Hírek

2013.12.30. 10:55

Zala megyében történt 2013-ban

Volt részünk avatásokban a magunk mögött hagyott esztendőben is, de nem maradtak el a rossz hírek sem. Utóbbiak közül a legszomorúbb a pacsai baromfifeldolgozó üzem sorsának alakulása.

Január 5. - Felavatták Lentiben a megújult művelődési központot, amely a városi könyvtárt is magában foglalja. Rendezték és parkosították a környezetét is, több mint 830 millió forintot költöttek rá, ebből 504 millió forintot állt az Európai Unió.

Január 5. - Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a kormány kiemelt járműipari klaszterré nyilvánította a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot. A Zalaegerszeg -Szombathely -Szentgotthárd körüli térségben koncentrált fejlesztések történnek az elképzelések szerint. Április elején ezzel összefüggésben 748 millió forint pályázati támogatáshoz jutottak Zalaegerszeg felsőoktatási intézményei és partner szervezetei. Az összeget a járműipari központ humán lábának a biztosítására fordítják.

Január 13. - Nagy havazás kezdődött, a megye útjain több napig hóakadályok nehezítették a forgalmat. Március 14-én aztán ismét az ilyenkor már szokatlan heves hóvihar okozott gondot.

Január 16. - Nagykanizsán a rekonstrukció első eredményeként felavatták a kórház megújult újszülött osztályát. A korszerű részlegben úgynevezett rooming in szobákat is kialakítottak, amelyek lehetőséget adnak a babák és mamák 24 órás együttlétére.

Nagykanizsán felavatták a kórház megújult újszülött osztályát.

Január 16. - Hévízen a szállodákból elfolyó gyógyvízzel melegített lépcsősort avattak. Negyven millió forintba került az egyedülálló létesítmény.

Január 22. - Felavatták a zalaegerszegi Mould-Tech Kft. új üzemét. A város északi ipari parkjában épült 1500 négyzetméteres finommechanikai üzem zöldmezős beruházásként valósult meg, közel 300 millió forintból, 100 milliós állami támogatással.

Február 22. - Felavatták a balatongyöröki körforgalmat. 160 millió forintba került, az elhúzódó építkezés a nyári idegenforgalmi csúcs idején sok bosszúságot okozott az arra közlekedőknek.

Március 6. - Felszámolás kezdődött a Car-Inside Kft-nél, amely körmendi, lenti és nagykanizsai telephelyén 600 embert foglalkoztatott. Nem sokkal később, március 20-án bejelentették, hogy az EYBL-Alpokalja Kft. amely ugyanúgy a Prevent cégcsoport körébe tartozik, mint a Car-Inside , átvette a gyárak üzemeltetését, a dolgozók is átkerültek az új munkáltatóhoz.

Március 6. - Dr. Czipóth Magdolna, Bocfölde háziorvosa nyerte el Az év orvosa címet, míg Az év ápolója Bödőcsné Lukács Andrea, a gellénházai háziorvosi rendelő asszisztense lett. A vetélkedőt lapunk kezdeményezte, olvasóink szavazatai döntöttek hónapról hónapra az aktuális nyertesekről, majd a 12-12 jelölt közül is a szavazatok alapján kerültek ki a győztesek.

Március 8. - Hivatalosan is bejelentették: 2,25 milliárd forintból fiatalkorúak javítóintézete épül Nagykanizsán. A döntést számos tiltakozó akció előzte meg.

Március közepén heves hóvihar okozott súlyos közlekedési nehézségeket, az M7-es zalai szakaszán is

Március 25. - Leállt a pacsai baromfifeldolgozó üzem. Először csak a vágást állították le, egy ideig még vásároltak vágott pulykát és csirkét, amit daraboltak és csomagoltak. Április 17-én viszont már végelszámolásról döntött a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. taggyűlése. A Pacsán zöldmezős beruházásban telephelyet létesítő céget a baromfitenyésztők öt beszerzési és értékesítési szövetkezete, valamint a Zala-Cereália Kft. és az Első Zalai Takarmányipari Kft alapította, a zalaegerszegi Zalabaromfi Zrt. felszámolása után. A beruházás 1,5 milliárd forintba került, amiből 625 millió forintot tett ki az állami támogatás. Május 14-én aztán a cég végelszámolója bejelentette: felszámolási eljárást kezdeményezett, mert a vállalat tartozásai (2,597 milliárd forint) meghaladják kintlévőségeinek és vagyonának 1 milliárd forintos értékét.

