Hírek

2013.10.03. 16:40

Bővítette biogáz-előállító lehetőségeit a Zalavíz Zrt.

Zalaegerszeg - Új hulladékfogadót és kezelőt adtak át csütörtökön a Zalavíz Zrt.-nél. A 176 millió forintos önerős beruházás révén mintegy 20 százalékkal nő az előállított biogáz mennyisége.

A környezetbarát üzemanyagot a cég saját flottájának üzemeltetése mellett a városi tömegközlekedésben használják.

A hulladékfogadó, amely napi 10 ezer kilogramm szerves hulladék fogadására és kezelésére alkalmas, a fejlesztéssel érintett 80 település 112 ezer lakójának és a jövőnek épült, fogalmazott Dorkota Lajos, a 2013 áprilisában létrejött Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, hozzátéve: a 176 milliós beruházáshoz 60 millió forint beruházási hitelt vett fel a Zalavíz Zrt.

- Zalaegerszeg évek óta jelentős fejlesztéseket végez, büszkék lehetnek az Ökováros programban elért, országosan is példaértékű eredményekre, amelyben komoly szerepet vállal a 284 főt foglalkoztató Zalavíz Zrt. Ennek bizonyítéka ez a beruházás is - hangsúlyozta az elnök, megjegyezve: a hulladékfeldolgozás korunk legnagyobb kihívása, cél, hogy az ilyen beruházások, amelyek révén a hulladékból energia állítható elő, elterjedjenek az egész országban.

Vigh László országgyűlési képviselő köszöntőjében leszögezte: a szervezett szemétszállítás a megye településein megoldott, a szennyvízrendszer hasonló fokú kiépítéséhez viszont a kormány és az energiahivatal elnökének támogatását kérte.

2004-től szisztematikus építkezés folyik a városban, amely a csatornarekonstrukciós programmal kezdődött, majd a biogáz üzemanyagként való hasznosításával folytatódott. Minderről már Gyutai Csaba polgármester tájékoztatott.

- Ma már a Zalavíz 16 járműve az itt előállított biogázzal üzemel, és a tömegközlekedésben jelenleg használt egy CNG típusú helyi járat mellé még idén három ilyen buszt helyezünk forgalomba. Ezzel nemcsak a környezeti terhelés csökken, hanem az üzemeltetési költség is, utóbbi a dízeles buszokéinak a harmada – tette hozzá a városvezető.

A most átadott beruházással az előállított gáz mennyisége mintegy 20-25 százalékkal nő, és a jövőben már bármilyen szerves hulladékból képesek CNG-gázt előállítani, így a húsipar melléktermékeit is fogadni tudják. A 9 hónapos próbaüzem alatt a Mikofami Kft.-től érkező napi átlagosan 1600 kilogramm vérhulladékot dolgozták fel, de két másik környékbeli húsüzem is jelentős beruházásra készül.

- Itt azonban nem állunk meg a fejlesztésben, a víziónk olyan városi vállalatrendszer kiépítése, amely az önkormányzat üzemeltetésében az egész várost kiszolgálja. A biogáz üzem egy energetikai vállalat csírája lehet, ami a városi energiaellátásba is be tud kapcsolódni - mondta Gyutai Csaba.

Mint elhangzott: a Zalavíz Zrt. úttörő volt a beruházás elindításakor, a kivitelező Flávy Kft. jelenleg - egy éves csúszással - Miskolcon, Pécsett, Győrben és Nagykőrösön végez hasonló fejlesztést.

A Zalavíz távlati tervei között a biogáz-termelés kapacitásának növelése szerepel, a jelenlegi napi 1200 köbméteres mennyiséget a duplájára kívánják emelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!