Hírek

2014.02.14. 15:15

Dr. Bagdy Emőke a párkapcsolatokról

Nagykanizsa – A házasság sokkal többről szól, mint egy férfi és egy nő okiratba rögzített szövetsége – véli dr. Bagdy Emőke, aki a közelmúltban a dél-zalai városban tartott előadást a párkapcsolatokról.

Pásztor András

A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett pszichológus tudományos kutatásokra alapozva mondja azt, hogy a házasságban élő nők jobb egészségi és mentális állapotban vannak terhességük idején, mint azok, akik úgynevezett vadházasságban, esetleg egyedül élik át a gyermekvárás időszakát.

– A fentieket egy 2002-es magyarországi kutatás is igazolja, amely azt is alátámasztotta, hogy a nőknek – kultúráktól függetlenül – két fontos szükséglete van, ez pedig a biztonság és a szeretet kifejezése. A kutatás eredményét nem kell magyarázni, ezek ugyanis tények, de mégis milyen furcsa, hogy a várandós nők esetében a lelki egyensúly mellett, a közérzetre is kihat az a bizonyos pecsét. Mindez persze csak egy apró érdekesség a párkapcsolatok témáját tekintve, de elgondolkodtató. S, talán érdemes azon is morfondírozni, hogy mivégre vagyunk a világon, mi az alapvető, központi rendeltetése a férfinak, s a nőnek? Hát nem az, hogy a férfi nemzen, a nő pedig szüljön gyermeket és ezáltal továbbvigye az emberiség fonalát, az életet? Ez a legfőbb parancsolat, az élet mindenek feletti védelme, szeretete és szolgálata. Ebből az is következik, hogy mindaz etikus és jó, ami védi az életet és mindaz eleve hibás, ami sérti, károsítja azt. Ezek kőbe vésett alapszabályok voltak nagyon sokáig, ám miután a polgárosodással párhuzamosan kezdett háttérbe szorulni a vallás szerepe, ezek az életet szolgáló úgynevezett parancsolatok is erejüket vesztették.Dr. Bagdy Emőke szerint a párkapcsolat minden emberi kapcsolat alapmintája, hiszen már születésünk előtt párt alkotunk az anyával, később pedig a szülői, testvéri, baráti, szerelmi kapcsolatok is ezt az alapmintát követik.

Dr. Bagdy Emőke: Nem lehet kipróbálni valakit, aztán eldobni, mert az komoly, akár életre szóló lelki sebeket is okozhat (Fotó: Szakony Attila)



– A pár iránti vágy egyfajta biológiai szükséglet, tulajdonképpen ragaszkodási ösztön, amit Hermann Imre pszichológus az emberszabású majmok tanulmányozásakor már az 1930-as években felfedezett és megkapaszkodási ösztönként jegyzett le. A kutatásból kiderült: ha a kis majmok az anyjukon lógva töltik az első hat hónapot, akkor egészséges, ivarérett majmokká válnak, míg azok, akiket idő előtt leválasztottak, komoly lelki és egészségi defektusokat szenvednek, agresszívek lesznek és sok esetben az utódaikat, kicsinyeiket sem gondozzák. A majmokhoz hasonlóan, az embernek is meg kell tanulnia a társas kapcsolatok alapmintáit. Ha ez a fajta felkészülés hiányos, akkor éretlen marad az ember a felnőttkori párkapcsolatokban is. Az éretlenség egyik jellemző megnyilvánulása, hogy az illető jól akar járni a kapcsolatban. Gyakorta hallani, hogy a férfi vagy a nő azt kéri a társától, hogy változzon meg. Ez a világ legnagyobb cselvetése, felszólításra ugyanis soha, senki nem fog változni. Ha mégis, azt az illető önmagától teszi, azért, mert érzi a feltétel nélküli szeretetet, a bizalmat, a hűséget, a szövetséget.

Dr. Bagdy Emőke arról is beszélt, miért nehéz manapság harmonikus párkapcsolatot kialakítani, s melyek azok a tényezők, amik a leggyakrabban okoznak feszültséget.

– Az élet értékek köré rendeződik. Ha az a központi érték, amit ma a konzumkultúra terjeszt – igyekezzél jól járni, vedd meg, amit akarsz, érezd jól magad –, akkor ez a mentalitás előbb vagy utóbb az emberi kapcsolatokra is átragad. Ez azért kártékony folyamat, mert elősegíti az elidegenedést, hisz a tárgyakra használatos értéktudatot adaptáljuk az emberi kapcsolatokra. A baj az, hogy az ember nem tárgy, ami eldobható. Nem lehet kipróbálni valakit, aztán eldobni, mert az komoly, akár életre szóló lelki sebeket is okozhat. A gyerekvállalás, az utódok felnevelése szintén az értékekről szól. Hiába üzeni ez a társadalom, hogy a nők szüljenek gyermeket, ha mindenhol azt tapasztalják, hogy emiatt elvesztik a munkájukat, s egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerülnek. Szóval az értékeken is változtatni kellene. Meggyőződésem ugyanis, hogy az emberiség legfontosabb feladata az élet továbbvitele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!