Az év egyik legszomorúbb eseménye a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. csődje volt. (Képünkön a fejleményekről szóló beszámolót hallgatják a dolgozók.)

Április 12. - Meghalt Szalay Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke. A Zalaegerszegen született politikus szülővárosában kezdte politikai karrierjét, a Fidesz önkormányzati, majd országgyűlési képviselőjeként. 51 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál.


Szalay Annamária temetésén Orbán Viktor miniszterelnök mondott búcsúztatót a Göcseji úti temetőben április 23-án. Fotó: Archív/MTi/Varga György

Április 16. - A Helikon Kastélymúzeum visszaszolgáltatta az örökösöknek a gróf Sigray Antal hagyatékából származó, előbb letétbe helyezett, majd évtizedeken át állami tulajdonban lévő műtárgyakat, (porcelánokat, bútorokat, festményeket). A szezon végéig a gyorsan nem pótolható darabokat a kastélyban hagyták. A bíróság már korábban döntött egy-egy műtárgy visszaszolgáltatásáról.

Április 19. - A Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítvány tulajdonába került a zalaegerszegi jégcsarnok, több évi lízingelés után vásárolta meg az MKB Banktól. Pályázat révén teremtették elő a szükséges, közel 140 millió forintos összeget.

Április 24. - Élménygazdasággal bővült a keszthelyi Georgikon Majormúzeum. A fejlesztésnek köszönhetően baromfiudvar, fűszerek kertje, szőlőültetvény, harangláb várja egyebek között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz tartozó bemutatóhely látogatóit.

Április 24. - Zalaegerszegen felavatták a Csipke passzázs elnevezésű kereskedelmi, szolgáltató létesítményt. A belváros rehabilitációs program részeként magánberuházásban újították fel és építették át a régi csipkeház átjáróit. 200 millió forintba került, ebből 39 milliót tett ki az uniós támogatás.

Április 26. - Dr. Jánosi Márton egykori nagykanizsai gépiparis diáknak ítélte oda a díszpolgári címet energetikai és közéleti munkássága elismeréseként a kanizsai önkormányzat.

Május 4. - Megérkezett az első menetrendszerű repülőgép Sármellékre Rigából, Lettország fővárosából. Ezt megelőzően 2008-ban landolt utoljára menetrendszerű gép a Hévíz-Balaton Airport kifutóján. Az Air Baltic légitársasággal 3 éves szerződést kötött a hévízi önkormányzat által üzemeltetett reptér.

Május 8. - Zalaegerszegen felavatták az északi ipari park inkubátorháza bővítéseként létrehozott új létesítményt. 571,6 millió forintba került, az Új Széchenyi Terv támogatásaként 171,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a beruházás, amely 120 álláshelyet ígért.

Május 15. - A Zala Megyei Fogyasztókért elnevezéssel új elismerést alapított a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amit olvasóink szavazatai alapján kapnak meg az arra érdemesek. Első alkalommal a zalaegerszegi Paracelsus Gyógyszertár és a fehérnemű kereskedelemmel foglalkozó Erami Kft. kapta meg a kitüntetést.

Május 17. - Závodszky István néhai honvédszázados, az 56-os Nemzetőrség Zala megyei parancsnoka kapta meg a Zalaegerszeg Város Díszpolgára kitüntető címet. A Pro Urbe díjat Vajda Lászlóné nyugalmazott középiskolai tanár és Bita József, a ZTE volt labdarúgója kapta.

Május 22. - Halházat avattak Szentgyörgyvölgy-Felsőmándon. Az orosz tulajdonú cég lénai tokhalat tenyészt és dolgoz fel, főként exportra szállítja termékeit. Évi 200 tonna kapacitással számolnak.

Május 25. - Zalaegerszegen rendezték meg a teke csapatvilágbajnokságot, amelyen mind a magyar férfi, mind a női válogatott aranyérmet nyert.


Zalaegerszegen rendezték meg a teke-világbajnokságot. A nők s a férfiak versenyében is a magyar válogatott nyert aranyérmet. Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

Június 1. – A 100 éve született Csik Ferenc olimpiai bajnok úszót tüntették ki posztumusz díszpolgári címmel a keszthelyi önkormányzat döntése alapján.

