztatott hűségét. Ez a hűség pedig példa lehet bárki számára.

Varga Imre – aki a szombathelyi egyházmegye legidősebb plébános – a II. világháborúban tüzérként többek között az orosz fronton harcolt, megjárva a Don-kanyar legveszélyesebb hadszíntereit. A háború borzalmait látva döntött úgy, hogy hazatérve a papi hivatást választja. Fogadalmáról a szombati gyémántmisén paptársa, Kiss László pákai esperes-plébános emlékezett meg, aki rövid köszöntőjében arra is utalt, hogy Varga Imre lelkipásztori tevékenysége mellett templom-építőként szintén meghatározó szerepet vállalt a lenti esperesi kerület életében.

Varga Imre papi szolgálatából közel négy évtizedet töltött Csesztregen, ahova 1962-ben helyezte akkori megyéspüspöke. Aktív szerepe volt a KALOT-mozgalom fenntartásában is. Nyugdíjazását követően is aktív maradt, bár Zalatárnokra, szülőfalujába költözött vissza, de – amíg egészségi állapota lehetővé tette – tovább vállalta a misézést, valamint 2006-ban zarándokutat is szervezett a Don-kanyarba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!