Hírek

2013.09.21. 17:35

Burgonyanap Gyenesdiáson (fotókkal)

Gyenesdiás - Gyenesdiáson második alkalommal rendezett burgonyanapot szombaton a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja, az önkormányzat és a József Attila Klubkönyvtár.

Szabó Judit

A Pannon Egyetem Georgikon Agrártudományi Centrum Burgonyakutatási Központja ötven éve foglalkozik burgonyafajták nemesítésével és vetőgumó szaporítással, tájékoztatott dr. Polgár Zsolt, az intézet igazgatója. Tizenkét éve elhatározták, hogy burgonyafesztivált rendeznek, mert szeretnék megismertetni a különböző fajtákat a közönséggel. Azóta  minden évben megtartják a programot, melyet két éve áthelyeztek  Keszthelyről Gyenesdiásra.

– Sajnos még mindig egyszerűen burgonyát vesz a vásárló, nem név szerint keresi a fajtákat. Azt szeretnénk elérni, hogy ne rózsa- vagy sárga krumplit vásároljon, hiszen ezek csupán a héj színére utaló gyűjtőfogalmak. A rózsahéjúból például 20-25 fajta van forgalomban, s ezek mind különböző tulajdonságúak – említette dr. Polgár Zsolt.

A burgonyanapon a keszthelyi egyetemen nemesített fajtákról szerezhettek információkat az érdeklődők, még a   keményítőtartalmukról is tájékozódhattak.

– Az alacsony keményítőtartalmúak például salátakészítéshez kiválóak, mert megfőzve egyben maradnak, szépen szeletelhetők – mondta  az intézet igazgatója.

A burgonyakutatási központnak 13 fajtája van. A fesztivál látogatói többek között Hópehely, Lorett, Botond, Katica, Balatoni Rózsa Somogyi Kifli, Góliát és  Démon fajtából választhattak, s a legújabb chipskrumplit, az Arany Csipkét is megismerhették.

A baráti társaságok és munkahelyi közösségek részvételével zajló  főzőversenyhez a szervezők biztosítottak keszthelyi fajtákat.  A gellénházi Horváth József és a zalaegerszegi Bódis Emil krumplitortával nevezett, amelyhez felerészben sima fehér lisztet, felerészben burgonyalisztet használtak.  Lehetett  kóstolni édes tócsit, pörkölttel kínált dödöllét és még sokféle burgonyás ételt. A bírálat szempontjai közé tartozott, hogy a csapatok megfelelő krumplifajtát választottak-e az ételhez.

Hazánkban ma az összes étkezési burgonyafajtát termő terület 20-25 százalékán, mintegy ötezer hektáron  termesztenek keszthelyi fajtákat. Tíz éve nulla százalék volt ez az arány,  holland, német, francia és angol fajták uralták az ültetvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!