Július 10. – Feloszlatta magát a petriventei önkormányzat, a polgármester távollétében. A kezdeményező ifj. Bokán István szakmai felkészületlenséggel, alkalmatlansággal vádolta Trojkó Tamás polgármestert. Az időközi választást aztán november 24-én tartották meg, amikor is három független jelölt közül Korcsmáros Krisztián választották meg polgármesternek, a falu korábbi vezetője a harmadik helyen futott be. Az új képviselő-testületbe ketten kerültek be a korábbi tagok közül.

Július 23. – Vízitúrabázist létesített a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Murán. A muraszemenyei létesítmény – csónakkikötő, pihenő- és tárolóhely – uniós támogatással, az osztrák-magyar PaNaNet program keretében valósult meg.

Augusztus 1. – Elkészült a Keszthelyt elkerülő út 3 és fél kilométeres szakasza, az összesen 5,8 kilométeres nyomvonal első üteme; 1,4 milliárd forintot költöttek rá.

Augusztus 15. – Zalaegerszeg nyerte el a Legkedveltebb zalai nyaralóhely címet 2013-ban. A lapunk kezdeményezte versenyen a maximálisan elérhető 3500 pontból 3362-t kapott meg a megyeszékhely az AquaCity vendégeitől. (Mindenütt 50 hazai és 20 külföldi vendég nyilváníthatott véleményt, 10-10 szempont mentén.) A közönségdíjat olvasóink szavazatai alapján Zalakaros nyerte el.

Augusztus 18. – A zalaegerszegi 18 esztendős Balogh Edina nyerte el a Zala Szépe címet lapunk szépségversenyén, a zalaegerszegi AquaCityben megrendezett döntőben. A második helyezett a nemespátrói Bogár Szabina (18) lett, a harmadik helyen a nagykanizsai Török Bettina (16) végzett. Olvasóink szavazatai alapján a közönségdíjat – a Pannon lapok Társasága különdíját – Bogár Szabina nyerte el.

2013-ban Balogh Edina nyerte el a Zala Szépe címet lapunk szépségversenyén; a képen a második helyezett Bogár Szabinával (balról), a harmadik Török Bettinával és a 2012. év nyertesével , Mihajlovics Helénával (balról a második). Fotó: Archív/ Pezzetta

Augusztus 22. – Nagykanizsa is csatlakozott a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz. A szervezet Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg együttműködésével jött létre, a térségben meglévő tudásra, infrastruktúrára és ipari hagyományokra alapozva, bevonva a hasonló profilú meghatározó vállalkozásokat. A központot a kormány ki-emelt járműipari központtá nyilvánította. 2014 és 2020 között egymilliárd eurós tőkebefektetésre számítanak.

Szeptember 3. – Kámán János, a Pylon 94 Kft. tulajdonos ügyvezetője megerősítette az elbocsátásokról szóló híreket. A vezető szerint 40 alkalmazottjuktól válnak meg, piacvesztés miatt.

Szeptember 7. – Szalay Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács áprilisban elhunyt elnökének adományozott posztumusz díszpolgári címet a Zala megyei Önkormányzat. Mint elhangzott: Szalay Annamária országgyűlési képviselőként, zalaegerszegi önkormányzati képviselőként és a megyei közgyűlés tagjaként kiemelkedő szerepet töltött be a megye és a megyeszékhely gyarapításában. A zalavári történelmi emlékparkban tartott ünnepségen további 16 személyt és szervezetet is kitüntettek.

Szeptember 10. – A pacsai Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolója bejelentette: akadt pályázó a cég megvásárlására. Miután az első körben 720 millió forint értékben meghirdetett nyilvános felhívásra egyetlen pályázat sem érkezett, a második körben 600 millió forintért jutott a céghez a szakmai és pénz-ügyi befektetőkből álló projektcég, a Puten Invest Kft. A befektető az üzem mielőbbi újraindítását ígérte, erre az év végéig nem került sor.

Szeptember 14. – Felavatták a Vízipók-Csodapók elnevezésű fedett gyermekvilágot a zalakarosi fürdőben. A 300 millió forintos beruházást 220 millió forintos pályázati támogatás segítette.

Szeptember 19. – Állami védekezésként rovarirtó permetezést rendeltek el szeptember 23-ára Lenti, kerkateskánd és Gosztola környékén 326 hektáron a szőlőt pusztító fitoplazmás fertőzést terjesztő amerikai kabóca ellen. A már megfertőzött tőkéket kivágták, ez az intézkedés 22 szőlőtőkét érintett.

