Hírek

2014.06.10. 11:36

Átalakuló papírgyűjtés - Az iskolákban is lehet, csak feltételekkel

Nagykanizsa - Az elmúlt időszakban futótűzként terjedt el a hír az internetes portálokon, miszerint a hulladékgazdálkodási törvény módosításával jövő évtől befellegzett az iskolai papírgyűjtésnek. Nos, mint kiderült, az információ csak részben igaz - ám az kétségtelen, hogy a rendszer szigorodott.

Horváth-Balogh Attila

A nagykanizsai Pintér Rita fia, Polka Patrik már évek óta szorgalmasan járja barátaival az utcákat, amikor meghirdetik a papírgyűjtést a kiskanizsai általános iskolában.

- A magam részéről nem tartanám jó ötletnek, ha megszűnne az iskolai papírgyűjtés - szögezte le Pintér Rita. - Ebből ugyanis az osztályok bevételhez jutottak, másrészt versengtek egymással, hogy ki tud többet gyűjteni, tehát a gyűjtés valahogy közösséggé is kovácsolta őket. És micsoda öröm volt nekik, ha megnyerték a versenyt... Szerintem ez az intézkedés pedagógiai szempontból is elhibázott.

Polka Patrik és barátja, Sznopek Máté a tavaszi papírgyűjtésből is kivették a részüket, megpakolt talicskáikkal rótták az utcákat, hogy minél nagyobb mennyiséget tudjanak leadni iskolájukban. Fotó: Pintér Rita

Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója megerősítette: a papírgyűjtési akció évről-évre gyerekek tömegeit mozgatta meg az intézményben.

- Nálunk nagy hagyományai vannak a papírgyűjtésnek, már annálfogva is, hogy örökös ökoiskola vagyunk - hallottuk tőle. - Ez ugyanis éppen azzal jár, hogy több olyan tevékenységet folytatunk, ami a környezet- és a természetvédelemmel kapcsolatos. Ezek közül az egyik a hulladékgyűjtés, azon belül is a papírgyűjtés, amire minden évben sort kerítünk. Volt olyan tanév, amikor egy alkalommal, ősszel, de olyan is megesett, hogy kétszer, tavasszal is meghirdettük a gyerekek körében a gyűjtőakciót. Ilyenkor a szolgáltató egy nagy konténert helyez el az iskolánk udvarán és a gyerekek ebbe pakolhatják a gyűjtött papíranyagot. Idén csaknem 13,2 tonnányit sikerült összegyűjtenünk ősszel és 8,2 tonnát tavasszal, ami azt gondolom, nagyon szép eredmény. Az ebből befolyó összeg minden esetben az osztálypénzt gyarapítja. Az új jogszabállyal kapcsolatban bevallom, sok információm még nincsen, annyit hallottam már, hogy csak a közszolgáltatónak adhatjuk át az összegyűjtött papírt, de ez esetünkben nem okoz gondot, hiszen eddig is a Netta, illetve a jogelőd, a Saubermacher vitte el tőlünk. Olyat is hallani, hogy az iskoláknak közszolgáltatási díjat kell majd fizetni a leadott papírmennyiség után. Ennek az összegéről még szintén nem tudunk semmit, de azt gondolom, biztosan lehet majd találni olyan megoldást, ami jó az iskolának is. Megjegyzem, azt gondolom, akkor is végeznénk a papírgyűjtést, ha nem maradna rajta semmi hasznunk, hiszen az csak a ráadás, a hangsúly a gyerekek szemléletének formálásán van.

Érdeklődésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájától azt a tájékoztatást adták, hogy az intézkedést a hulladékgazdálkodási törvény azon pontja indokolja, mely szerint 2015. január elsejétől a közszolgáltató a papírhulladékért „házhoz megy” és azt közvetlenül szállítja majd el a hulladékgazdálkodási létesítménybe. A szabályozás átalakítását a szaktárca szerint az tette szükségessé, hogy a hulladéktermelőtől közvetlenül elszállított hulladék kisebb kockázatot jelent a környezetre, mert ahhoz így „kizárólag a hatóság által ellenőrzött gazdálkodó szervezet férhet hozzá”.

De van más indok is: mégpedig az, hogy a közszolgáltatóktól elvont értékesíthető hulladék a közszolgáltató bevételét csökkenti. Könnyen lehet, hogy ez a fontosabb.

Monumentális papírhalmot szortíroz a Murafém Kft. nagykanizsai telephelyén Horváth László. A jogszabály szerint a papírhulladékot január elsejétől csak a közszolgáltatók vehetik át. Fotó: Szakony Attila

És akkor most nézzük meg, hogyan is szól pontosan az a bizonyos szabályozás!

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 39. § (1) bekezdésének megfelelően az ingatlanhasználó (ide tartoznak a közoktatási intézmények is!) az általa termelt települési hulladékot gyűjteni köteles, és azt a közszolgáltatónak rendszeres időközönként át kell adnia. Ebből következik, hogy a háztartásban képződött papírhulladékot nem közszolgáltatónak minősülő gyűjtő az ingatlanhasználótól nem vehet át. Ám a jogszabály szerint az iskola a közszolgáltató nevében eljárva gyűjtheti és át is veheti a tanulóktól a papírhulladékot, ha azt a közszolgáltatónak közszolgáltatási díj fizetése ellenében átadja.

