Hírek

2013.10.28. 14:50

Családbarát munkahelyként

Keszthely, Zalaszentgrót - Két Zala megyi intézmény is elnyerte az idei Családbarát Munkahely Díjat.

Zámbó Balázs

A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ és a Zalaszentgróti Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ vezetője Soltész Mikóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család-és Ifjúságügyért felelős államtitkárától vette át a rangos elismerést. A Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott ünnepségen elhangzott: „Boldog ember az, aki örömmel indul munkába, s még boldogabb az, aki örömmel indul haza is onnan!" Nem más e mondat, mint a 2013-as év Családbarát Munkahely Pályázat jelmondata, és valljuk be, valóban így van! Életünk felét ugyanis a munkahelyen töltjük, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között.

Soltész Miklós elmondta: ezért írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága 2013-ban ismét a Családbarát pályázatot, mellyel legfontosabb célja az volt, hogy a családi életet összehangolja a munkahellyel. A közel kétszáz pályázó közül került kiválasztásra az a huszonnyolc, melynek az MTA székházában Soltész Miklós államtitkár átadta a díjat. Közöttük volt két zalai intézmény, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ is.

- A pályázat benyújtásakor, az előző évi elnyert pályázat folytatásaként a munka és a magánélet összehangolására fókuszált a Goldmark Károly Művelődési Központ is - mondta Csengei Ágota igazgató. - Sok jó ötlettel segítik a munkavállalókat abban, hogy könnyebben találják meg a számukra is fontos összhangot. Törekszünk a pozitív munkahelyi légkör kialakítására, amit kirándulások, közös karácsonyi bulik, sportnapok is bizonyítanak.

Igyekeztek eddig is családbarát módon működni, a most az elnyert Családbarát Munkahely Különdíj címmel járó hatszázezer forintot valóban magukra költhetik: konferenciát szerveznek márciusban a munkahely és család egyensúlyát bemutató jó-gyakorlatok segítségével, előadássorozatot a gyermeknevelésről Szülők iskolája címmel, csapatépítő és kommunikációs tréningen vesznek részt a dolgozók. Az ország közművelődési intézményei közül egyedül a Goldmark Károly Művelődési Központ érdemelte ki a címet 2013-ban.

A kitüntetettek Soltész Miklós államtikárral. Balról az ötödik Husz Márta, középen Csengei Ágota a családbarát díjjal. Fotó: MTI fotó: Soós Lajos

Az állami fenntartású intézmények kategóriájában a Zalaszentgróti Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ kapta meg a Családbarát munkahely elismerést. Husz Márta intézményvezető örömét kifejezve elmondta: szolgálatuk segítő munkát végez, a családbarát pályázat keretei között munkavállalóikat és családtagjaikat kívánják ösztönözni, hiszen azáltal a végzett napi munka is hatékonyabbá válik.

- Már korábban felismertük a munkavállalói hatékonyság és a munka-magánélet egyensúlyának összefüggéseit a jelentkező problémákon keresztül, azonban azokon nem állt módunkban változtatni - tette hozzá. - De mégis lépni szerettünk volna, s meg is tettük. Rugalmas munkaszervezés bevezetésével kívánjuk a családok egyéni szükségleteit figyelembe venni. Például a kisgyermekes és nagycsaládos munkatársaink, vagy az idős beteg hozzátartozót ápoló dolgozónk, javaslatai alapján alakítjuk az éves szabadságolási tervet, melyen rugalmasan változtatunk, ha szükséges. Az iskolai szünetek alatt segítünk abban, hogy a szülők meg tudják oldani a gyermekfelügyeletet. Annak érdekében, hogy családbarát munkahely valóban jól működjön, számos programot, közös programot is szervezünk.

Husz Márta elmondta: a pályázattal elnyert 800 ezer forintot is a családbarátiság erősítésére fordítják. Az összeg segítségével november 12-én méltó módon kívánják megünnepelni a Szociális Munka Napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!