Hírek

2013.10.28. 10:07

Magyarul: orosz blues-zenész, aki valójában osztrák

Nagykanizsa - Miként kapcsolódik össze a Bűn és bűnhődés regényének főhőse a blues zenével? Ripoff Raskolnikov megmondja.

Ziegler Anita

Az osztrák származású, ám magyarul is kiválóan beszélő zenész, Ripoff Raskolnikov szerint sehogy, és ne is várjunk ezzel kapcsolatban nyakatekert filozófiát. A kellemes blues-esten, egy pohár finom bort kortyolgatva azonban nem is jut eszünkbe ezen gondolkodni.

Ripoff Raskolnikov osztrák blues-énekes adott koncertet nemrég a Canischa étteremben, ahol a sötétben derengő lámpások megfelelő hangulatot teremtettek a „fekete” dallamok élvezetéhez. Ripoff gyakori vendége a hazai blues-közönségnek, olyannyira, hogy még a külföldiek által nehéznek vélt nyelvünket is megtanulta. Ez ám a különcség: egy osztrák blues-zenész, aki orosz regényhős nevét viseli, ám tökéletesen érti és beszéli a magyart!

Mégsem ezért kapjuk fel a fejünket, hanem mert dalait hallgatva nosztalgikus hangulat fog el, ugyanakkor komorság helyett szívesen elidőznénk még az álmos félhomályban.
- Bizonyára sokan feltették már a kérdést, hogy miért pont a Bűn és bűnhődés komor Raskolnikovjának nevét választotta művésznévnek.

-  Huszonévesen vettem fel ezt a nevet. Úgy gondoltam, nem mindig a legkézenfekvőbb megoldást kell elfogadni, s én valami egészen mást szerettem volna.

- Honnét ered a magyarországi kapcsolódás? Mi az, ami megfogta Önt ebben az országban?

- Gyerekkori álmom volt, hogy egyszer milliomos legyek, forintból meg ugye könnyebb a viccet félretéve, Ausztriában, Grazban élek, de van egy parasztházam Vas megyében, ahova szívesen „elbújok”. Nem is maga az ország fogott meg, egyszerűen úgy érzem, hogy tök jó helyre kerültem. Még a '90-es években kezdtem el kisebb-nagyobb koncerteket adni Magyarországon. Ami pedig a kanizsai fellépést illeti, zalaegerszegi rendezvényszervező barátom, Németh Ernő ígérte, hogy Zalában is szervez koncertet számomra, így most ebben a városban tartok egy családiasabb blues-estet.

-  Mióta játszik bluest? Kiket tart példaképének ebben a műfajban?

- Tinédzserkorom óta hallgatok és játszom bluest. Leginkább a 30-as évekbeli klasszikusok, köztük Robert Johnson vagy Skip James voltak rám hatással, ugyanakkor a hippi korszak remek zenészei, Jimmy Hendrix vagy a Rolling Stones is előképeknek tekinthetők. Mondhatom, hogy a blues perifériáján vándorlok én is, de számomra ez nem egy zeneforma, sokkal inkább szellem, életérzés.

-  Hány albuma jelent meg eddig?

-  '88-ban jelent meg az első saját szerzeményekkel, majd ezt követte még tíz. Egy van köztük, amelyik 30-as, 40-es évekbeli blues-feldolgozásokat tartalmaz, egyébként én írom a dalokat. Van, amelyik rólam szól, s gyakoriak az általam kitalált történetek is.

-  Néhány magyar dal is lapul a tarsolyában, amelyek meghallgathatók a youtube-on.

- Az Azt gondoltam, eső esik című dalt nagyon szeretem, de kicsit kezd az idegeimre menni, hogy mindenki ezt akarja hallani tőlem. Ez inkább népzene, ám én blues-zenész vagyok. Nem szeretném, ha csak az akcentussal beszélő, magyar dalokat éneklő külföldit látnák bennem. Amit én csinálok, az nem erről szól.

-  Mit tervez a közeljövőben?

- Még nem tudom, hogy mit fog hozni a sors. A korábbi albumaim is véletlenszerűen álltak össze, volt, hogy 6 évig semmit sem adtam ki. Hogy igazán őszinte legyek, nem szeretek tervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!