Hírek

2013.09.03. 14:40

Gazdagodó múzeum - megújult a MOGIM

Zalaegerszeg – Mintegy 40 millió forint ráfordításából újult meg a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) több kiállítása, valamint oktató és kiállítótermet is avattak a keddi rendezvényen.

Magyar Hajnalka

Az összegből több mint 25 millió forintot pályázaton nyertek az Új Széchenyi Terv keretében, amiből múzeumpedagógiai céljaik megvalósításához alakítottak ki oktatótermet. A fennmaradó összeget a múzeum és partnerintézményei állták. A terem avatását követően a Réthy Károly MOGIM-nak ajándékozott gyűjteményével kiegészült, felújított ásvány, kőzet és ősmaradvány kiállítást adták át, majd a magyar vízkutatás úttörőinek (Zsigmondy Vilmos és Zsigmondy Béla) szentelt, ugyancsak felfrissített állandó kiállítást mutatták be.

A program keretében nyitották meg a nagyközönség előtt az 1939-től Bázakerettyén üzemelt kompresszorház és gazolintelep múzeumbeli rekonstrukcióját. A rendezvény keretében a 63. bányásznapról is megemlékeztek a résztvevők.

A múzeumi programon tapasztalatcsere céljából egy horvát delegáció is részt vett. Őket is köszöntötte Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója, majd dr. Holoda Attila, a MOGIM alapítvány kuratóriumának elnöke szólt arról, hogy a 2013-as év mérföldkő az életükben. Idén bővült ki a múzeum elnevezése a gáziparral, ami munkájuk örvendetes kiszélesedésével jár, emellett sokszoros örömre ad okot a sok avatni való.

Az új oktatóterem lehetőséget kínál, hogy a fiatalok közelebbről megismerjék a zalai olajipar múltját, hiszen Zalaegerszeg is az olajipar révén lett modern ipari város – emelte ki beszédében Gyutai Csaba polgármester. Zalában ringott a magyar olajipar bölcsője, álmos vidék volt ez a 30-as években, amikor az olaj markáns átalakulást hozott a dombok közé. E változás máig ható, hiszen az iparűzési adó bevételekben ma is jelentős hányaddal szerepel az olajipar.

Volter György, a MOL kutatás, termelés divíziójának vezetője vette át a szót, aki a múzeumpedagógiai célokat szolgáló oktatóterem fontosságáról szólt. A számítógépekkel, mikroszkópokkal, digitális táblával felszerelt terem segítséget nyújthat abban is, hogy a gyerekek fogékonyabbak legyenek a természettudományokra. Mint kiderült, októberben élet költözik e falak közé, a múzeum most egyeztet az érdeklődő iskolákkal.

Sőreg Viktor, a MOL kutatási portfólió igazgatója a megújult ásvány, kőzet és ősmaradvány kiállítást avatta, ami a budapesti Réthy Károlynak köszönhetően három vitrinnel bővült. A szónok érzékletesen ecsetelte az ásványok esztétikai és tudományos értékeit, majd maga az adományozó szólt. Elmondta, fontosnak érezte, hogy egy kisebb hazai gyűjteményt gazdagítson kincseivel, gesztusával azt a 18-19. századi mentalitást akarta ébren tartani, miszerint mindenkinek kötelessége valamit a társadalomra hagynia.

Az ásványkiállítás megtekintését követően Tóth János igazgató a Vízkutatás úttörői című állandó kiállítás létrejöttét és jelentőségét részletezte, majd a résztvevők a szabad téren rekonstruált gazolin telepet és kompresszorházat tekintették meg. A kompresszorállomás arra szolgál, hogy a másodlagos kitermelés érdekében visszasajtolja a gázt a termelőrétegbe, a gazolintelepen pedig a gazolin és a protán-bután leválasztását végzik a földgázról. Ez a múzeumi egység, bár építése már 2000 nyarán elkezdődött, csak most nyílt meg a látogatók előtt. Az impozáns méretű berendezéseket Major György, a Villamos Művek Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese méltatta, dicsérve a felújítást végzők munkáját, hiszen a bemutatott eszközök a 30-as, 40-es években szolgáltak Bázakerettyén. Az annak idején még Amerikában készült berendezések hű tanúi a történelemnek, magukon viselik a II. világháború bombatámadásai során elszenvedett repeszsérüléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!