Hírek

2014.06.09. 10:06

Életre kelt a Balaton

Balatongyörök – Életre kelt a Balaton a településen, a hagyományok szerint pünkösdkor tartották a szezonnyitó ünnepséget. A hét végén rendezték meg a Pünkösdi Regatta vitorlásversenyt is.

Sámel József

Három napos ünnepségsorozattal várták a lakókat és a vendégeket a településen. Szombaton megnyitották a Szépkezű Györökiek című, amatőr alkotók munkáit bemutató kiállítást, vasárnap délelőtt pedig a szentmise után került sor az ünnepségre. A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a mazsorett csoport fellépése után az óvodások adtak pünkösdi műsort, majd Bíró Róbert polgármester mondott köszöntőt, kifejezve reményét, hogy jó szezon elé néznek.

Dr. Halmos Gábor (balról) és Bíró Róbert a Balaton koszorúzására készül

Elmondta: ennek érdekében beruházásokat is végeznek a településen, készül ugyanis a parti élménysétány, melyet még a főszezon előtt át kívánnak adni rendeltetésének. Dr. Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a szezonbeli sikerek tekintetében hasonló gondolatokat fogalmazott meg, kiemelve, hogy a hajózás területén jó eredményekre számítanak. A turistáknak mindig szeretnének újat nyújtani, ezt idén a gyorshajózási lehetőség jelenti. Az ünnepségen önkormányzati elismeréseket is átadtak.

A Pünkösdi Regatta vitorlásversenyt is megrendezték a hétvégén (Fotó: H. Szabó Sándor)


A Pro Civitate emlékérmet Németh Lászlóné kapta, aki húsz éven át közalapítványi kuratóriumi elnökként segítette, támogatta a Zalai Balaton-part Fúvósegyüttes tevékenységét. A Balatongyörökért emléklapot a Bakonyerdő Zrt. érdemelte ki, a cég az elmúlt időszakban mintegy hatvanmillió forintos beruházást hajtott végre a település területén. A társaságnak köszönhetően – saját erőből és pályázati pénzből – megújultak a balatongyöröki kilátók, pihenőhelyek, s tanösvény is készült.

A pünkösdi regattán 262 hajó szelte a hullámokat (Fotó: Sámel József)



A díjat Varga László vezérigazgató vette át. Az ünnepség végén Bíró Róbert és dr. Halmos Gábor hajó fedélzetéről megkoszorúzta a Balatont, majd kulturális programok kezdődtek. A rendezvényt hétfőn a külföldi ingatlantulajdonosok számára szervezett fórum és horgászverseny zárta.

A pünkösdi hétvégén 32. alkalommal rendezte meg a Túravitorlás Sportklub a Kékszalag után a második legrangosabb balatoni megmérettetést, a Pünkösdi Regatta túravitorlás-versenyt, melyen – Balatonföldvár, Keszthely és Ábrahámhegy között – 262 hajó, köztük öt katamarán indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!