Hírek

2013.12.05. 16:30

Beveszi az S-kanyart is

Zalaszentgrót - Egyedi fa kasznija, lánctalpa van, s minden gond nélkül, önállóan beveszi az S-kanyart. Egy középiskolások által készített robotautóról van szó, mely az Audi Hungária versenyén különdíjat kapott.

Sámel József

A Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tizedik osztályos tanulói, Horváth Ákos és Bors Ádám nevéhez fűződik a különleges masina ötlete és elkészítése.

-Nézegettem a tanulmányi versenyeket, s rábukkantam az Audi Kreaktivity 2013 kiírására. A feladat olyan jármű készítése volt, mely önállóan végigmegy a pályán, nem ér hozzá annak támfalához, s a cél után egy méterrel automatikusan megáll. Ez évtől kezdődően nehezítették a dolgot azzal, hogy S-kanyart is beépítettek az útvonalba - fogalmazott Ákos, akitől megtudtuk: teljesen amatőrként adták be a jelentkezésüket a megmérettetésre. - Három napunk volt, hogy benyújtsuk a pályázatunkat, a befogadása után következett az igazi munka.

-Legnagyobb részt az internetre támaszkodtunk - folytatta Ádám. Böngésztük a szakirodalmat, elkészítettük a terveket, majd nekiálltunk alkatrészeket gyűjteni, rendelni. Egyebek között ikermotorra, lánctalpra, infra szenzorokra, mágnes érzékelőkre, áramforrásra volt szükségünk, de a kaszni készítése is sok utánajárást igényelt, hiszen a dizájn elemek is értékelési szempontot jelentettek. S persze az autó agya, a motorvezérlő panel is, amit egyedileg gyártottunk le. Közel két hónapos munka volt a robotautó elkészítése.

Horváth Ákos és Bors Ádám az általuk konstruált kis robot járművel. Egyes megoldásaik különdíjat érdemeltek a versenyen Fotó: Sámel József

Ezután nem maradt más hátra, mint a főpróba. Az éles verseny előtt egy héttel, Győrben, az Audinál tesztelhették a mintegy negyven centiméter hosszúságú, gombnyomásra induló járművet. Vagyis kaptak még lehetőséget az esetleges hibák kijavítására.

-A döntő két részből állt - idézte az eseményeket Ákos. - Először minden járműnek végig kellett mennie a 15 méteres pályán. Mérték az időt, s persze figyelték a technikát. A legjobb idő 8,2 másodperc volt, mi lassabban teljesítettük a távot, 2,45 perc alatt. Viszont kiválóan, mert a járművünk nem ért hozzá a falhoz. A legtöbbeké igen. A második részre a sebesség növelése érdekében módosítottunk a fogaskerekeken, sajnos azonban nem sikerült teljesen végigmenni a pályán. Az összesítésben a tizennégy közül a tizenegyedik helyen végeztünk. Úgy gondolom, a sok szakiskolás versenyző között ez nem rossz eredmény. Ráadásul különdíjat is kaptunk az autónk több egyedi megoldásáért. S mindemellett igen nagy élményben volt részünk.

Jutalomként Audi gyárlátogatáson vehetnek majd részt, de nagyon örülnek annak is, hogy kapcsolatba kerültek a neves céggel.

-Kedvet kaptunk a folytatáshoz - vallotta be Ádám. Újabb projekten dolgozunk, Kecskeméten rendeznek egy versenyt, ahová hőlégmotoros szerkezetet készítünk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!