Hírek

2014.02.12. 18:50

Most nincs árvízveszély Zala megyében

Zala megye - Ez elmúlt napok esőzései következtében ugyan megemelkedett a zalai folyók és patakok vízszintje, áradás azonban egyelőre sehol sem fenyeget.

Gyuricza Ferenc

A nyugat-dunántúli régióban csak Vas megyében rendelték el az első fokú (vagyis legalacsonyabb szintű) árvízvédelmi készültséget, mindezt a megduzzadt Rába vízszintjének további várható emelkedése indokolta – olvasható ki a többek közt Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán kiadott közleményéből. Ebben az is szerepel, hogy Ausztriában esőre és havas esőre, továbbá több-kevesebb hóolvadásra is számítani kell. Ez a Rába mellett a Mura vízszintjét is befolyásolhatja. Jelenleg azonban nincs veszély, bár a folyó teljesen feltelt, de még sehol sem lépett a medréből.

Ahogy a megye legtöbb folyóján és patakján, úgy a Zalán is emelkedett a vízszínt, de veszélyhelyzet egyelőre még nincs. Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Muraszemenye polgármestere is megerősítette. Stefanec Mária érdeklődésünkre elmondta: inkább a kisebb patakok duzzadtak meg, de azok sem jelentenek veszélyt, jelenleg még a mezőgazdasági területekről is visszahúzódóban van a belvíz.

– Ahogy eddig is, folyamatos kapcsolatban állunk a katasztrófavédelemmel, ha bármi változás következik be, ők rögtön értesítenek bennünket – tette még hozzá a dél-zalai falu önkormányzati vezetője.

Egyelőre a Kerka sem okozott riadalmat, bár Szécsiszigetnél a feltelt mederből – néhány mélyebben fekvő ponton – kilépett az árterületre a víz, ám Dávid István polgármester úgy vélte, ha a következő napokban nem lesz jelentősebb csapadék-utánpótlás, úgy beavatkozásra sem lesz szükség. A patak vízszintjét a kerkafalva-alsószenterzsébeti tározóval szabályozzák.

A vízszint további emelkedése azért sem várható, mert a meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban jelentősebb csapadékra már nem kell számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!