Más a helyzet, ha a közszolgáltató az iskolával együttműködve ideiglenes gyűjtőhelyet (hulladékgyűjtő pontot) hoz létre. Ebben az esetben nem az iskola végez gyűjtést, hanem a közszolgáltató. A tanulók és tanárok az általuk termelt hulladékot a közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő ponton is elhelyezhetik, átadhatják azt a közszolgáltatónak.

A sajtóiroda hozzátette, hogy a Ht. jogszabályi elődjeként a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény is hasonló elvet követett, mert a gyűjtés, begyűjtés (így az iskolai papírgyűjtés is) csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában volt végezhető. Tehát a rendszer ilyenformán - szerintük - nem is változott.

Szerintünk viszont az új szabályozással lényegében kiszorították a piacról a nem közszolgáltatónak minősülő hulladékgyűjtő vállalkozásokat. Ezzel kapcsolatban szerettük volna megtudni a Murafém Kft. ügyvezető igazgatójának, Kovács Sándornak a véleményét, ám a szakember szerint a rendszer még túl képlékeny ahhoz, hogy felelősséggel nyilatkozzon, ezért az illetékesekkel a témával kapcsolatban jelenleg is tárgyalásokat folytató Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének ügyvezető igazgatójához, Sárosi Eszterhez irányított minket.

- Úgy látjuk, hogy ez a dolog nem annyira a nem közszolgáltató vállalkozásoknak lesz probléma, hanem sokkal inkább az iskoláknak - jelentette ki. - Ugyanis a vállalkozások forgalmának elhanyagolható részét teszi csak ki az iskolai gyűjtésből származó papír, illetve az újságpapír, tehát az ebből keletkező bevétel elmaradása számunkra nem okoz nagy érvágást, hiszen a lakossági hulladékforgalomnak mindössze pár százalékát teszi ki. Ettől egyik cég sem megy majd tönkre, azt gondolom. Viszont az immáron központosított, állami hatáskörbe vont iskoláknak - melyektől elvonták az önálló forrásokat - égetően szükségük lenne a gyűjtésből származó bevételre például osztálykirándulás, vagy új oktatási eszközök finanszírozásához. Ha ehhez nem jutnak hozzá (márpedig nem jutnak, hiszen a közszolgáltató a hulladékgazdálkodási törvény alapján nem fizethet a hulladékért), akkor azt eztán a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központtól kell majd kérniük, ha a szülők nem tudják finanszírozni, márpedig szerintem sok helyen nem tudják.

A szakember rámutatott: az intézkedés igen nagy kárt is okoz a gyerekek szemléletformálásában, sőt, ez a legnagyobb probléma.

- A lakossági szelektív gyűjtés egyébként sem áll túl jól hazánkban, a magyarországi hasznosítási teljesítésnek talán ha 10 százalékát teszi ki a szelektív gyűjtésből származó hulladékanyag - mondta. - Tehát ezen a területen ekkora mértékben visszalépni meglehetősen veszélyes...

Vajon mit szól mindehhez egy magánvállalkozó és a közszolgáltató?

- Sajnos, valóban jelentős veszteségünk keletkezik azzal, hogy jövő év elejétől nem vehetjük át az iskolai gyűjtésből származó papírt, ez komoly érvágás nekünk - hallottuk Lakatos Ferenctől, a nagykanizsai MÉH Holdosi Fém Kkt. ügyvezetőjétől. - A továbbiakban csak úgy foglalkozhatnánk az iskolai dolgokkal, ha a közszolgáltatóval erről megállapodást kötnénk - amire lássuk be, kevés az esély.

- Én azt gondolom, azzal, hogy a papírt csak közszolgáltató veheti át, éppen hogy növelhetők a begyűjtési arányok - mondta Horváth Balázs, a nagykanizsai Pannonia-cégcsoport ügyvezető igazgatója. - Gondoljunk csak bele: adott területen, mondjuk egy városban a közszolgáltató felel azért, hogy ott rend legyen a hulladékgyűjtés és kezelés terén, ám ez véleményem szerint csak úgy garantálható, ha a gyűjtés egy kézben, adott esetben a közszolgáltatóéban van.

Horváth Balázs kijelentette: a cégcsoport több éves hagyományainak egyike, hogy az oktatási intézményeket a papírgyűjtés révén is segítik, s ez álláspontja szerint január elseje után sem fog változni.

- Az iskola által begyűjtött papírért korábban is térítést fizettünk, ez reméljük, eztán sem lesz másként - szögezte le, hozzátéve, idén tavasszal a város, illetve a vidék, köztük somogyi települések iskoláiból és óvodáiból közel 500 tonnányi papírt sikerült begyűjteni. - Másrészt a Pannonia-cégcsoporthoz tartozó közszolgáltató cégek nem tervezik, hogy a hulladékgyűjtő akciók lebonyolításáért igényt tartanának bármilyen díjra, azt gondolom, ez nem kérdés; sőt, a jelenlegi gyakorlatot fenntartva szeretnénk ösztönözni az intézményeket és a tanulókat arra, hogy vegyenek részt a gyűjtőakciókban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!