Hírek

2013.12.12. 09:41

Nem fizetett termékadót egy cukrozott édességet gyártó zalai cég

Nem fizetett népegészségügyi termékadót egy zalai édességgyártó cég, amelyről kiderült, hogy az általa gyártott mézes puszedlihez a feltüntetettnél több cukrot használt - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője csütörtökön az MTI-t.

MTI

Kovács Mária közölte: a csomagolt készítmény akkor lett gyanús a NAV egyik munkatársának, amikor a nagymamája megkínálta vele. A minta alapján a NAV Szakértői Intézetének analitikai vizsgálata ezután meg állapította, hogy a gyártó receptjéhez képest több hozzáadott cukrot tartalmazott a puszedli, vagyis a méz egy részét cukorral helyettesítették.

A gyártó jól felszerelt mézeskalácsműhelyében egyébként nagy mennyiségben készültek édességek, tavaly mintegy 4000 kilogrammot értékesítettek. 

A szóvivő hozzátette: a népegészségügyi termékadóról szóló, 2011. szeptember 1-jétől hatályos törvény egyértelműen meghatározza, hogy milyen feltételek esetén számít adókötelesnek az előrecsomagolt cukrozott termék. A méz cukortartalma még nem indokolná a puszedli besorolását az ilyen adóval terhelt termékek közé, de a vizsgálat alapján megállapított cukortartalom miatt már adóköteles a termék.

A vállalkozó az ellenőrzést követően önként pótolta 2012-re szóló bevallási kötelezettségét, illetve mintegy ötszázezer forint adót is befizetett. A szakértői vizsgálat eredménye alapján tett megállapítást is elfogadta, ezért a 2011-re utólag megállapított adót szintén megfizette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!