Hírek

2014.02.19. 11:15

Elődeik hagyományát viszik tovább

Kiskanizsa - Augusztusban alakult meg a Szent Ferenc Zarándokközösség Kiskanizsán, melynek tagjai azóta minden hónapban, a búcsúnapon gyalogosan keresik fel a homokkomáromi kegytemplomot.

Horváth-Balogh Attila

Pedig a 11-12 kilométeres táv nem kicsi, főleg ha azt vesszük, hogy nem végig szilárd burkolatú úton haladnak, sőt. Az esőtől felázott, fakitermelést, vagy mezőgazdasági munkát végző gépek által összevágott erdei talajon nehéz közlekedni. Mégis, van, aki 73 évesen, bottal is megteszi a 3 órás távot.

– A havi homokkomáromi gyalogos zarándoklat ötlete Horváth György és felesége, Vali fejében fogant meg – idézte fel a kezdeteket az egyik résztvevő, Kepe Miklósné. – Gyuri már többször is járt Csíksomlyón, ahol látta, hogy a hívek, fiatalok és öregek egyaránt több tucat kilométert is gyalogoltak, keresztek és zászlók alatt. Erre alapozva tavaly augusztusban alakult meg zarándokcsoportunk, mely Szent Ferenc nevét viseli, már készül a zászlónk, keresztünk pedig kettő is van. Az egyiket az ötletgazda hozta Csíksomlyóról, a másikat pedig a csapat egyik tagja, Bence Lajos faragta.

A közösség 12 fővel alakult tavaly, számuk gyorsan gyarapodik. Fotó: Horváth Ferenc

Kepe Miklósné elmondta: a volt katonai lőtéren át közelítik meg Homokkomáromot. A területen van egy kápolna, ott megállnak imádkozni, amit az egész út alatt folytatnak, sőt, imádságos énekeket is dalolnak.

Így valójában őseik, a régi kiskanizsaiak hagyományát élesztik újjá, ugyanis a kommunizmusig rendszeresen indultak gyalogos zarándoklatok Homokkomáromba.

– Tizenketten kezdtük, de ma már harmincöten vagyunk – magyarázta az asszony. – Megyünk esőben, ködben, fagyban, nem riadunk vissza az időjárási viszontagságoktól sem.

Vuk Józsefné, Marika 73 éves és bottal jár, mégis vállalta a gyalogos zarándoklatot. Sőt, nem is helybeli, Molnáriból jött el.

– Egyáltalán nem éreztem a fáradtságot, csak a komáromi templomdombon felfelé kellett megállnom – mesélte.

A zarándokcsapat alapító tagjának számító Fülöp Józsefné úgy véli: a zarándoklat, illetve a szentmise lelki megnyugvást hoz mindenkinek.

– Zarándoklatunkat minden alkalommal felajánljuk a Szűzanyának, beteg embertársunk gyógyulásáért, valakinek a lelki üdvéért, vagy csak úgy, hálából – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!