Hírek

2014.02.09. 17:05

A kistermelői piac beváltotta a hozzá fűzött reményeket

Nagykanizsa - Házi savanyúság, szörp, lekvár és befőtt, mangalicakészítmények, méz, tökmag-olaj, kecsketejből készült szappanok, sajtok felsorolni is hosszú, mennyiféle-fajta ínyencség várta szombaton a vásárcsarnokba betérőket.

Horváth-Balogh Attila

Az önkormányzat ugyanis ismét megrendezte az immár hagyományosnak mondható Vásár(olj) Kanizsán! címet viselő kistermelői vásárt. A kezdeményezés valóban példaértékű, hiszen megkönnyíti a kistermelők piacra jutását, az arra igényes vásárlók pedig méltányos áron egészséges, természetes alapanyagokból készült élelmiszereket vehetnek.

- Sajnos, a jobbnak tűnő árak miatt számosan inkább a hipermarketekben vásárolnak mézet, még ha bizonyos esetekben gyengébb is a minőség - hallottuk Kiss József nagykanizsai méhésztől, aki többek között akác, repce, hárs és napraforgó mézet árusított. A magam részéről ezzel csak úgy tudom felvenni a harcot, ha kiváló minőséget termelek és igyekszem megcélozni az üzletek árszintjét. Ez nyilván kompromisszumot követel tőlünk, kistermelőktől, de másképp sajnos, nem megy...

A méhész az akác kapcsán kibontakozó, az ültetvények teljes felszámolását javasló brüsszeli ötletről azt mondta: tragédia, nemcsak a méhekre, hanem az emberiségre is.

- Úgy járunk majd, mint Amerika, ahova a sok növényvédő szer használata, illetve az egysíkú virágporfogyasztásból fakadó méhállomány-gyengülés miatt külföldről visznek be méheket, hogy megporozzák a virágokat - vázolta a jövőt .

Illésné Farkas Katalin miháldi őstermelő házi készítésű lekvárjait, szörpjeit, birsalmasajtjait pakolta ki asztalára.

- Úgynevezett élő lekvárokat is hoztam, melyek úgy készülnek, hogy a friss gyümölcsöket mézzel öntöm le és semmiféle tartósítószert nem adok hozzájuk - mondta. De vannak darált paprikából, fokhagymából készült krémjeim is, melyek különösen praktikusak ilyenkor, én úgy hívom őket: bacikergetők.

Az őstermelő elmondta: portékája nagy részét az egyik budapesti piacon, illetve Zalakaroson és Nagykanizsán értékesíti, de visznek tőle háztól is. Van rájuk kereslet, csak meg kell találni a megfelelő kapcsolatokat. És meg is kell értük dolgozni...

- Mi túlnyomó részben a piacon vásárolunk, több árus van, akihez visszajárunk - hallottuk már egy vásárlótól, Lakos Józseftől, aki párjával nézelődött a standok között. Még akkor is, ha egy picit drágább, ez ugyanis bizalmi kérdés nálunk.

Bizonyosan valami ilyesmiről beszélt Illésné is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!