Hírek

2014.03.13. 11:10

Pékmester a forradalomban

Valamikor, az 1700-as évek vége táján a szlavóniai Diakovárból egy fiatal szűcsmester érkezett a jobb megélhetés reményében az akkor a Batthyányak uralma alatt álló Kanizsára. A mesterurat Albanich Jakabnak hívták, s nem véletlenül választotta ezt a várost.

Foki Ibolya

Zala megye legnépesebb településének szaporodó lakossága s a környező birtokait innen igazgató földesúr kiszolgálása biztos kenyérkeresetet jelentett minden letelepedő kézművesnek. Számítását, úgy tűnik, ő is megtalálta, mivel kifizetett számlái igen jó anyagi körülményekről árulkodnak. 1797-ben polgárjogot szerzett, s innentől kezdve a város ügyeibe is beleszólhatott. Meg is tette, mégpedig eredménnyel, hiszen 1809-ben a kamarási, pár évvel később pedig már a városbírói tisztséget töltötte be.

Fia, Flórián inkább a pékmesterséget választotta, s elég jól megélhetett ebből, mert 1822-ben már háza volt a piarista templom közelében. Apja közélet iránti érdeklődését ő is örökölte, hiszen 1839-ben tanácsosként, 1848-ban pedig már városbíróként szerepel a forrásokban. Bíróvá választásakor még nem sejthette, hogy hamarosan micsoda események forgatagába kerül és mekkora felelősség nehezedik majd vállaira.

A pesti események híre 1848. március 19-én érkezett meg Kanizsára. A polgárok még aznap délután és este a kabátjukra kokárdát tűzve a felső templomhoz s a városházához vonultak, és nemzetiszín zászlókkal, szónoklatokkal, díszes kivilágítással ünnepelték a forradalmat. Eközben persze a város vezetői sem tétlenkedtek. Albanich Flórián városbíró, Babóchay János népszószóló és Tóth Lajos főjegyző Nagykanizsa lakosai nevében feliratot intézett az országgyűléshez. Üdvözölték a sajtószabadság megszületését, a közteherviselést, a felelős kormány megalakulását, az úrbéri viszonyok eltörlését, a nemzetőrség létrehozását és a népképviselet bevezetését. Majd a pesti 12 pontban leírtakat magukévá téve kiegészítették azt az „alkotmányos szellemű" tanítói szabadságnak, az egyházi javak kisajátításának, valamint a szerencsejátékok eltörlésének követelésével. Mindezt 600 kanizsai polgár aláírása zárta.

Albanich Flórian egykori síremléke. Fotó: Zala Megyei Levéltár

Időközben spontán módon megindult a helyi nemzetőrség szervezése, amelyből Albanich Flórián is derekasan kivette a részét. Két hónap múlva, júniusban, amikor a megye és Csány László kormánybiztos a horvát határszélen kialakult, kiélezett helyzet miatt önkéntesek jelentkezését kérte, a városbíró az elsők között ajánlkozott, s hamarosan mintegy 300 főnyi kanizsai nemzetőr vonult a Dráva-vonal védelmére. Közben június 15-én országgyűlési képviselő-választásra került sor, ahol a szavazás folyamán az induló jelöltek (Bója Gergely, Babóchay János és Chernel Ignác) hívei között rendkívül feszült hangulat keletkezett. Albanich igyekezett a rendet fenntartani, s megtiltotta, hogy a választás helyszínén bárki fegyverrel vagy bottal jelenjen meg. De ez mit sem ért, mert különösen Bója és Babóchay emberei mind agresszívebbé váltak. A városbíró folyvást a két tábor közötti térségben járkált, s megkísérelte csillapítani az indulatokat. Miután egy helybeli német varga kijelentette, hogy „ő itt semmi bírót nem ismer," a két párt tagjai egymásnak estek. A verekedésben többen meghaltak és számosan megsebesültek. Ezek után következett volna július 4-én a városi tisztújítás. Ezt azonban egyelőre elhalasztották, Albanich Flórián tehát továbbra is bíró maradt.

Szeptemberben bekövetkezett a horvát megszállás. A katonaság jelenléte és teljesíthetetlen elvárásai mindkét részről kölcsönös erőszakoskodásokat eredményeztek. S a városbírónak ismét két ellenséges tábor között kellet közvetítenie: Amennyire lehetett, a város védelme érdekében ki kellett elégíteni a megszállók követeléseit, odaadni élelmet, takarmányt, szállást, fogatokat stb. Ugyanakkor féken kellett tartani a heves vérű kanizsaiakat is, akik folyton összetűzésbe keveredtek velük, s meg akarták támadni az utánpótlási szállítmányokat, miközben a közelben nem volt őket támogató, magyar haderő.

A horvátokat október elején sikerült kiűzni a városból, de ez csak lélegzetvételnyi szünetet jelentett, hiszen a császári fősereg év végén meginduló támadása folytán 1849 január elején Kanizsát újból ellenséges csapatok lepték el. A lakosok ellenérzései ezúttal is sokféle formában törtek felszínre. A kocsmákban és éjjel az utcákon Kossuthot éltették, a császári kiáltványokat meggyalázták és olvashatatlanná tették. Albanich ekkor is óvta őket a túlkapásoktól, mert tudta, hogy a város ki van szolgáltatva a közelben állomásozó csapatok túlerejének. Május 21-én a császáriak eltávoztak, 26-án pedig már Csertán Sándor, a megye újonnan kinevezett kormánybiztosa buzdította további ellenállásra a polgárokat. Biztatni nem nagyon kellett őket, hiszen tették azok maguktól is a dolgukat. Mikor a Kanizsát 1849. július 14-én véglegesen elfoglaló császáriakon két nap múlva az errefelé portyázó somogyi önkéntes huszárok rajtaütöttek, a nép azonnal melléjük állt. Albanich – mondván, hogy rendes katonaság híján nem lehet népfölkelést hirdetni, s így csak a biztos romlásba viszik a várost – igyekezett csillapítani a jelenlévőket. Erre azok ellene fordultak. Összetörték boltjának berendezését, s a kifliket, zsemlyéket kihajigálták az utcára. Közben a császáriak lőni kezdték a várost, a huszárok elmenekültek, s mindennek 20000 Ft hadisarc lett a következménye.

A fentieket összegezve elmondhatjuk, nem véletlen, hogy mind a horvát, mind az osztrák katonai vezetés ellenséges érzületűnek nyilvánította a várost. A felettébb kényes helyzetekben sokszor igen sokat számított Albanich Flórián kiváló diplomáciai érzéke, amely hol több, hol kevesebb sikert hozott. Számára az elsődleges mindig a város polgárainak védelme volt. Az előforduló kilengéseknél általában igyekezett a császári hatóságok számára is elfogadható magyarázatot találni a történtekre. A megszállók vagy hittek neki, vagy nem, helytállása azonban példaértékű maradt. Nemhiába mondta róla Csertán Sándor kormánybiztos, hogy „ámbár csak egyszerű pékmester, mégis kitett sok alispányokon."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!