Hírek

2014.01.01. 13:45

Pezsgős koccintás a Mura hídon

Letenye - Magyar és horvát határőrök, illetve a két szomszédos település, Letenye és Prelog vezetője bontott pezsgőt az év utolsó napján a Mura hídon, amely a gyakorlatban és szimbolikusan is összeköti a két országot.

Pásztor András

 

A hídon áthaladó autósok, s kamionosok bizonyára furcsának találták, hogy a Mura híd közepén magyar és horvát határőrök beszélgetnek, viccelődnek egymással, miközben kezükben pezsgőt szorongatnak, ám ez a kép teljesen szokványos az év utolsó napján. A két ország határátkelőhelyén dolgozók ugyanis már régen hagyományt teremtettek az év végi hídi találkozóval, ami ezúttal valóban szimbolikusnak bizonyult, hiszen Horvátország uniós csatlakozásával a magyar, illetve horvát határőrök egy épületben, közösen dolgoznak, azaz nap, mint nap találkoznak egymással. A baráti kézfogásokat és jókívánságokat követően persze a tavalyi év rövid értékelésére is sor került.

Mint azt dr. Molnár József,  Nagykanizsa rendőrkapitánya elmondta: 2013-ben nem történt utaspanasz, ami azt jelzi, hogy jól dolgoztak a kollégák. Pedig a munkából bőven akadt, a letenyei átkelőn tavaly közel 2.5 millióan lépték át a határt, ráadásul az országba be- vagy kilépők 70-75 százaléka június és augusztus között érkezett.

– Az együttműködés valóban jó, s ez nem csak a határátkelőn érzékelhető, hanem a közös mélységi járőrözés során is, amely remélhetőleg egyre gyakoribb lesz – mondta Ivan Sokac, Prelog rendőrfőnöke.

A baráti koccintást követően Halmi Béla, Letenye polgármestere arról beszélt, hogy a magyar, illetve horvát határ menti települések eddig is szoros kulturális és sport kapcsolatokat ápoltak egymással, de most, a szomszédok uniós csatlakozásával a gazdasági és turisztikai együttműködés is kiteljesedhet.

– Az elmúlt évben sok közös fejlesztési projekt valósult meg a magyar és horvát oldalon, s rövidesen felavathatjuk a Mura és Dráva ivóvízbázisának megóvását célzó beruházásokat is – hangsúlyozta Halmi Béla.

Ljubomir Kolarek, Prelog polgármestere is a határ menti térség együttműködését emelte ki. Mint mondta: reményei szerint a közös célok és fejlesztések, például a turizmus terén a magyar és horvát embereket is közelebb hozhatja egymáshoz, így a Mura folyó, illetve a híd valóban összekötő szerepet játszhat a két ország között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!