Hírek

2014.03.17. 16:45

Sokmilliós adócsalás: Mások nevében adta el a fémhulladékokat

Zalaegerszeg - Jenő azt ígérte, ha ebből bajom lesz, akkor kifizeti helyettem amit kell. Ezt mondta a járásbíróságon hétfőn az egyik tanú, H. Gyula, aki egy fémhulladékgyűjtéssel foglalkozó férfi helyett adta le az anyagokat a felvásárló telepeken.

Arany Gábor

A vádlottak padjára került, Lentiben lakó S. Jenőről nemcsak a bevezetőben említett tanú mesélte el, hogy mások nevében értékesített nagy mennyiségű hulladékfémet. További nyolc személy vállalt ilyen közreműködést neki alkalmanként pár ezer forintért.

Az egerszegi járásbíróságon dr. Aradi Krisztina bíró által tárgyalt ügyben a 42 éves S. Jenőt költségvetési csalással, magánokirat-hamisítással vádolják. A férfi 2008-2011-ben fémhulladék értékesítésével foglalkozott. Az idehaza és külföldön összegyűjtött anyagot körmendi, zalaegerszegi, székesfehérvári, lenti és letenyei telepeken adta le. Ennek során azonban csak kis részben járt el saját nevében, e helyett rendszeresen ismerőseivel íratta alá az átvételi jegyeket, pénztárbizonylatokat. Ők vették fel a pénzt, amiből 3-4 ezer forintot kaptak a közreműködésükért. Ily módon a négy évben S. Jenő összesen 51,8 millió forintért adott el fémhulladékot, ám ezek után nem fizetett be 29,5 millió forint közterhet. A bevezetőben említett egyik segítője az évek alatt összesen 32,7 millió forint értékű fémhulladékot „vett a nevére", és ő sem fizetett ez után adót. H. Gyula magyarázata szerint egyébként erre a megoldásra azért volt szükség, hogy S. Jenő „szétporlassza" a bevételt, és lehetőleg ne érjék el fejenként az adóköteles 800 ezer forint éves bevételi határt.

S. Jenő nem tett vallomást, de a nyomozóknak korábban azt állította, H. Gyula is foglalkozott fémgyűjtéssel, így ő a saját holmiját értékesítette. Szerinte a társa bosszúból jelentette fel, mert nem segítette ki pénzzel. Ezeket az állításokat azonban az érintett cáfolta, ráadásul a meghallgatott tanúk is megerősítették a vádiratba foglaltakat. A tárgyalást májusra napolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!