Hírek

2014.02.06. 13:35

Adósság: Gelse és Pölöskefő fellélegezhet, a hitelezők nem annyira

Mindkét dél-zalai településen egy-két hónapon belül lezárulhat az adósságrendezési eljárás. Gelse esetében ezzel egy immár 3 éve tartó folyamat végére kerülhet pont.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról beszámoltunk: Gelse azért kért adósságrendezési eljárást maga ellen még 2011 januárjában, mert az előző településvezetés túlvállalta magát, termálfürdőt épített, illetve a településközpont több épületét – köztük az iskolát is – felújította, s a beruházások jelentős hitelfelvételt igényeltek. Az önkormányzat 1,6 milliárd forintos tartozást halmozott fel, ami végül veszélyeztette már a bérek és a segélyek kifizetését is.

A szomszédos Pölöskefőn pedig tavaly novemberben indult szintén adósságrendezési eljárás, mert a gelsei termálfürdő-beruházáshoz kapcsolódó termálkút kialakítását végző vállalkozás végrehajtást kért. Pölöskefő és Gelse ugyanis összesen 82 millió forinttal tartozik a kivitelezőnek.

Mára nyilvánvalóvá vált, a termálfürdő és tanuszoda értelmetlen luxusberuházás volt (Fotó: Archív/Szakony Attila)

A pölöskefői eljárást irányító Pogacsics Milán pénzügyi gondnoktól megtudtuk: a hitelezői igények bejelentésére szolgáló határidő lezárult és eredményes lesz az eljárás. A szakember szerint az önkormányzat rendelkezik a tartozások teljes összegének fedezetét biztosító pénzeszközzel. Hozzátette, a legrövidebb időn belül megpróbálnak egyezséget kötni a 3 hitelezővel, így reményeik szerint a hónap végére lezárulhat az adósságrendezési folyamat.

Hasonló fejleményről számolt be Péter Márta, a gelsei adósságrendezést felügyelő pénzügyi gondnok is. Érdeklődésünkre elmondta: minden olyan vagyonelemet sikerült értékesíteniük, ami az új adósságrendezési törvény szerint értékesíthető, ám ezek jobbára csak kisebb földterületeket jelentenek. Ezekből viszont mindössze pár millió forint folyik be, tehát bár jogilag az adósságrendezési eljárás eredményes lesz, sajnos, a hitelezők jelentős hányada várhatóan nem jut hozzá a pénzéhez, ők már a gelsei önkormányzat károsultjai maradnak. Azon vagyonelemek sorsáról pedig még egyeztetések folynak a zálogjogosultakkal, melyekre jelzálog van bejegyezve, ilyen például a termálfürdő, amire nemhogy egymilliárdért, de még 492 millióért sem találtak vevőt. Ennek ügyében egyébként két finanszírozó bank érdekelt.

Péter Márta kiemelte, ezek azonban már nem befolyásolják az eljárás befejezését. A szakember szerint e hónapban, de legkésőbb márciusban lezárulhat az adósságrendezés, az önkormányzat pedig megszabadulhat 1,6 milliárdos kötelezettségétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!