Hírek

2014.01.22. 19:05

Miről árulkodik Vince?

Lenti - Ha megcsordul Vince, telik a pince, tartja a népi hiedelem. Ennek okán a szőlősgazdák számára január 22-e különösen fontos napok közé tartozik.

Gyuricza Ferenc

Zalában évekkel korábban kezdték el újra feleleveníteni azt a régi hagyományt, miszerint Vince napján mind a pincében, mind a szőlőben szemlét tartanak a gazdák. Szerda délután a lenti-hegyi Márton-pincénél mintegy kéttucatnyian gyűltek össze, hogy a naphoz kötődő rituális szertartást, a vessző első metszését elvégezzék, valamint a tőkét borral jó alaposan meglocsolják. Ezt megelőzően Köbli Tamás lenti plébános meg is áldotta a szőlőt, amelyre szalonnát és kolbászt is aggattak. Ez szintén egy régi szokás, a gazdák ezáltal kérték a Teremtő jóindulatát a gazdag terméshez és a természeti csapások kivédéséhez.

– Eddig a hegyközség közösen tartotta a Vince-napot, idén azonban ez már komolyabb nehézségekbe ütközött volna – mondta Horváth József, a program szervezője. – Miután a törvényi változások miatt Zalában csak két hegyközség lehet, s a miénk Lentitől egészen Eszteregnyéig és Nagyradáig terjed, ezért úgy döntöttünk, hogy minden tagozat önállóan hódol a tradícióknak.

Horváth József azt is hozzátette: a lenti-hegyi program mindezek ellenére nem csupán házi körülmények közt zajlott, hiszen azon részt vettek szlovéniai barátaik, illetve két borlovagrend, a zalai Da Bibere és a somlói szintén képviseltette magát a hagyományőrző rendezvényen.

A szőlő megáldása mellett a vessző megvágása is a Vince-nap tradíciói közé tartozik. A gazdák ugyanis így láthatják meg, hogy megindult-e már a vegetáció a növényben.

– Bármilyen furcsa, a szőlészek nem örülnek az enyhe télnek – folytatta Horváth József. – Jogosnak tűnik ugyanis az a félelem, hogy lesz még böjtje ennek a szokatlan időjárásnak, s kemény fagyok jöhetnek még az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. Márpedig ha ilyen lesz, akkor a természet által becsapott vesszőben, amiben a nedvkeringés elindul, igen komoly fagykárok keletkezhetnek. Emiatt a növény a későbbiekben már csak nehezen lenne képes termőre fordulni. A szokatlanul enyhe időjárásnak egy másik komoly és reális veszélye van, hiszen a kártevők így könnyen átvészelik a telet, ez pedig a gazdát egy erőteljesebb, és emiatt a szokásosnál fokozottabb, sokkal nagyobb költséggel járó védekezésre is kényszerítheti.

Áprily-Kovács Krisztina és Fülöp András vágta meg a vesszőt. Fotó: Gyuricza Ferenc

A szőlészek persze rögtön hozzátették, ez csupán elviekben van így, jelen pillanatban egyetlen szakember sem merne vállalkozni arra, hogy biztos előrejelzést adjon a 2014-es termés mennyiségéről vagy minőségéről.

A Vince-napi programmal a Dél-Zalai Hegyközség lenti tagozata mint idegenforgalmi látványosságal is számol. Fülöp András, a rendezvénynek helyet biztosító Márton-pince tulajdonosa azt mondja, egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a helyi borok iránt, de a vendégek kedvelik az olyan látványosságokat is, mint amivé akár a pinceszemlét is lehetne fejleszteni, A hegyközség lenti tagozata amúgy is egyre kiterjedtebb kapcsolatrendszerrel bír, nemcsak a lenti Kertbarát Kör Egyesülettel és a környező települések hasonló civil szervezeteivel dolgoznak együtt, de a már említett két borlovagrenddel, a zalai Da Biberével és a somlóival is. Mindezt az is reprezentálja, hogy a Vince-napi első metszést a lovagrendek tagjai – Áprily-Kovács Krisztina és Fülöp András – közösen végezték el.

Címkék#Vince#lenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!