Szeptember 26. – Forgalomba helyezték a 76-os főút összesen 11 kilométeresre tervezett hévízi elkerülő szakaszának 2,2 kilométeres déli szakaszát. A teljes elkerülő szakasz, amely a terv szerint 2014 őszére készül el, nettó 4,29 milliárd forintba kerül.

Szeptember 27. – Magyarszentmiklóson átadták a dél-zalai szennyvízcsatorna-beruházás Nagykanizsán kívüli szakaszait és létesítményeit. Ez a 11 milliárd forintos, Nagykanizsát és 12 zalai, valamint két somogyi falut érintő beruházás átadott etapjának költsége 4 milliárd forint volt, az elkészült gerincvezeték hossza 43 kilométer, a házi bekötések összesen 27 kilométert tettek ki, 2738 háztartást érintve.

Október 3. – Új hulladékfogadót és -kezelőt adtak át Zalaegerszegen a Zalavíz Zrt.-nél. A 176 millió forintos önerős beruházás révén mintegy 20 százalékkal nő az előállított biogáz mennyisége.

Október 8. – Hévíz az egyiptomi üdülőhellyel, Sharm El-Seikh-kel kötött testvérvárosi szerződést. Az elsődleges kapcsolódási pont az idegenforgalom.

Október 18. – Átadták a Zalai Prima-díjakat, Besenczi Árpádnak, a Hevesi Sándor Színház igazgatójának, Farkas Ferenc zalaegerszegi szobrászművésznek és a Nagykanizsai Fúvószenekarnak. A közönségdíjat – a lapunkban zajló szavazás eredményeképpen – ifj. Horváth Károly népzenész kapta. A díjakat a Vállalkozók Országos Szövetsége Zala megyei szervezete alapította.

Farkas Ferenc, Tatár Csaba, a Nagykanizsai Fúvószenekar vezetője, illetve Sztarenki Pál, aki az elfoglaltsága miatt távol lévő Besenczi Árpádot képviselte a Prima-díj átadására rendezett ünnepségen

Október 20. – Zalalövőn a volt polgármester lemondása miatt megtartott időközi választáson Pintér Antalt választották a város vezetőjévé, a szavazatok 41,2 százalékával, öt jelölt közül. A jelöltek mindegyike függetlenként mérette meg magát. Pintér Antal előzőleg a Salla Művelődési Ház vezetőjeként dolgozott.

Október 29. – Felavatták az olasz DAB vállalat vízszivattyúkat gyártó üzemét a nagykanizsai ipari parkban. 2015-re 1 millió szivattyú gyártását tervezik, 150 fős dolgozói létszámmal.

Felavatták az olasz DAB vállalat vízszivattyúkat gyártó üzemét a nagykanizsai ipari parkban. 2015-re 1 millió szivattyú gyártását tervezik. Fotó: Archív/Szakony

November 4. – Átadták a kanizsai kórház új pszichiátriai rehabilitációs osztályát. Az új részleget az egykori nővérszálló átalakításával hozták létre, 220 millió forintba került.

November 4. – Meddőségi ambulancia kezdte meg működését a Zala Megyei Kórházban.

November 13. – Adósságrendezési eljárást kért maga ellen a pölöskefői önkormányzat, miután nem tudott kiegyenlíteni egy 82 millió forintos tartozást, amivel egy termálkút létesítéséért tartozott, amit az ugyancsak csődbe jutott gelsei önkormányzattal együtt rendeltek meg, a gelsei fürdő létesítése érdekében.

November 16. – Felavatták az egervári Nádasdy-Széchenyi várkastélyban nyílt új látogatóközpontot. 638 millió forintot költöttek rá, döntő részben uniós forrásból.

A felújított egervári várkastély látogatóközpontját Hende Csaba honvédelmi miniszter avatta fel

November 29. – Első fokon – nem jogerősen – 1 év, 8 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék Bognár Kálmánt, a pölöskei szörp-üzem volt tulajdonosát, vezetőjét, sikkasztás és magánok-irat-hamisítás miatt. A csődbüntett, a számvitel rendjének megsértése, valamint a hamis magánokirat felhasználása vádja alól felmentették. A bíró előzetes mentesítésben is részesítette Bognár Kálmánt – ami azt jelenti, hogy büntetlen előéletű marad –, mert a sikkasztásnak minősülő cselekmény elkövetésekor a cég megmentése, a leépítések elkerülése vezérelte.

December 16. – Átadták a zalakarosi fürdő megújult gyógyászati részlegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!